Tracțiunea este o metodă utilizată pentru întinderea țesuturilor moi și pentru îndepărtarea suprafețelor articulare prin aplicarea unei forțe de tragere.
Tracțiunile datează din vremea lui Hipocrat, care le utiliza mai ales pentru tratarea fracturilor de femur. Cyriax a fost cel care a popularizat această metodă ca și mijloc de tratament pentru afecțiunile discale lombare. În prezent, tracțiunile sunt folosite în tratamentul afecțiunilor lombare și cervicale dureroase.
Aceasta este o metodă de tratament nechirurgical, având ca scop distanțarea intervertebrală, proces prin care se creează un efect de vid sau de presiune negativă în interiorul discurilor. Acest vid ajută discurile să se hidrateze, creând mediul de vindecare.
Tracțiunile pot fi aplicate prin diferite metode manuale, mecanizate, motorizate sau hidraulice. Tracțiunea se efectuează cu o forță suficient de mare pentru a contracara frecarea pe masa de tracțiune, pentru a întinde ligamentele și pentru cedarea forței musculare.
Tracțiunea poate fi continuă (ore), cu o fortă de tracțiune slabă, sau intermitentă, discontinuă. A doua metodă este preferată. Se utilizează o forță care crește progresiv, atinge o valoare maximă care este menținută timp de cateva secunde sau minute, apoi scade până la zero sau până la o anumită valoare, după care se reia ciclul de tracțiune. Forța de tractiune este progresivă în cadrul unei ședințe, dar și de la o ședință la alta. Se efectuează o ședință pe zi, 3-5 ședințe pe săptămână.
Pentru a realiza decompresia segmentelor vertebrale lombare, tracțiunea necesită o forță semnificativ superioară celei pentru tracțiunea cervicală. Sistemele de tracțiune lombară includ două centuri (toracică și pelvină) și o masă de tracțiune care are o jumătate staționară și una mobilă. Jumătatea inferioară a corpului este poziționată pe jumătatea mobilă. Centura pelvină este tracționată prin intermediul unui sistem motorizat cu forța și timpii prestabiliți.
Tracțiunile sunt indicate cel mai des pentru tratarea radiculopatiilor cervicale. Alte indicații sunt: sindroame clinice dureroase cervicale sau lombare de cauză mecanică determinate de afectarea discului, ligamentelor sau maselor musculare.
Contraindicațiile sunt: osteoporoza, cancerul, osteomielita, discita, fractura vertebrală, sarcina, hipertensiunea și afecțiunile cardiovasculare decompensate, hiperalgiile cervicale sau lombare, sindromul dural prezent, cifoze, scolioze, vârsta peste 60 ani, persoanele cu sistem nervos labil .
Tracțiunile vertebrale impun o supraveghere continuă a pacientului de către kinetoterapeut și trebuie precedate de investigații imagistice (RMN, osteodensitometrie).
Dr. Loredana Paul
Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!