Știri

Un copil talentat, Eduard Găman: „Pianul este cea mai mare pasiune a mea”

O nouă steluță a muzicii de interpretare pianistică se ridică încet, dar sigur, pe bolta cerului de deasupra Câmpinei. Astăzi, este numai o steluță, însă este foarte posibil ca, nu peste mulți ani, dacă floarea talentului său deosebit va fi udată cum trebuie de sudoarea unei munci instruite și neobosite, steluța muzicală a prezentului să se transforme într-o stea strălucitoare în lumea muzicii din România. Este vorba despre Eduard Ionuț Găman, de 11 ani, elev în clasa a IV-a la Colegiul Național „Nicolae Grigorescu”, la doamna învățătoare Ileana Briciu. 
Eduard este un caz mai rar de elev cu mintea și inima împărțite între disciplinele umaniste și cele neumaniste deopotrivă. Căci deși îi place foarte mult matematica, se simte atras în egală măsură de limba română, limbile străine și de muzică, ultima sa mare pasiune. Și nu de orice muzică, ci chiar de muzica simfonică. Mai exact, Eduard și-a descoperit de vreo patru ani o dragoste nețărmurită pentru pian, instrument la care a învățat atât de repede și de bine să cânte, încât după doi ani de la primele lecții de pian, a început să câștige premii la concursuri naționale de interpretare a muzicii culte. 
Astfel, în anul 2015, la ediția a XVII-a a Festivalului Concurs Național de Interpretare Pianistică „Iulia Hasdeu”, găzduit de municipiul Câmpina, Eduard a câștigat Premiul III. În anul următor, la același festival, a câștigat un alt trofeu: Premiul de excelență, pentru ca la ediția de anul acesta să câştige Premiul I Special. Tot în anul curent a câștigat laurii supremi la un concurs național de gen, desfășurat la Râmnicu-Vâlcea: Festivalul Concurs Național „Pianul – a doua pasiune”. 
În afară de aceste concursuri, Eduard a mai câștigat aprecieri unanime și la alte evenimente muzicale la care a participat, așa-numitele audiții, în cadrul cărora a oferit auditoriului minirecitaluri cu muzică de pian conținând fragmente ale unor piese celebre. Am putea aminti aici audiția „Surprize muzicale pentru Moș Crăciun” (desfășurată la Colegiul de Artă „Carmen Sylva” din Ploiești), precum și audiția din iarna lui 2015 găzduită de Muzeul Județean de Artă Prahova. La concursurile și audițiile muzicale la care a participat, micul Eduard a interpretat fragmente din opere compuse de mari muzicieni: Georg Friedrich Handel, Ludwig Van Beethoven, Johann Sebastian Bach, Piotr Ilici Ceaikovski, Frederic Chopin, Vinicius Grefiens,Tudor Ciortea, Mihail Jora ș.a. 
Cu Eduard poți vorbi ca și cu un adult. „Am început să studiez pianul de la vârsta de 7 ani, iar în ultimii doi ani am avut șansa de a studia cu doamna prof.univ.dr. Sanda Hîrlav Maistorovici, unul dintre cei mai importanți muzicologi de la noi din țară. De fapt, la finalul Festivalului „Iulia Hasdeu” din 2015, părinții au rugat-o pe doamna profesoară Maistorovici să-mi testeze calitățile muzicale, iar dânsa, după ce m-a ascultat, a acceptat să mă pregătească. Pentru mine este un dar imens să mă aflu atât de aproape de un asemenea om minunat. Studiez pianul doar o oră pe zi, în restul timpului merg la școală, învăț, mă joc, am o viață normală de elev. Încerc să-mi văd de școală și nu sunt decis acum să urmez o școală de muzică la Ploiești sau în altă parte. Pianul în acest moment rămâne doar un hobby pentru mine. Deocamdată nu sunt hotărât să devin un pianist profesionist, dar nu se știe niciodată. Pianul este cea mai mare pasiune a mea, dar nu singura. Ultimul meu hobby pot spune că este teatrul. Am participat la Festivalul – concurs de teatru pentru elevi, organizat de Casa de Cultură „Geo Bogza” și Primăria Câmpina, la care  am câștigat Premiul I – monolog, cu rolul Spiridon din piesa „O noapte furtunoasă” de Caragiale. Pentru această interpretare actoricească am fost pregătit îndelung de doamna învățătoare. Totuși, pianul rămâne marea mea dragoste și de aceea nu exclud posibilitatea de a urma în viitor o carieră în muzică, în domeniul interpretării pianistice. Și poate nu doar atât, nu se știe niciodată, pentru că îmi place să și cânt, mai ales cântări religioase. Cânt de ceva vreme în corul Bisericii de la Brazi, în care slujesc preoții George și Paul Izvoreanu. În prezent, mă pregătesc să iau probele pentru clasa a V- a intensiv limba engleză. În scurt timp voi termina clasa a IV-a. Ca toți copiii, aștept vacanta, dar n-o aștept cu aceeași bucurie ca altădată. Sunt trist, pentru că mă despart de doamna mea dragă, de doamna învățătoare Ileana Briciu, un bun pedagog, un suflet de părinte bun și cald, un prieten adevărat. Dânsei îi datorez cea mai mare parte a pregătirii mele ca elev. Pentru tot ce am realizat până acum, pentru ceea ce sunt astăzi, îi mulțumesc foarte mult. Mulțumesc, de asemenea, pentru tot ce au făcut pentru mine, doamnei prof.univ.dr. Sanda Hîrlav Maistorovici, părinților mei, bunicilor și fratelui meu Flavius-Stefan, care în toamnă va merge la clasa pregătitoare. Le mulțumesc tuturor pentru că m-au învățat, m-au educat, m-au încurajat și mi-au dat încredere în forțele mele. Forța mea vine în primul rând din credința în Dumnezeu, dar și din sprijinul familiei mele”, ne declară micul pianist. 
Iar părinții lui Eduard ne asigură că vor face tot posibilul și tot ce depinde de ei pentru a-l ajuta pe fiul lor să-și realizeze toate visele, să-și împlinească în mod fericit destinul. Peste puțin timp, în perioada 3-4 iunie, Eduard va participa la Concursul internațional de interpretare pianistică Piano „Modus vivendi”, care se va desfășura la Deva. Să-i urăm succes micului nostru pianist la acest concurs, ca și la toate cele care vor urma. 
Adrian BRAD

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare