Știri

Vernisajul unei expoziţii inedite: “Cele zece porunci”

Undeva, pe Câmpiniţa, între vilele noilor îmbogăţiţi, unele adevărate palate, se remarcă o casă deosebită, cea a sculptorului Alfred Dumitriu, un artist care s-a impus prin opera sa printre vârfurile plasticii româneşti contemporane. 
Casa acestuia, zugrăvită în alb şi împodobită cu balcoane mărginite de scânduri traforate, are elementele de arhitectură tradiţională de pe Valea Prahovei, amintind oarecum şi de cea a pictorului Grigorescu, aflată în apropiere. Când treci porţile şi intri în livada ce se întinde între casa şi atelierul sculptorului (şi acesta o clădire remarcabilă, care aminteşte de o culă oltenească), pătrunzi pe tărâmul artei. O mulţime de lucrări presărate printre pomii din livadă sau grupate în jurul atelierului, te impresionează prin forţa şi grandoarea lor. Alfred Dumitriu este un artist care a debutat prin anii ‘70 cu o expoziţie la galeria “Orizont” cu portrete în stil clasic, dar purtând deja amprenta personalităţii artistului, pe care critica îl considera un nou Anghel. Foarte rapid a renunţat la figurativ şi a trecut la o artă abstractă, cu o putere de sugestie deosebită. Sculpturile lui sunt reprezentarea plastică a unor idei şi simboluri prin care artistul îşi creează o lume a lui. 
Recenta expoziţie cuprinde două cicluri: o serie de lucrări în bronz, lemn sau marmură, o formă geometrică pe care Alfred o denumeşte “tetraedru”, lucrări ce te copleşesc, privindu-le, prin armonia formei şi prin simbolurile pe care le sugerează. Celălalt ciclu cuprinde, puse în rame, figuri din bronz lustruit până la culoarea aurului, care interpretează cele zece porunci. Ca să îl ajute pe privitor, ele sunt însoţite de un text în limba ebraică şi de o traducere care se referă la fiecare din poruncile dumnezeieşti. 
În programul expoziţiei s-a remarcat expunerea lui Alfred Dumitriu, care este un mare povestitor, dovedind astfel şi reale veleităţi de scriitor. Între pasiunile sale se numără pictura (a elaborat o suită de tablouri cinetice pictate numai în nuanţe de alb), dar şi arta culinară (dovedind că ştie să-şi răsfeţe oaspeţii cu preparate făcute de el personal).
Un alt moment în cadrul vernisajului a constat în lansarea unui volum de versuri. Autor: eruditul, enigmaticul, ezotericul Dan Precup, care a dedicat poeziile şi un mic eseu final lucrărilor din expoziţie. Poeziile citite de Alfred Dumitriu din opera acestui discret şi modest poet câmpinean au întregit tabloul acestui vernisaj deosebit.
Bună gazdă, artistul a oferit doamnelor, prezente în număr foarte mare, într-un vas de bronz, plicuri cu mărţişoare în care se aflau şi seminţe de flori. Într-un loc bine delimitat în cadrul expoziţiei se afla şi un trunchi de arbore, cu rădăcinile şi coroana poleite în foiţă de bronz, probabil arborele biblic al cunoaşterii răsturnat de păcatele urmaşilor lui Adam şi Eva. Ingeniosul sculptor a invitat toate cuplurile prezente să se fotografieze, pe rând, aşezate pe trunchi, ca un gest simbolic al respectării celor zece porunci, dar şi pentru a rămâne cu o frumoasă amintire. Fotografiile au fost făcute de tânărul Vlad Dumitriu, şi el un talentat sculptor, prezent în expoziţie cu o lucrare care nu are nimic comun cu operele tatălui său. În final, păstrând bunele obiceiuri, Alfred Dumitriu şi-a delectat numeroşii oaspeţi cu o trataţie formată din savuroase mâncăruri de post. Expoziţia lui Alfred Dumitriu, prin lucrările artistului şi modul de prezentare, se constituie într-un eveniment de excepţie în viaţa culturală a oraşului nostru. 
Alin CIUPALĂ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare