Știri

Un partid, doi cetăţeni şi trei consilieri…

… la atât s-a rezumat interesul câmpinenilor pentru dezbaterea publică
privind bugetul local al anului 2008

Conceptul de dezbatere publică pare a fi încă departe de ceea ce ar trebui să însemne… Chiar dacă este an electoral şi poate ne-am fi aşteptat ca reprezentanţi ai cât mai multor partide să vină la această dezbatere pentru a-şi impune unele puncte de vedere, mai mult sau mai puţin electorale, totuşi, reprezentanţii unui singur partid au fost la dezbatere. Este vorba de Partidul Conservator, reprezentat de Alin Moldoveanu, Monica Clinciu şi Florin Marcu. Nici consilierii nu s-au prea înghesuit la această acţiune, fiind prezenţi doar trei, toţi democrat – liberali – Viorel Bondoc, Lucian Cercel, Marian Nistor.În rest, directori de servicii din cadrul Primăriei, reprezentantul Asociaţiei pentru Implementarea Democraţiei – solicitantul dezbaterii – şi… doi cetăţeni (soţ şi soţie)!

Tiseanu a prezentat proiectul de buget
Primarul Horia Tiseanu a prezentat pe larg bugetul local, făcând referire la toate capitolele de investiţii. A vorbit despre proiectele europene pe care intenţionează să le acceseze în acest an, dar şi despre străzile şi străduţele care vor intra fie la lucrările de canalizare, fie la modernizare. „Nu putem să demarăm modernizarea unor străzi până ce nu realizăm canalizarea pe străzile respective”, a spus Tiseanu.
Contre Tiseanu – Moldoveanu
Singurele persoane care au adresat întrebări Executivului au fost preşedintele PC, Alin Moldoveanu, şi Viorel Gurău, un câmpinean care domiciliază pe strada Rezervoarelor.Alin Moldoveanu şi-a continuat şirul contrelor cu Horia Tiseanu. De multe ori, întrebările sale au fost destul de dure, Moldoveanu neezitând să-l atace deschis şi direct pe Tiseanu.La un moment dat, atunci când s-a discutat situaţia fondurilor pentru Spitalul Municipal, Moldoveanu l-a întrebat direct pe primar: „Dacă ştiţi toate aceste lucruri, toate aceste probleme legate de spital, de ce nu aţi făcut nimic?” „Nu e de competenţa mea”, a răspuns sec Tiseanu. „Măcar trebuia să faceţi o sesizare!”, nu s-a lăsat Moldoveanu. „Sesizări faceţi dumneavoastră”, a spus râzând Horia Tiseanu, cu aluzie evidentă la sesizările pe care reprezentanţii PC le-au înaintat Parchetului privind derularea unor investiţii locale ale administraţiei conduse de Tiseanu.
Rest de plată la Şcoala Centrală
Prima întrebare pe care Alin Moldoveanu i-a adresat-o primarului Horia Tiseanu s-a referit la suma alocată în 2008 pentru Şcoala Centrală – 3 miliarde lei vechi pentru construcţie şi 1,5 miliarde lei vechi pentru dotări şi investiţii. „Şi la acest moment, Şcoala nr. 2 funcţionează cu branşamentul electric realizat pentru organizarea de şantier. Trebuie să facem un branşament electric propriu. De asemenea, mai sunt facturi neplătite către EdilConst pentru că firma trebuia să ne prezinte nişte preţuri la o serie de materiale, după cum ne-a cerut Curtea de Conturi. Mai este de plătit şi dirigenţia de şantier… Sunt nişte rămăşiţe de cheltuieli, pe care le vom lichida!”
Bani pentru şcoli şi sport
Cu lecţia bine învăţată, Alin Moldoveanu a mai spus: „Solicitările instituţiilor de învăţământ au fost de 23 miliarde lei vechi, dar în proiect sunt prinse numai 10,6 miliarde. În condiţiile în care şi bazele sportive ale unităţilor de învăţământ sunt într-o stare precară, cred că trebuiau alocate mai multe fonduri. În sala de la „Energetic” plouă chiar şi acum, după ce a fost modernizată, deci trebuie reparat acoperişul, la Grupul Şcolar Construcţii de Maşini terenul de sport cred că nu a fost reparat dinainte de 1989. De asemenea, ar trebui reparate terenurile de sport de la şcolile generale nr. 1 şi 3. În acelaşi timp, pentru activităţi sportive sunt alocate nouă miliarde, dintre care şase pentru FCM Câmpina şi trei pentru toate celelalte cluburi. Eu nu vreau decât să vă solicit atenţie la performanţele care se fac pe aceşti bani”.Evitând unele răspunsuri mai delicate, Horia Tiseanu s-a mărginit să afirme: „În privinţa reparaţiilor la şcoli, există o comisie a Consiliului Local, care analizează solicitările şi stabileşte priorităţile. La Şcoala Generală 3 vrem să asfaltăm terenul de sport, la sala „Energetic” lucrarea este în garanţie şi este vina firmei care a efectuat reparaţia… Oricum, cred că sunt probleme mărunte”.
Probleme pe strada Rezervoarelor
Singurii cetăţeni care s-au aflat la dezbaterea publică au fost soţii Gurău, domiciliaţi pe strada Rezervoarelor. După ce disputa dintre Horia Tiseanu şi Alin Moldoveanu s-a încheiat, Viorel Gurău şi-a spus păsul: „Pe strada Rezervoarelor nu există canalizare. Sunt oameni care-şi deversează haznaua pe canalele pluviale din spatele curţilor sau chiar direct pe stradă! Am ajuns să regret că mi-am cumpărat teren acolo şi mi-am construit o casă de vară, dar nu poţi sta de miros atunci când vecinii scot haznalele. De ce nu vrea nimeni să se implice?”Tiseanu a încercat să-l îndrume pe omul nemulţumit către autorităţile cu responsabilităţi în domeniu, indicându-i ca instituţie Sanepidul, dar reacţia lui Viorel Gurău a fost promptă: „Am zece mii de răspunsuri, dar nu se schimbă nimic!”Încercând să păstreze controlul, Horia Tiseanu a amintit că strada va fi asfaltată fără canalizare, indicând că „după doi-trei ani, după ce vom face staţia de epurare. Sau, dacă doriţi, veniţi cu o hârtie din partea oamenilor de pe această stradă şi noi vom face asfaltarea abia după ce se rezolvă problema canalizării”. „Dar rămâne problema mizeriei”, a comentat cu amar Viorel Gurău, dând din mână a lehamite şi mulţumind pentru răspunsuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare