Marele nostru campion de altădată, Petru Purge, multiplu campion național de popice, dar și campion european și mondial la acest sport, al cărui reper a fost Câmpina în urmă cu peste o jumătate de veac, și-a donat toate trofeele sportive municipalității, pentru a îmbogăți viitorul muzeu al orașului care se va amenaja în viitorul apropiat.
Până la înființarea muzeului despre care v-am vorbit mai devreme, medaliile și diplomele pe care Petru Purge le-a adunat de-a lungul impresionantei sale cariere sportive sunt păstrate la sediul Asociaţiei Cultul Eroilor Câmpina, unde sunt expuse permanent, așadar, pot fi admirate oricând în clădirea Asociației din str. 1 Decembrie 1918.
Purge nu s-a născut pe aceste meleaguri, dar a fost adoptat din tinerețe de către orașul nostru, al cărui fiu adoptiv de mare valoare s-a dovedit a fi de-a lungul întregii sale vieți. Cetățean al Câmpinei, înzestrat cu un remarcabil talent sportiv, Purge A. Petru s-a născut la 4.02.1926 în comuna Gepiu, Bihor. Fiind copil de trupă (Regimentul 86 Infanterie – Oradea), a înțeles, încă de timpuriu, că numai prin muncă se va putea realiza în viață, și va putea atinge, totodată, măiestria sportivă. În anul 1938 a plecat pe front la Unitatea de Fortificații Marghita, de aici la Nămoloasa, iar în 1941 a trecut Prutul pe la Galaţi. Dând dovadă de curaj, a participat la organizarea liniei defensive, și a parcurs diferite etape: Cahul, Chișinău, Tiraspol, Tighina. Cercetând diferitele repere cu binoclul, Purje Petru depista zonele populate de germani și le raporta comandantului unității, domnului Niculescu. De asemenea, de la copilul de trupă aflăm că spre Odessa se îndreptau coloane nesfărșite de evrei, pe care îi duceau la execuție. „Unitatea mea – spune cu mândrie Purge Petru- a ocupat portul Odessa”. Odessa avea un baraj acvatic, unde se masaseră trupele sovietice, pe care, apoi l-au distrus românii. În urma inundațiilor Purge Petru s-a îmbolnăvit de malarie. În 1943, Purge Petru s-a mutat la Regimentul 9 Roșiori de Gardă, iar în perioada 4 aprilie – 23 august 1944 a participat la dezarmare. Pe 24 august 1944 regimentul a dezarmat unitatea militară 11 Moto – Germană (ofițerii erau cazați în școli, iar trupa pe izlaz, unde germanii și-au ars propria arhivă). Pentru merite deosebite, fostul copil de trupă, a fost înaintat la gradul de Sergent (”vânător de care de luptă / tancuri”). Efectivele regimentului au fost vărsate la Regimentul 1 Vânători de Gardă, apoi la Regimentul 2 Transmisiuni, care luase locul Batalionului de Specilităţi Moto, cu cazarma în Câmpina.
După lăsarea la vatră, Purge Petru s-a stabilit în Câmpina, a lucrat la Rafinăria 4, în intervalul 1947-1962, în calitate de lăcătuș-mecanic. A absolvit Școala Profesională de Construcții – Mecanice din Câmpina, meseria lăcătuș-mecanic. Este căsătorit cu Lucreția și are doi copii: Grigore și Maria. Pentru activitatea profesională deosebit de bogată, a fost distins cu „Ordinul Muncii” – clasa a III-a; pentru excepționalele performanțe sportive (campion mondial la popice – perechi și echipă, 12 titluri de campion național, campion european și 16 cupe dobândite) a obținut categoria „MAESTRU EMERIT AL SPORTULUI”; iar pentru întreaga activitate a fost răsplătit cu titlul de „Cetățean de Onoare al Municipiului Câmpina”, conform Hotărârii Consiliului Local nr. 34/ 30.09.1993.
Adrian BRAD