Știri

Tomografia computerizată colo-rectală de înaltă calitate de la SanConfind

Doamna doctor Gabriela Toma, șefa Secției de imagistică medicală din cadrul Spitalului SanConfind Poiana Câmpina, ne vorbește astăzi despre depistarea cancerului colo-rectal cu ajutorul echipamentelor ultraperformante din această secție.


– Ce este cancerul colo-rectal?
– Cancerul colo-rectal este o tumoră a tractului gastro-intestinal, una dintre cele mai frecvente. Ea apare, în special, la pacienții cu vârste între 60 și 80 de ani, cu predilecție la sectorul masculin, o mare incidență având cancerul rectal.
– Care sunt factorii care favorizează apariția acestui tip de cancer?
– Dintre factorii predispozanți putem să amintim: o dietă săracă în fibre, dar bogată în grăsimi și proteine animale, o boală inflamatorie intestinală, un istoric familial de tumoră colonică (dacă a mai avut pe cineva în familie cu această problemă), dacă pacientul respectiv a mai avut un alt tip de cancer etc.
– Care sunt primele semne care ar trebui să-i dea de gândit pacientului, determinându-l să se adreseze dvs?
– Pacienții ajung la noi din diferite motive. Cele mai frecvente ar fi tulburări ale tranzitului intestinal, constipație, diaree și alternanța acestor două afecțiuni, probleme legate de anemie, deoarece aceste cancere se asociază și cu sângerări și, deci, pierderi de sânge. De asemenea, situații acute în care se produce o ocluzie intestinală, un blocaj intestinal, din cauza tumorii.
– Ce investigații de imagistică medicală trebuie făcute pentru a depista cât mai rapid această boală?
– Din punct de vedere imagistic, tomografia computerizată este foarte bună în stadializarea cancerului de colon, atât local – privind extinderea în circumferință a colonului, în lungimea acestuia, în grăsimea pericolonică, cât și în ceea ce privește extinderea la distanță – în ganglioni, în ficat, plămâni, oase.
– Mai există și alte investigații imagistice care pot completa computerul tomograf și clarifica mai bine diagnosticul afecțiunii?
– Pe lângă tomografia computerizată, imagistica prin rezonanță magnetică ajută și ea la depistarea cancerului colo-rectal. De exemplu, în stadializarea locală, aparatul IRM este mult mai bun decât computerul tomograf., deoarece ”vede” mult mai bine straturile peretului rectal, invazia adiacentă în grăsime (mezorectală), și astfel aduce un plus de informație, necesar chirurgului, în vederea operației. Noi, medicii de la Imagistică, putem recomanda, în funcție de localizarea cancerului, și o investigație IRM.  Dacă, de exemplu, este un cancer de transvers, care se vede foarte bine  la CT, investigația se oprește aici. Dacă există alte complicații, cum ar fi metastaze în ficat, care sunt incerte, neștiind prea multe despre istoricul pacientului, uneori sunt necesare examinări suplimentare prin rezonanță magnetică, pentru a evalua mai bine leziunile hepatice sau ale altor organe interne. Tomografia computerizată se face, în general, cu substanță de contrast, administrată intravenos, dar și oral, cu excepția pacienților la care există o alergie cunoscută sau care au contraindicații clare la substanța de contrast.  
– De ce ar trebui pacienții să facă investigații CT sau IRM la SanConfind?
– În primul rând, ar trebui să vină la Departamentul Imagistica Medicală SanConfind, pentru că este cea mai bună secție, dotată cu aparatură de ultimă generație. Aici avem aparate extraordinare, care oferă imagini foarte bune, de înaltă calitate, achiziția este rapidă, iar pacientul nu are niciun disconfort. Interpretările acestor investigații sunt deosebite, iar toate aceste lucruri îl ajută pe pacient atunci când se va adresa medicului curant sau medicului chirurg, în funcție de caz. Pentru depistarea cancerului colo-rectal se face examinare abdomen și pelvis.    

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare