ReportajeȘtiri

Un viceprimar surpriză şi un început cu stângul

Legislatura locală 2008 – 2012 a început cu stângul. Şi asta pentru că, şedinţa festivă de constituire a Consiliului Local s-a transformat într-un moment foarte tensionat odată cu alegerea viceprimarului. Micile împunsături dintre taberele PD-L şi PIN vs. PNDC au pălit faţă de problemele din interiorul PSD, acolo unde Gheorghe Tudor s-a văzut nevoit să renunţe la candidatura pentru funcţia de viceprimar în favoarea lui Ion Dragomir. Aşadar, modul în care a început acest mandat vine să confirme că… întotdeauna se poate şi mai rău, după ce în legislatura trecută am consemnat o mulţime de nereguli, probleme şi… comicării.Ordinea de zi a şedinţei a decurs fără prea multe probleme. În prezenţa subprefectului Cătălin Stan, a fost stabilită o comisie de validare, au fost validate apoi mandatele consilierilor locali, proaspeţii aleşi au depus jurământul de credinţă, Consiliul Local a fost declarat ca fiind legal constituit, a fost desemnat un preşedinte de şedinţă (în ordine alfabetică), a fost ales prin vot secret noul viceprimar şi au fost stabilite şi aprobate comisiile de specialitate ale Consiliului Local.
S-a stabilit prima comisie – de validare
Primul lucru pe care l-au avut de făcut aleşii locali a fost stabilirea componenţei comisiei de validare, o comisie care-şi va păstra structura pe întreaga durată a mandatului. Arghir a propus-o pe Clinciu, Tabacu pe Piţigoi, Moldoveanu pe Arghir, Zăgan pe Petrovici şi Ţiţei pe Nistor. Între ei au stabilit că Elvis Arghir este preşedintele comisiei, iar Adrian Piţigoi secretar.De-a lungul şedinţei au fost şi câteva situaţii comice, aşa cum ne-a obişnuit şi precedentul legislativ. În timpul votului pentru validarea mandatelor, cei în cauză nu aveau dreptul să voteze. Cu toate acestea, Jenica Tabacu s-a pomenit cu mâna pe sus atunci când s-a votat validarea ei, iar Tiseanu a ridicat mâna tot într-o veselie, deşi el nu are dreptul la vot. Oricum, nu se uita nimeni la el… În momentul depunerii jurământului, aleşi au avut pe masă Biblia şi Constituţia. Unii au pus mâna numai pe Biblie, alţii numai pe Constituţie… Acum, pentru unii o fi fost din cauza emoţiilor, dar pentru alţii…În ciuda tensiunilor existente, momentul votării viceprimarului a avut aspectele sale comice. Mai întâi, aleşii s-au certat pe… pixul cu care se va vota! Apoi, s-au amuzat că Viorel Bondoc nu a încăput în cabina de vot, rămânându-i partea din spate în afară, Lucian Cercel s-a întors din cabină pentru că-şi uitase ochelarii, iar Gheorghe Sandu a intrat peste Piţigoi… Toate acestea în pofida apelurilor la seriozitate ale preşedintelui de şedinţă, Elena Albu.În fine, la stabilirea componenţei comisiilor, pentru că la cea de urbanism existau mai multe propuneri s-a trecut la vot. Au fost şapte candidaţi pentru cinci locuri. Alin Moldoveanu, care făcuse două propuneri din partea PNDC, i-a cerut lui Marian Nistor, care făcuse tot două propuneri din partea PD-L, să retragă o propunere şi va retrage şi el una pentru a se evita votul secret. „Nu, nu, votăm!” – a spus triumfalist Nistor. Iar prin vot, PNDC a rămas fără nici un consilier în această comisie. „Luaţi-o uşor, nu vă mai consumaţi muniţia de acum, că mai aveţi patru ani!” – i-a îndemnat Horaţiu Zăgan pe colegii săi.
Pesediştii despărţiţi
În sala mare a Casei Tineretului, acolo unde s-a desfăşurat şedinţa, au fost prezenţi, pe lângă aleşii locali, rude ale acestora, colegi de partid, dar şi mulţi dintre angajaţii Primăriei. Primul rând a fost rezervat noilor aleşi locali. În general, consilierii au stat pe… partide, cu o singură excepţie – social-democratul Ion Dragomir, care nu s-a aşezat lângă colegii săi, ci în partea opusă a sălii, în spatele consilierilor pedelişti, umăr la umăr cu Corneliu Anastase, tatăl preşedintelui PD-L Prahova, Roberta Anastase. Normal că acest lucru a dat de bănuit, fiind pentru prima dată, după foarte mulţi ani, când pesediştii – consideraţi o adevărată familie – s-au despărţit.
Surpriza Dragomir
În mod oficial se ştia că viceprimar al municipiului Câmpina va fi Gheorghe Tudor, fost primar al urbei în mandatul 2000-2004 şi viceprimar din septembrie 2007. Aşa se stabilise inclusiv în momentul semnării protocolului de colaborare dintre PD-L, PSD şi PIN, partide care au constituit majoritatea în Consiliul Local. Au recunoscut asta reprezentanţii PSD, ba chiar şi primarul Horia Tiseanu, indirect, într-o conferinţă de presă, vorbind despre „viitoarea conducere a Primăriei Câmpina, care se află la această masă”. Iar la masa respectivă se aflau Ovidiu Cord, Jenica Tabacu, Mihail Şerbănoiu, Victor Bercăroiu şi Gheorghe Tudor. Nici urmă de Ion Dragomir! În ciuda înţelegerilor, la şedinţa de miercuri s-a stabilit că viceprimar va fi… Ion Dragomir. Cei implicaţi ştiau asta, inclusiv Gheorghe Tudor, care, ironia sorţii, în calitate de decan de vârstă al Consiliului Local, a trebuit să prezideze şedinţa până a fost validată noua structură, asistat de cei mai tineri consilieri Bogdana Ţiţei şi Adrian Piţigoi.
Gheorghe Tudor, „lucrat” din interior
Organizaţia PSD Câmpina a primit decizia ca Ion Dragomir să fie viceprimar în… plic. A fost scandal mare, trecându-se la ameninţări, iar cei implicaţi aruncându-şi vorbe grele. De Gheorghe Tudor, ce să mai spunem?! Omul era negru de supărare. Când te lucrează adversarii, hai, treacă-meargă – „aşa-i în politică”, ar spune unii – dar când ai tăi îţi fac una ca asta, e greu de suportat! Iar Gheorghe Tudor nu e un neica-nimeni, ci unul dintre cei mai competenţi oameni în materie de administraţie publică locală. Cunoaşte fiecare bucăţică a urbei, ştie cum să vorbească şi să se poarte cu subalternii, are soluţii acolo unde nu se mai descurcă nimeni. Merita să fie viceprimar, dar alţii au considerat că n-ar putea fi controlat sută la sută, motiv pentru care a fost dat la o parte. Fără nici o remuşcare…
Viceprimar PSDcu voturile PD-L, PIN şi… alţii
Au existat două propuneri pentru funcţia de viceprimar: Ion Dragomir (PSD), propus de Horaţiu Zăgan şi Elvis Arghir (PNL), acesta din urmă fiind propus şi susţinut de partidul său şi de PNDC, Alin Moldoveanu fiind, de altfel, cel care l-a propus. A câştigat Dragomir cu 11 voturi, faţă de cele 7 ale lui Arghir, iar un vot a fost anulat. Noul viceprimar a fost susţinut de PD-L, PIN (care au împreună nouă consilieri) şi… Ei bine, aici e aici. Tudor susţine că nu l-a votat pe Dragomir, cel puţin încă un membru al PSD susţine acelaşi lucru… În aceste condiţii, ar apărea întrebarea cine din PNDC sau PNL a trădat? Deja!Anunţarea rezultatului votului a produs o vizibilă satisfacţie pe feţele consilierilor pedelişti şi chiar a primarului Horia Tiseanu. Care pare a nu şti ce-l aşteaptă. Într-un fel, se poate vorbi despre inconştienţa acestora. Se vor convinge, mai devreme sau mai târziu, că, prin susţinerea lui Dragomir, chiar au pierdut Primăria, după ce o câştigaseră la scrutinul electoral.
Cine va conduce, de fapt, Primăria?
Ion Dragomir este ultimul om pe care Tiseanu să-l dorească viceprimar. Are experienţă, este versat, este deştept şi ştie exact cum să atingă un scop. În plus, Dragomir este o persoană dură, nu se joacă, nu glumeşte (apropo, are un talent extraordinar de a fi subtil, iar cine nu-şi dă seama de ceea ce vrea să spună va scădea în ochii lui din start). Dacă noul viceprimar îşi va pune vreodată în cap să… facă pe cineva cu capul, apoi, chiar îi va reuşi. Nu ne îndoim că, din prima zi de activitate în Primărie, se va cunoaşte că Dragomir e acolo. După cum îl ştim noi, fără să pretindem că ştim totul, viceprimarul va fi non-stop cu ochii pe primar, va introduce în instituţie un nou „fus orar”, iar funcţionarii care vin primii la muncă n-ar trebui să fie surprinşi că îl vor găsi acolo. Iar Horia Tiseanu n-ar trebui să uite că vicele lui nu are decât un singur şef şi că nu el este acela.
Validarea primarului, amânată câteva zile
În mod normal, în cadrul şedinţei ar fi trebuit validat şi primarul Horia Tiseanu. Procedura de validare a mandatului acestuia nu s-a putut realiza deoarece partidul primarului nu a depus, la Autoritatea Electorală Permanentă, raportul de venituri şi cheltuieli din campania electorală, aşa cum prevede legea. Reprezentanţii PD-L au afirmat că raportul este pregătit şi va fi depus zilele acestea, întârzierea fiind explicată prin organizarea celui de-al doilea tur de scrutin pentru funcţia de primar. Potrivit legii, în 24 de ore de la depunere, raportul va fi publicat în Monitorul Oficial, apoi Judecătoria va putea valida mandatul. Horia Tiseanu a preciza că urmează să fieorganizată o şedinţă extraordinară a Consiliului Local, în care va fi validat mandatul său şi va depune jurământul. Oricum, până se va întâmpla acest lucru, Horia Tiseanu rămâne primarul în exerciţiu.
Componenţa comisiilor de specialitate ale Consiliului Local
Comisia nr. 1 – buget finanţe, administrarea domeniului public şi privat, agricultură: Elena Albu (preşedinte), Elvis Arghir (secretar), Marian Nistor, Horaţiu Zăgan, Alin Moldoveanu (membri).
Comisia nr. 2 – administraţie publică locală, juridic, relaţii cu publicul, servicii şi comerţ, muncă şi probleme sociale, drepturile omului, problemele minorităţilor, pază şi ordine, familie şi protecţia copilului: Gheorghe Sandu (preşedinte), Mihaela Neagu Petrovici (secretar), Monica Clinciu, Gena Preda, Ion Dragomir (membri).
Comisia nr. 3 – amenajarea teritoriului, urbanism, ecologie şi protecţia mediului: Gheorghe Tudor (preşedinte), Enache Dragomir (secretar), Lucian Cercel, Marian Nistor, Adrian Piţigoi (membri).
Comisia nr. 4 – sănătate, cultură, învăţământ, culte, tineret, sport şi turism: Jenica Tabacu (preşedinte), Bogdana Ţiţei (secretar), Viorel Bondoc, Florin Marcu, Dan Telegescu (membri).

Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare