Știri

Un remarcabil succes

Lansarea enciclopediei „Marea carte a Ploieştilor”
Desfăşurată într-un cadru deosebit – sala Teatrului „Toma Caragiu” din Ploieşti -, lansarea din 16 noiembrie a continuat seria excelentelor cărţi realizate de Societatea Culturală „Ploieşti – Mileniul III” (peste 65 de volume), cu lucrarea enciclopedică „Marea carte a Ploieştilor”, volumul I.
Cartea, realizată de un grup de scriitori, este coordonată de prof. dr. Gheorghe Marinică şi de ing. Constantin Trestioreanu, avizată de consultanţii ştiinţifici prof. univ. dr. Gheorghe Buzatu şi prof. univ. dr. Ştefan Olteanu şi prefaţată de acad. Florin Constantiniu.
Constantin Trestioreanu
De la apariţia monumentalei monografii a oraşului Ploieşti (cunoscută sub numele de „Monografia Sevastos”, editată în 1938) şi până astăzi, nu s-a realizat o nouă monografie, modernă, amplă, sistematizată cum este recenta enciclopedie.
Cu o remarcabilă dicţie, Lucian Sabados, directorul Teatrului „Toma Caragiu”, a mărturisit că are „cinstea şi privilegiul de a deschide această întâlnire, o întâlnire de suflet, în care eroul serii este Constantin Trestioreanu, preşedintele Societăţii Culturale «Ploieşti – Mileniul III»”. (Aplauze prelungite). De asemenea, directorul teatrului a amintit de contribuţia deosebită a d-lui Trestioreanu la realizarea unui ansamblu de lucrări, a unor proiecte importante. La rândul său, radiind de satisfacţie şi bucurie, C-tin Trestioreanu a informat auditoriul că societatea pe care o conduce va împlini în curând zece ani de activitate neîntreruptă, timp în care s-au realizat numeroase şi variate lucrări.
„Cartea pe care o prezentăm – a spus acesta – s-a născut dintr-o necesitate”, motivând că de la apariţia monumentalei monografii „Sevastos” s-au petrecut numeroase transformări, de noi mentalităţi în modul de a trăi: „Ploieştiul are peste 230.000 de persoane, la care se adaugă 20.000 de navetişti (…), toate impunând efectuarea unei cercetări elaborate, având ca principiu de bază «respectul faţă de adevărul istoric»”.
Ca structură, a mai precizat „eroul reuniunii”, volumul I, cu 1040 de pagini, are numeroase capitole importante: „Izvoarele”, „Aşezarea”, „Cadrul natural”, „Populaţia”, „Viaţa politică”, „Administraţia oraşului”, „Sănătatea publică”, „Problemele mediului”, „Instituţiile de apărare” ş.a. Volumul I este închinat memoriei lui Mihai Viteazul; volumul al II-lea va cuprinde „Urbanismul” şi „Viaţa economică”, iar volumul al III-lea „Viaţa spirituală” (cultură, arte, sport etc.), fiecare volum însumând circa 1000 de pagini.
Inspirat, dl. Trestioreanu a solicitat autorilor – (Ion Şt. Baicu, Constantin Chiper, Marian Chirulescu, Ion Donca, Laura Geală, Vasilica Gheorghe, Nina Grigore, Ioan Groşescu, Ion Neagu (medic), Elena Popescu, Gavriil Preda, Dorin Stănescu, Gabriel Stoian, Costin Vrânceanu, Polin Zorilă) – să se ridice, pe rând, în picioare, pentru a fi cunoscuţi de către întreaga asistenţă. Fiecare autor a primit numeroase şi binemeritate aplauze.
Un alt moment deosebit, de mare sensibilitate, a fost înmânarea de către Andrei Voloşevici, primarul Ploieştiului, a Diplomei de Excelenţă d-lui Trestioreanu, pentru valoroasa lucrare.
În acelaşi ton, Mircea Cosma, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, făcând referiri la „cronica vremurilor”, la „situarea Ploieştiului în rândul marilor oraşe”, la „păstrarea cărţilor în memoria omenirii”, a înmânat d-lui Trestioreanu, în aplauze furtunoase, o distincţie rară – „Metopa”  (care a mai fost acordată doar străinilor).
„Dacă nu cunoaştem trecutul – şi-a început speech-ul prefectul Adrian Dobre – nu putem realiza viitorul, de aceea felicităm din suflet autorii”.
Plin de farmec, cu o inteligenţă sclipitoare, scriitorul Mircea Ionescu Quintus a intervenit: „Mă întreb ce rost am eu aici?! Sunt unul de 95 de ani, dintre cei mai bătrâni locuitori, care n-a părăsit Ploieştiul decât atunci când a fost pe front… Ţin foarte mult la oraşul nostru. Vorba scurtă, bogăţia omului – şi recită o superbă epigramă:  Prin Ploieşti târându-mi vatra/ Am ajuns la vârsta a patra,/ Dar, când privesc femeia/ Nu mă simt nici la a treia” (aplauze prelungite).
În a doua parte a reuniunii, consultanţii ştiinţifici au încântat asistenţa cu numeroase şi stimulatoare aprecieri: „O carte extraordinară… Constituie un eveniment important în istoriografia românească. A redat ce este mai bun şi interesant din viaţa Ploieştilor. Această carte minunată este o enciclopedie. Această operă, dacă se va publica în străinătate, va avea un succes deosebit” (Ştefan Olteanu).
„D-le Trestioreanu, dvs. vreţi să ne păcăliţi, pentru că nu este «Marea carte a Ploieştilor», ci este Enciclopedia Ploieştilor. Textul este aproape ireproşabil. Străluceşte şi prin originalitate. Lucruri inedite, mai ales în domeniul istoriei contemporane” (Gheorghe Buzatu).
Reuniunea culturală, un model de rafinament intelectual, a dat ocazia celor prezenţi să plece acasă încântaţi şi onoraţi de a fi fost martorii lansării unei lucrări de excepţie.

Theodor MARINESCU 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare