Știri

Un reuşit eveniment cultural

Duminică, 19 octombrie, Societatea Filarmonică din Câmpina şi-a delectat iubitorii de muzică cu un concert de excepţie dedicat comemorării a 27 de membri ai Societăţii Filarmonice dispăruţi între timp. 
În plan cultural, activitatea desfăşurată în cadrul Filarmonicii câmpinene de cei doi fraţi, Tudor şi Maria Cristina Moisin, este extrem de importantă. Deşi sunt plecaţi de ani buni din oraş în capitală (Maria Cristina – profesor universitar, cu doctorat în medicina stomatologică, Tudor – inginer electronist cu mari realizări în profesie, dar şi cu un doctorat în pian la Conservator susţinut la vârsta de 70 de ani), cei doi nu şi-au uitat oraşul natal. Cu eforturi materiale, au cumpărat mai multe piane de concert şi două apartamente pe strada Eminescu, unde au o şcoală de muzică pentru copiii talentaţi, oferind lecţii gratuit. Din când în când, delectează publicul meloman din oraş cu un concert de mare ţinută. Un eveniment de asemenea factură este cel pe care vrem să-l prezentăm. 
Cei doi fraţi, prin relaţiile personale, au adus pe scena Casei de Cultură „Geo Bogza” muzicieni de mare valoare. La concertul de duminică au avut invitată Orchestra Societăţii Filarmonice din Câmpina, formată din absolvenţi de Conservator, între ei fiind şi un tânăr student la Conservator, un viitor virtuos. Orchestra a fost dirijată de Ladislau Csendes. În program au fost alese trei bucăţi aparţinând unor compozitori celebri. În cuvântul de deschidere, Tudor Moisin a precizat că publicul modern nu poate fi solicitat mai mult de o oră, deoarece se diluează atenţia. Deschiderea s-a făcut cu Concertul Brandenburgic nr. 5 în Re major de J. S. Bach,  având trei solişti: Ladislau Csendes (vioară), marele şi distinsul Viniciu Moroianu, prieten al câmpinenilor (pian), iar la flaut fermecătoarea Petra Pană. A urmat un interludiu cu un recital susţinut de solista Ştefana Tiron (soprană), care a obţinut aplauze frenetice. În încheiere a urmat Concertul pentru două viori în Re minor op. 3, cu doi solişti: Corina Bura şi Ladislau Csendes (vioară), care de asemenea s-a bucurat de aplauze susţinute. De menţionat faptul că după fiecare bucată din program, un grup de prichindei din sală urcau pe scenă încărcaţi de flori şi le ofereau soliştilor. Ca să-i încurajeze în fâstâceala şi în stângăcia lor (erau copii de grădiniţă), publicul i-a aplaudat călduros. A urmat o trataţie oferită de cei doi fraţi Moisin interpreţilor, membrilor Filarmonicii şi publicului, invitaţi să urce în sala mică. Un alt moment deosebit de reuşit, la care printre invitaţi, s-au remarcat şi personalităţi ale vieţii culturale bucureştene, între care d-na Paleologu, soţia regretatului scriitor Alecu Paleologu. 
Alin CIUPALĂ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare