Astăzi, 9 iunie, începând cu ora 10.00, primarul Câmpinei, Alin Moldoveanu, a convocat o ședință extraordinară desfășurată online prin intermediul platformei Zoom, cu un singur punct pe ordinea de zi și anume rectificarea bugetului local al municipiului Câmpina în vederea derulării proiectului „Antreprenorul social, soluție pentru o economie durabilă” finanțat prin Programul Ocupațional Capital Uman – sprijin pentru înființarea de întreprinderi sociale, proiect la care municipiul Câmpina este partener conform Hotărârii Consiliului Local nr. 98/ 28 august 2019.
Cu alte cuvinte, bugetul local trebuia rectificat de urgență cu anumite sume de bani primite din fonduri europene, pe care ulterior administrația locală ar fi trebuit să le ramburseze, în baza contractelor de subvenție (micro-grant/ ajutor minimis) către întreprinderile sociale de inserție al căror plan de afaceri a fost aprobat în cadrul proiectul mai sus amintit. „Sumele acordate ca subvenție beneficiarilor pot fi cuprinse în bugetul local de venituri și cheltuieli ca urmare a încasării în data de 4 iunie 2021 a primei tranșe, de 50%, sumă care în termen de cinci zile lucrătoare de la data încasării trebuie transmisă beneficiarilor conform prevederilor legale” – se arată în referatul de aprobare al proiectului de hotărâre.
Firmele beneficiare sunt următoarele: SC Tashini Social SRL, SC Daremma Resort SRL, SC Sprint Focus Service SRL, SC Trowelled Concrete SRL, SC Geral Quality Solution SRL.
Ceea ce ar fi trebuit să fie o simplă formalitate s-a transformat însă într-o nouă dispută, odată cu intervenția secretarei generale a Primăriei, Elena Moldoveanu care, potrivit surselor noastre, înainte de orice altă discuție referitoare la proiectul aflat pe ordinea de zi, a ținut să îi informeze pe consilierii locali că Partidul Verde a înaintat administrației publice locale o adresă potrivit căreia lui Cezar Grama i-a fost anulat dreptul de a mai reprezenta acest partid în Consiliul Local Câmpina. Atât i-a trebuit celui în cauză, cât și colegilor din alianța USR-PLUS, PNL și PMP, care au contestat vehement „intervenția nefondată și inoportună a secretarei generale”. Odată produs acest scurtcircuit, ședința s-a încheiat subit pe fondul retragerii consilierilor ce formează alianța majoritară, dar și a lipsei de cvorum, consilierii PSD lipsind încă de la începutul ședinței (Livia Lupu și Horațiu Zăgan se abțin în permanență de la vot atunci când este în discuție bugetul public, pentru a nu intra în conflict de interese datorită funcțiilor deținute la Spitalul Voila, respectiv Floricon Salub).
Din informațiile pe care le deținem, ședința extraordinară se va relua într-o a doua sesiune în cursul acestei după-amieze, cel mai probabil la ora 17.00, atunci când sunt așteptați să participe fizic, în sala mică a Casei Tineretului, toți consilierii locali și să-și exprime votul în favoarea aprobării proiectului ori împotrivă.
Surse din cadrul alianței majoritare în Consiliul Local ne-au confirmat că este foarte posibil ca acest proiect să nu întrunească numărul necesar de voturi, datorită faptului că nu ar fi fost suficient documentat de inițiatorul său, primarul Moldoveanu și că ar exista suspiciuni rezonabile în ceea ce privește corectitudinea întocmirii unor documentații de finanțare. Pe de altă parte, surse care susțin proiectul alături de primar, ne-au informat că sunt presiuni mari din partea firmelor beneficiare care riscă să piardă aceste fonduri și în consecință ar putea acționa administrația locală în judecată.
UPDATE.
POL analizează posibilitatea dizolvării Consiliului Local prin referendum local
Într-o postare pe facebook, Partidul Oamenilor Liberi, reprezentat în Consiliul Local de Liviu Briciu și Cosmin Raț, vine cu câteva precizări legate de situația creată astăzi în cadrul ședinței extraordinare:
„Din păcate, suntem nevoiți să ieșim public cu această scrisoare deschisă către voi, pentru a vă semnala ultimele evenimente din Consiliul Local, care pot zădărnici acordarea de fonduri europene, atât de necesare orașului. Astăzi, la ora 10.00, a avut loc o ședință extraordinară a CL Câmpina, în care era necesară DOAR ACCEPTAREA sumei de 1,15 milioane lei pentru unul dintre proiectele cu fonduri europene la care Primăria Câmpina este partener. Dar coaliția din Consiliu, constituită pe interese personale, a părăsit sala de ședințe din alte motive, astfel încât proiectul de hotărâre nu a putut fi votat. Suntem în pericol de a pierde bani europeni, atât de necesari orașului, doar din ambiții personale și din incompetența sau incapacitatea unora de a vedea interesul orașului în locul celui de partid.
Așa cum spuneam, această majoritate din consiliu nu se întrunește să voteze pentru locuitori și pentru oraș, nediscutând proiectele bune, ci respingându-le din start, fără argumente, fără amendamente, fără nimic. Doar pentru că așa s-a dictat de mai sus.
Ne întrebăm dacă, în această situație și în această alcătuire, Consiliul Local Câmpina mai are legitimitate, respingând proiectele care asigură bani europeni nerambursabili pentru orașul nostru. Analizăm, de altfel, posibilitatea convocării unui referendum local pentru dizolvarea Consiliului Local. Sperăm că, în ceasul al doisprezecelea, îi va veni mintea la cap și va funcționa în beneficiul vostru, și nu pe interese personale sau de partid”.