Știri

Următorii patru ani, vom merge cu Horia Tiseanu primar și Adrian Pițigoi viceprimar

Vineri, 24 iunie, în sala de spectacole a Casei Tineretului, a avut loc ședința de validare a membrilor noului Consiliu Local, a primarului Horia Tiseanu (reales pentru un al patrulea mandat), precum și de alegerea a noului viceprimar (cu votul majorității consilierilor în funcție). La eveniment au fost prezenți prefectul judetului, Cosmin Georgescu, și liderii județeni ai PSD (Bogdan Todader) și ai PMP (Cătălina Bozianu). Era vorba, practic, de o a doua validare, prevăzută și ea de legislația în vigoare, după validarea făcută de Biroul Electoral Local și de Biroul Electoral Central, în urma numărării voturilor valabil exprimate la scrutinul din 5 iunie 2016. Dintre cei 19 consilieri aleși de către electoratul câmpinean la scrutinul amintit, trei au lipsit, din diverse motive. Mihaela Petrovici, deoarece era plecată în străinătate, Călin Tiu, întrucât a renunțat la mandatul de consilier local, preferând funcția de manager-general  al Spitalului Municipal, iar Marian Nistor, pentru că a preferat poziția de consilier județean (a candidat cu succes și la Consiliul Județean), renunțând la funcția de consilier municipal. După ce în locul ultimilor doi pomeniți mai sus au intrat în Consiliul Local Câmpina candidații îndreptățiți să-i înlocuiască de pe listele locale ale PSD și respective PNL, s-a urmat procedura legală de validare a celor 19 membri ai legislativului municipal. Lucrările ”ședinței de ungere” a celor 19 aleși (dintre care unii au fost unși pentru a doua, a treia sau a patra oară – fără să mai punem la socoteală ungerea cu toate alifiile din celebra vorbă populară), au fost conduse de către decanul de vârstă al consilierilor aleși de către câmpineni, Dragomir Enache, secondat de cei mai tineri și mai proaspeți consilieri: Andrei Duran și Corina Topală. Depunerea jurământului de către aleși echivalează cu începerea oficială a mandatului 2016 – 2020. 
Cele mai multe locuri în Consiliul Local le ocupă PNL (opt reprezentanți: Elena Albu, Monica Clinciu, Corina Topală, Dragomir Enache, Florin Frațilă, Marian Dulă, Adrian Dochia și Viorel Bondoc). Cum reprezentanții PNL nu puteau forma singuri o majoritate, liberalii s-au aliat la Câmpina cu PMP (doi aleși: Adrian Pițigoi și Robert Minea). Opoziția, cel puțin deocamdată, la prima vedere, va fi alcătuită din PSD (șapte consilieri: Mihaela Petrovici, Livia Lupu, Anda Lorena Frâncu, Constantin Cândea, Ion Dragomir, Andrei Duran, Ioan Petrescu) și ALDE (doi aleși: Daniel Ioniță și Gabriel Dima). Alianțele și taberele se pot schimba între timp, căci nu de puține ori majoritatea în miniparlamentul câmpinean era la finalul unui mandat alta decât cea de la începutul mandatului respectiv. 
Imediat dupa ce au fost validați consilierii ce vor alcătui viitorul legislativ local, Horia Tiseanu a depus și el jurământul. Primarul nou ales a mulțumit familiei pentru înțelegere și ajutor, a mai mulțumit colegilor din PNL și alegătorilor săi pe care a promis că nu îi va dezamăgi. ”Vreau sa vă asigur că voi fi primarul tutoror câmpinenilor. Sper ca noii consilieri să rețină jurământul depus, să facă totul pentru binele câmpinenilor și să lase deoparte disputele politicianiste”, a mai declarat Tiseanu. 
Atmosfera nu a fost prea solemnă, din sală auzindu-se mai multe voci care cereau celor de la prezidiu ba să nu permită unor consilieri să facă parte dintr-o comisie de validare a voturilor, ba să fie citite mai rar componențele comisiilor de specialitate ș.a. Atmosfera ședinței a fost presărată și cu alte pete de culoare: primarul Horia Tiseanu a propus primul ca Adrian Pițigoi să fie viceprimar, deși nu avea voie, fiindcă primarul nu face parte din legislativul local, ci conduce doar executivul municipal. Atât de mult și l-a dorit Tiseanu pe Pițigoi, bucuros că nu mai este în cărți Ion Dragomir, fostul viceprimar, cu care s-a avut ”la cuțite”, încât nu a mai ținut cont că el nu este ales în Consiliul Local, chiar dacă este primul dintre aleși. Ulterior, Adrian Pițigoi a fost propus de către consilierul Elena Albu, din partea PNL. 
Votarea vicprimarului a fost boicotată de ALDE. Până să se încheie procedura votului secret, Daniel Ioniță, liderul local ALDE, candidat teoretic la funcția de viceprimar și un constant adversar al lui Horia Tiseanu în mandatul precedent, a anunțat că cei doi consilieri ALDE nu participă la vot, deoarece ”am ajuns să avem un candidat unic, ca pe vremea comunismului, votat de toată lumea, cum se întâmpla cândva la Marea Adunare Națională. Eu, ca și presedinte ALDE Câmpina, alături de colegul meu din consiliu, am decis sa nu participăm la acest vot, căci considerăm că este unul ca pe timpul comuniștilor, cu o singură persoană candidat”.  
În final, Adrian Pițigoi a fost ales cu 16 voturi, cea ce înseamnă că pe lângă cei opt peneliști și doi pemepiști, au votat și șase pesediști. Pițigoi a promis și el că va face totul pentru a sluji interesele câmpinenilor și pentru a asigura buna funcționare a Consiliului Local. Pentru că a susținut candidatura viceprimarului agreat de primar, PSD a primit șefia Comisiei de Administrație publică locală. Se pare că actualul viceprimar se va înțelege bine cu primarul în mandatul acesta, deși au mai fost cazuri când primii doi demnitari ai orașului s-au pupat la început de mandat și au devenit dușmani pe parcurs. Cel mai bun exemplu este cel din 2012, de la ședința de început a precedentului mandat, atunci când Tiseanu şi Dragomir şi-au declarat amândoi disponibilitatea pentru dialog, comunicare şi colaborare. Ba chiar s-au şi pupat, mai spre sfârşitul şedinţei. 
În final, au fost alese următoarele comisii de specialitate cu conducerile lor:   
Comisia nr. 1 – Buget, finanțe, administrarea domeniului public și privat, programe de finanțare europeană, agricultură: Elena Albu (PNL) – președinte, Livia Lupu (PSD) – secretar, Adrian Dochia (PNL), Viorel Bondoc (PNL), Anda Lorena Frâncu (PSD)
Comisia nr. 2 – Administrație publică locală, juridic, relații cu publicul, servicii și comerț, muncă și probleme sociale, drepturile omului și problemele minorităților, spațiu locativ, pază și ordine, familie și protecția copilului: Constantin Cândea (PSD) – președinte, Ioan Petrescu (PSD) – secretar, Mihaela Petrovici (PSD), Daniel Ioniță (ALDE), Robert Minea (PMP)
Comisia nr. 3 – Amenajarea teritoriului, urbanism, ecologie și protecția mediului: Monica Clinciu (PNL) – președinte, Enache Dragomir (PNL) – secretar, Adrian Pițigoi (PMP), Andrei Duran (PSD), Ion Dragomir (PSD)
Comisia nr. 4 – Cultură, sănătate, învățământ, culte și tineret, sport și turism: Florin Frățilă (PNL) – președinte, Gabriel Dima (ALDE) – secretar, Adrian Dochia (PNL), Marian Dulă (PNL), Corina Topală (PNL). 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare