Comisia de Cultură a Consiliului Local le-a cerut organizatorilor să renunţe la formatul de bâlci din centrul civic şi să dea mai mult credit artiştilor câmpineni de valoare
Municipalitatea a stabilit recent data desfășurării Festivalului ”Serbările Toamnei”, prima ediție a evenimentului datând din anul 2008. Așadar, cea de-a noua ediție a sărbătorii populare a Câmpinei va avea loc, anul acesta, în perioada 17-18 septembrie, iar tematica evenimentului va fi viața și opera pictorului național Nicolae Grigorescu.
Deși puțin cunoscut în Occident, unde lucrările sale nu se vând așa bine ca cele ale unor pictori contemporani din ”noul val”, artistul reprezintă una dintre cele trei mari personalități ale culturii și științei noastre ce au fost adoptate de către acest orășel, la finele secolului al XIX-lea, celelalte două fiind dr. Constantin Istrati și marele savant B.P. Hasdeu. Cele nouă ediții ale festivalului au avut tematici diverse: ”lumea lui Caragiale”, ”Câmpina – oraș al florilor”, ”Câmpina – oraș al artelor”, ”Câmpina medievală” etc. Nicolae Grigorescu și prin născare era gata-gata să fie prahovean, căci s-a născut în comuna Pitaru din judeţul Dâmboviţa, ultimii 17 ani trăindu-i la Câmpina. Grigorescu rămâne incontestabil primul dintre fondatorii picturii române moderne, urmat de Ion Andreescu şi Ştefan Luchian. El a devenit un simbol pentru tinerele generaţii de artişti de acum un veac, generații care, în primele decenii ale secolului al XX-lea, căutau să identifice şi să aducă la lumină valorile spiritualităţii româneşti.
Dată fiind tematica aleasă de Comisia de cultură a Consiliului Local, condusă de jurnalistul Florin Frățilă, vor fi invitați mulți pictori, din Câmpina, dar și din afara ei, ca să participe la sărbătoarea orașului. Comisia a cerut organizatorilor să dea mai mult credit artiştilor câmpineni de valoare. Probabil, vor veni și delegații din partea orașelor înfrățite cu Câmpina. După defilarea de început, artiștii invitați vor picta și își vor expune lucrările în pasajul pietonal de la Ceas și în Parcul Milia. În prima zi a festivalului, la prânz, la Casa de Cultură va avea loc un simpozion pe tema ”pictura câmpineană de la Grigorescu și până în zilele noastre”. Cu siguranță nu va lipsi din peisaj pensula uriașă cu care Câmpina a intrat în Cartea Recordurilor în anul 2009. Cu această pensulă gigant (are 4 metri și cântărește 30 kg), pictorul local Mihai Boroiu a pictat pe un șevalet litera C (de la Câmpina), determinând intrarea municipiului în Cartea Recordurilor.
Deși consilierul Florin Frățilă consideră că „ar trebui să schimbăm formatul acestei manifestări şi să nu mai îngăduim cu atâta largheţe atmosfera de bâlci, cu grătare fumegând, tarabe cu lenjerie intimă, ciorapi, căciuli de astrahan, gablonţuri şi tiribombe în centrul civic”, ele se pare că nu vor lipsi, cel puțin în ediția de anul acesta. În următoarele zile, Primăria Câmpina şi Casa Tineretului vor organiza o selecție de oferte, iar firma câștigătoare a acesteia va fi desemnată să se ocupe cu organizarea ediției din acest an a Festivalului ”Serbările Toamnei”. După consumarea acestei etape, vom cunoaște și ce artiști și formații artistice vor evolua pe scena festivalului.