Vineri seara, centrul orașului nostru a răsunat de glasuri tinere, dar puternice de protestatari care strigau împotriva guvernanților și a tuturor partidelor care s-au perindat pe la conducerea țării în ultimii 25 de ani. La baza Ceasului, în locul unde toată săptămâna fuseseră aprinse lumânări în memoria Karinei Opriță şi a tuturor victimelor provocate de cumplitul incendiu din clubul bucureștean Colectiv, se strânseseră 30-40 de tineri câmpineni, majoritatea elevi de liceu. Au început să strige și să sară pe loc (”Cine nu sare nu vrea schimbare!”), dovedind suficientă maturitate și inspirație, cât să nu se lase atrași de un agitator din public, care voia sa deturneze mișcarea de protest, încercând să o canalizeze împotriva președintelui țării, împotriva oricui, numai împotriva actualilor guvernanți, nu.
Practic, puteau fi auzite cam aceleași lozinci care erau strigate în București de către miile de demonstranți adunați în Piața Universității. Dacă la București se poate, de ce nu s-ar putea și la Câmpina?, și-or fi zis tinerii protestatari, mobilizați pe rețelele de socializare, cu o zi înainte. Calea de comunicare folosită de generația 2.0, atotputernicul Facebook, îsi dovedise și de data aceasta eficiența. Inițial, pe Facebook, o elevă de liceu, Anastasia Ştefan, anunțase organizarea, pentru ora 17.00, a unui marș al tăcerii, cu plecare de la Primăria Câmpina spre Ceas. “Am ales Primăria ca punct de pornire al marșului, deoarece este o clădire-simbol a orașului. Noi nu vrem să protestăm, doar să mărșăluim în tăcere. Nu cerem demisii. Iesim într-un mars al tăcerii pentru victimele din Colectiv”, ne-a declarat Anastasia pe la ora 19.00. La cîteva minute după aceea, un grup de tineri au venit în fața Primăriei să-i invite pe toți cei adunați aici la Ceas, unde se strânseseră mai mulți protestatari. Mai mulți și mai vocali. După ce s-au unit toți într-o singură grupare, au plecat pe Bulevardul Carol I, până în zona notariatelor, de unde s-au întors, mărșăluind pînă în Parcul Milia (unde s-au oprit preț de cîteva minute) și, apoi, spre benzinăria OMV Petrom.
Au ajuns și la blocul Karinei, după care s-au întors în Centrul Civic. Coloana de manifestanți s-a mai îngroșat puțin, în prima parte a marșului de protest, dar în total, au fost aproximativ 180-200 de manifestanți. O cifră deloc impresionantă, chiar și pentru un orășel, cum este al nostru. Dacă la București, ”strada” avea destule persoane mature sau chiar mai în vârstă, la Câmpina, acțiunea de protest a avut un slab ecou în rândurile localnicilor trecuți de vârsta a doua. Marșul s-a desfășurat civilizat, cu excepția unui singur incident, regretabil, atunci când un preot oprit lângă mașina sa, parcată pe Bulevardul Carol I, a fost huiduit. Un gest singular, dar deloc lăudabil. Câmpina nu a ieșit la proteste vineri seara. Poate și pentru că noi, provincialii, locuitori ai acestui oraș liniștit, așteptăm prea mult ca deciziile si lucrurile importante să se întâmple în Capitală.