Rândurile de mai sus apar scrise în presa din noiembrie 2008, iar facturile… dogoresc în continuare, mai mult ca oricând. Adică, respectivul contract de concesiune, încheiat în 2004, între Primăria Câmpina şi firma Termax, produce efecte de 9 ani de zile, durata lui întinzându-se pe o perioadă de 20 de ani. În tot acest timp, primăria a plătit bani grei din visterie pentru plata facturilor unităţilor de învăţământ, întrucât lucrurile au rămas la stadiul de… „trebuie făcut ceva”.
Consilierul liberal Rodica Papuc propune rezilierea contractului
La sfârşitul ultimei şedinţe a Consiliului Local, la punctul Diverse, consilierul municipal Rodica Papuc a ridicat o problemă spinoasă, cea a facturilor uriaşe pe care trebuie să le plătească Primăria firmei Termax din Roman, care asigură căldura în aproape toate liceele, şcolile şi grădiniţele câmpinene (excepţie făcând Liceul Mecanic 2). Consilierul liberal a venit cu o situaţie îngrijorătoare a cheltuielilor pe care le suportă municipalitatea. Astfel, a fost evidenţiat faptul că 40% din valoarea totală a facturilor plătite de administraţia locală o reprezintă comisioanele încasate de Termax Roman, doar 60% însemnând cheltuielile cu gazele, energia electrică şi apa necesare societăţii furnizoare a agentului termic. “Contractul a fost încheiat pe 20 de ani, iar până acum au trecut nouă ani, timp în care am plătit comisioane care se ridică valoric la suma de 30 de miliarde de lei vechi (3 milioane de lei noi). Nu mai putem tolera o asemenea stare de lucruri, mai ales că este vorba despre o risipă fără margini a banului public. De multe ori, în sălile claselor, căldura se ridică la temperaturi insuportabile. Am comparat cheltuielile de la Grigorescu şi Mecanic 2, ultimul liceu având o centrală proprie modernă, achiziţionată recent. Pentru luna decembrie 2012, la Mecanic 2, factura pentru încălzire s-a ridicat la 15.000 de lei, iar pentru Grigorescu am plătit 45.000 lei. Elevii au ajuns să se ducă la şcoală cu robinete la ei, cu care să poată închide caloriferele şi opri căldura. Contractul cu Termax trebuie reziliat cât mai repede, în următoarele luni, până la 15 octombrie, deoarece condiţiile contractuale pe care le-am acceptat sunt înrobitoare. Nu contează dacă afară e cald, Termax a obţinut o clauză care-i permite să furnizeze căldură în şcoli de la 15 octombrie până la 15 aprilie”, a subliniat Rodica Papuc în expunerea sa, propunând reziliarea contractului până la 15 octombrie 2013 şi înfiinţarea unei comisii care să elaboreze un studiu de oportunitate în acest sens.
“Să reziliem unilateral contractul!” cere şi viceprimarul Ion Dragomir
Viceprimarul a subliniat avantajele acestei rezilieri contractuale: “Exista o clauză de reziliere unilaterală în valoare de 100.000 de euro. Vom plăti aceşti bani şi tot vom fi în câştig, pentru că banii aceştia, plus cei pe care îi vom da pentru achiziţionarea unor centrale termice, abia reprezintă sumele pe care le-am fi plătit lui Termax pe următorii doi ani. Iar în viitor vom avea cheltuieli mult mai mici, deci nu vom ieşi în pierdere.”
Dorind să prezinte contractul cu Termax într-o lumină mai favorabilă, primarul a ţinut să facă următoarele precizări: “La început, afacerea cu Termax a fost una bună, deoarece tarifele firmei erau mai mici decât cele practicate, la vremea aceea, de CPGC, care asigura încălzirea şcolilor şi liceelor. O problemă ar fi faptul că termostatele nu sunt verificate periodic de persoane autorizate, care să regleze furnizarea căldurii şi temperatura din sălile de clasă. Sunt de acord cu rezilierea contractului dacă se va face, în prealabil, un studiu economic care să arate că este rentabilă varianta în care noi am asigura căldura prin achiziţionarea unor centrale termice proprii.”
Contractul de concesiune dintre firma Termax şi primărie s-a încheiat pe 22 iunie 2004, primar fiind Horia Tiseanu. Consilier PSD Tudor Gheorghe, pare să-şi fi păstrat şi acum aceeaşi convingere, legată de contractul cu firma Termax, fiind de acord cu rezilierea.
„Dacă eu sunt la jumătatea perioadei din cei 20 de ani pentru care s-a concesionat producerea şi furnizarea agentului termic şi a apei calde şi, încă 10 ani de-acum încolo pierd atâţia bani, prefer să dau acea sumă de bani stipulată în contract, ca despăgubire. Eu zic că e momentul să ne oprim” a afirmat Tudor Gheorghe.
Liceul Tehnologic Energetic în perioada 2004-2012 a plătit pentru gaze şi energie electrică (cu TVA) suma de 920.745,50 lei din care 361.642,10 lei au revenit firmei Termax, în condiţiile în care suma totală pentru gaze cu TVA a fost de 556.711,44 lei iar energia 2393,96 lei. Banii primiţi de firma Termax, adică cei 361.642,10 lei au fost plătiţi din bugetul primăriei.
Colegiul „Nicolae Grigorescu” a plătit în perioada 2004-2012 pentru gaze şi energie electrică (cu TVA) 1.536.299,32 lei din care 654.038,8 lei au fost achitaţi către firma Termax. De exemplu, pentru anul 2008, la acest colegiu s-a plătit suma de 129.791,5 lei (cu TVA) pentru gaze şi 461,32 lei (cu TVA) pentru energie dar, total valoare factură a fost 199.936,14 lei, deoarece s-a adăugat suma de 69.683,32 lei achitată către firma Termax.
Colegiul „Constantin Istrati” a plătit în perioada 2004-2012 pentru aceleaşi utilităţi, 1.314.372,39 de lei, aceasta reprezentând 745.799,25 lei pentru gaze, 3.199,70 lei energie electrică şi 563625,15 lei sumă achitată către firma Termax. Sumele conţin TVA.
Profesoara Viorica Iancu, fost director al Colegiului „Constantin Istrati”, spune că nici acum sălile din aripa clădirii de pe strada Mărăşeşti nu se pot încălzi îndeajuns, neexistând un echilibru în instalaţia termică. „Nu avem acces la centrală. Singurul lucru pe care îl putem face este să reglăm, oarecum, termostatul. Dar şi aici au fost probleme şi până la urmă i-am chemat tot pe ei (n.r.-reprezentantul firmei Termax) pentru reglaj. Raportându-ne la perioada când ne încălzeam cu sobe, această centrală a fost un avantaj. Înainte de montarea acesteia, plăteam mult mai mult, comparativ cu preţurile de atunci şi nu beneficiam nici de căldură, raportându-ne acum la faptul că plătim şi firmei Termax o sumă foarte mare de bani… Autorităţile ar trebui să facă un calcul economic, să vadă dacă plătind acea despăgubire de 100.000 de euro, cum cere clauza din contract, am avea un avantaj. Presupun că dacă centrala ar reveni primăriei, respectiv şcolilor, n-am mai plăti două tipuri de facturi” .
Cine arde gazu’ pe bani publici?
Probleme în ce priveşte echilibrarea temperaturii în instalaţia termică au şi alte unităţi de învăţământ. Uneori durează chiar şi două săptămâni până ce în clădirea unei şcoli se instalează o temperatură constantă, timp în care contoarul de gaze înregistrează consumul ca atare. La începutul derulării contractului, unele unităţi şcolare nu aveau montat un termostat, din cauza faptului că se prevedea menţinerea unei anumite temperaturi, fără ca cei din conducerea acestora să aibă voie să umble la centrală. Aceasta funcţiona din 15 octombrie până în 15 aprilie, cu o temperatură constantă, fără să se ţină cont de zilele mai călduroase. Abia după doi ani de zile s-a reuşit obţinerea aprobării pentru montarea unui termostat. Problemele financiare create de către firma Termax bugetului Primăriei Câmpina nu sunt singulare. De-a lungul timpului, firma în cauză a generat probleme chiar în oraşul Roman, acolo unde îşi are sediul. În anul 2008, Dan Marin, patronul firmei Termax a trecut printr-un scandal cu consilierii locali, aceştia cerând rezilierea contractului de concesionare cu spitalul orăşenesc, considerându-se că a fost adus un prejudiciu de 200.000 de lei. De curând, autorităţile din oraşul Roman au luat decizia de a renunţa la contractul cu această firmă, şi pentru serviciile de termoficare din unităţile şcolare.