Casa de Cultură “Geo Bogza” găzduieşte, în perioada 12-30 martie 2013, manifestarea cultural-artistică “Primăvara Poeţilor”, aflată la cea de-a cincea sa ediţie. Programul acestui eveniment ne propune 12 activităţi susţinute cu cadenţa de una pe zi, în afara Zilei Mondiale a Poeziei, 21 martie, când ne vom delecta cu desfăşurarea a două activităţi literare.
Primul boboc al “Primăverii Poeţilor” a înflorit pe 12 martie la Casa Municipală de Cultură “Geo Bogza” cu prima parte a noii şi constructivei campanii de promovare a lecturii, numită “România citeşte-mă!”, iniţiată de Federaţia Editorilor si Difuzorilor de Carte din România (FEDR) – ca parte a proiectului european DECULT. Campania se desfăşoară, aşa cum ne mărturiseşte Florin Dochia, scriitor şi director al Casei de Cultură, în opt localităţi din ţară, dintre care toate sunt reşedinţe de judeţ, în afara oraşului Câmpina care datorită optimei colaborări dintre Consiliul Local/ Comisia de Cultură şi Casa Municipală de Cultură, a reuşit să ofere câmpinenilor privilegiul de a avea “Primăvara Poeţilor”…acasă.
“România citeşte-mă!” constă într-un concurs naţional de lectură adresat elevilor claselor a patra, cărora – prin intermediul unei broşuri gratuite – le sunt prezentate fragmente din opere clasice şi contemporane, toate semnate de autori români (Cezar-Paul Bădescu, Mircea Cărtărescu, Ioana Pârvulescu, Dan Mircea Cipariu, Alexandru Mitru, Constantin Chiriţă şi Brânduşa Grosu). În cadrul concursului, elevii răspund celor 15 întrebări relative textelor din broşură, primesc punctajul corespunzător răspunsurilor date şi sunt premiaţi în conformitate cu meritele lor.
Debutul câmpinean al campaniei naţionale de promovare a lecturii a fost sub semnul superlativului absolut. Au fost selectate, în prealabil, prin intermediul fazei pe clase a concursului şi sub ingrijirea învăţătorilor, 12 echipaje a câte cinci elevi fiecare, din toate clasele a patra ale oraşului Câmpina.
Desfăşurarea fazei pe oraş a concursului:
Marţi, 12 martie 2013, au participat la prima parte a acestui entuziasmant concurs, sub coordonarea scriitorilor Florin Dochia şi Ştefan Al-Saşa, şase echipaje, cu un total de 30 de copii “cu minţile încinse” (F. Dochia).
Şcoala Centrală, clasa a IV-a B (înv. Pescaru Ştefania) a obţinut 21 de puncte dintr-un total de 45.
Şcoala “Ion Câmpineanu”, clasa a IV-a A (înv. Grosu Ramona) a obţinut 30 de puncte dintr-un total de 45.
Şcoala “Ion Câmpineanu”, clasa a IV-a B (înv. Carmen Roşca) a obţinut 30 de puncte dintr-un total de 45.
Şcoala “B.P. Haşdeu”, clasa a IV-a A (înv. Chirică Aurora) a obţinut 30 de puncte dintr-un total de 45.
Şcoala “B.P.Haşdeu”, clasa a IV-a B (înv. Constantinescu Viorica) a obţinut 36 de puncte dintr-un total de 45.
Şcoala Voila, clasa a IV-a A (înv. Apostol Liliana) a obţinut 36 de puncte dintr-un total de 45.
Miercuri, 13 martie 2013, tot sub iscusita coordonare a scriitorilor, am asistat la duelurile minţilor celor şase noi echipaje de elevi, în cea de-a doua parte a campaniei “România citeşte-mă!”. Rezultatele au fost următoarele:
Colegiul “Nicolae Grigorescu”, clasa IV-a A (înv. Bocaru Iulia) a obţinut 39 de punte dintr-un total de 45.
Şcoala Centrală, clasa a IV-a A (înv. Sapă Olivia) a obţinut 39 de puncte dintr-un total de 45.
Şcoala “B.P.Haşdeu”, clasa a IV-a C (înv. Măişeru Cătălin) a obţinut 42 de puncte dintr-un total de 45.
Şcoala “A.I.Cuza”, clasa a IV-a B (înv. Cucu Tanţa) a obţinut 42 de puncte dintr-un total de 45.
Şcoala Centrală, clasa a IV-a C (înv. Zăvoianu Rodica) a obţinut 45 de puncte dintr-un total de 45.
Şcoala “A.I.Cuza”, clasa a IV-a A (înv. Badea Cristina) a obţinut 45 de puncte dintr-un total de 45.
Barajul a avut loc între echipajul şcolii “A.I. Cuza”- clasa a IV-a A şi cel al Şcolii Centrale – clasa a IV-a C. Primul loc a fost obţinut de energicul echipaj al şcolii “A.I. Cuza”. Învingătorii concursului sunt toţi copiii care au participat la aceasta acţiune, cu pofta lor de viaţă şi setea lor de citit! Toţi concurenţii au primit diplome de participare. Echipajul câştigător a fost recompensat cu premii în cărţi, pentru fiecare membru al său. Clasa din care face parte echipajul câştigător a fost premiată cu un raft de cărţi, iar învăţătorii au fost rasplătiţi cu un premiu de recunoştinţă pentru grija cu care au pregătit elevii. Echipajul câştigător va participa la faza naţională a concursului.
Dorinţa exprimată de scriitorul Florin Dochia este aceea de a “organiza evenimente similare în fiecare an”, pentru a insufla copiilor dragostea pentru citit, pentru a le deschide ochii asupra faptului că literatura unui popor este însăşi istoria lui. “Vom găsi mijloace pentru a face în aşa fel încât să participe toate aceste echipaje la un concurs unde fiecare copil va fi premiat. Avem în plan o excursie la noul sediu al Bibliotecii Naţionale din Bucureşti”, a afirmat Florin Dochia.
- “Atelierul de scriere creativă. Despre ritmuri”
- Vernisajul expoziţiei de pictură Florica Ionescu
Ciclul manifestărilor culturale a debutat cu concursul “România citeşte-mă!” şi a continuat pe 14 martie cu “Atelierul de scriere creativă. Despre ritmuri”, susţinut de Cercul Literar “Geo Bogza”. După o trecere în revistă a calendarului activităţilor viitoare, a concursului scriitorilor locali, comunicate de publicistul Florin Dochia, poetul Ştefan Al. Saşa a prezentat o expunere cu tema: “Prozodia epigramei. Ritmul”: “Prin prozodie se înţelege gruparea de cuvinte, mai exact a silabelor acestora, prin accentuarea lor regulată în conformitate cu accentul firesc din vorbire, realizându-se unităţi metrice egale, numite picioare prozodice”. Autorul a mai amintit de cele mai frecvente ritmuri din epigrame: bisilabice (traheul şi iambul) şi trisilabice (dactilul, amfibrahul şi anapestul).
Atât densitatea temei, cât şi buna documentare a autorului, au atras participanţii la o dezbatere vie, constructivă, stimulatoare: “Bună e această ~lecţie~, dar nu trebuie să fie aplicată mot a mot. Se chinuie să o aplice anumiţi poeţi… Poezia fixă are nevoie de ritm. Există o aritmie poetică. Dacă nu are talent, poezia nu are ritm interior. Dacă ritmul nu există, poezia nu are valoare” (prof.dr. C-tin Trandafir); “Ritmul este originea vorbirii. Ritmul este originea poeziei. Poezia, în trecut, avea o arie mai largă. Poezia nu se face cu cuvinte, ci cu imagini. Întâi imaginea şi după aceea cuvântul” (prof.dr. Christian Crăciun); “Ritmul este elementul principal al prozodiei versului. Unitatea metrică porneşte de la silabă, deci ritmul, bazat pe accentul firesc al cuvântului, este dat de succesiunea regulată a silabelor accentuate, cu cele neaccentuate” (moderator Florin Dochia).
Prima etapă a “maratonului” cultural s-a încheiat sâmbătă, 16 martie, la Muzeul Memorial “N. Grigorescu”, cu un vernisaj al expoziţiei de pictură Florica Ionescu, prezentat de Dan Rădulescu: “Continuăm o iniţiativă începută anul trecut prin îmbinarea expoziţiei de pictură cu un moment poetic (…) Florica Ionescu, peisagist sensibil, transfigurează natura, o eliberează de existenţa împovărătoare a oamenilor, păstrând-o în formă şi culoare. Totuşi, atunci când fiinţa umană apare, ea este abia schiţată şi nu ocupă un loc important în iconomia lucrării, tocmai pentru a transmite (şi) privitorului adevăratul său loc în imensitatea şi complexitatea naturii”.
În deplină armonie cu tematica expoziţiei, scriitorul Florin Dochia a citit, în premieră, câteva dintre poeziile viitorului său său volum, răsplătite cu aplauze prelungite.
Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!