Noul premier Dacian Cioloş a declarat că guvernul pe care îl conduce doreşte să finalizeze proiectul bugetului de stat pe 2016 în prima jumătate a lunii decembrie 2015. Până atunci, va fi stabilită şi forma finală a taxelor şi impozitelor locale ale câmpinenilor, deoarece, la şedinţa ordinară a Consiliului Local din această săptămână, primarul Horia Tiseanu urmează să vină cu un nou proiect de hotărâre privind fiscalitatea locală aferentă anului viitor.
La ultima şedinţă extraordinară a legislativului municipal, acum două săptămâni, aleşii locali au aprobat un proiect care, conform spuselor iniţiatorilor săi, pe de o parte, nu mărea sau mărea foarte puţin unele impozite locale ale locuinţelor, iar pe de altă parte, scădea multe dintre valorile impozitelor auto. Măririle de impozite erau puse pe seama prevederilor noului Cod fiscal. Per ansamblu, s-a zis atunci, fiscalitatea locală pentru 2016 nu va fi mai aspră decât cea a anului 2015. În realitate, lucrurile nu stăteau chiar aşa. Ulterior, în urma unor semnale trase de presa centrală şi locală, s-a dovedit că impozitele pentru unele imobile ale persoanelor fizice destinate activităţilor comerciale au fost mărite substanţial, cu procente considerabile care variau între 25% (la case) şi 45% (la apartamente).
Unii consilieri municipali consideră că finanţiştii Primăriei nu au interpretat corect noile norme ale Codului fiscal, sau, mai exact spus, nu au aplicat procente mai moderate de creşteri ale obligaţiilor fiscale locale, lucru permis de noua legislaţie fiscală. Primarul Horia Tiseanu arată şi el acuzator către cei de la Direcţia Economică din cadrul executivului local, dar promite totodată că va reveni cu un nou proiect HCL (de hotărâre de Consiliu Local), prin care să se clarifice situaţia creată şi să se diminueze sensibil creşterile de impozite aprobate în şedinţa extraordinară a miniparlamentului câmpinean, amintită ceva mai devreme. Legea dă numai primarilor dreptul de a stabili nivelul taxelor şi impozitelor locale din comunităţile pe care le conduc, precum şi dreptul de a realiza proiectele bugetelor locale. Noul Cod fiscal prevede, într-adevăr, anumite creşteri ale fiscalităţii la nivelul administraţiilor publice locale, obligând la impunerea unor valori minime de impozitare. Astfel, la impozitul pe clădiri şi terenuri sunt stipulate creşteri de câteva procente, dar impozitele pe autovehicule vor fi ceva mai scăzute, reducerea fiind mai substanţială pentru posesorii de autovehicule cu o capacitate cilindrică mai mare de 2.500 cmc.
Deşi, conform propriilor declaraţii publice, Tiseanu ar fi vrut ca taxele şi impozitele să rămână la nivelul celor din anul 2015, acest lucru nu este posibil, pentru că legislaţia actuală în domeniu nu permite acest lucru. Primarul intenţionează totuşi ca legea locală în materie să conţină printre cele mai mici creşteri de impozite prevăzute de legea naţională. Într-o emisiune a televiziunii locale, el a tras o nouă dojeneală celor de la Direcţia Economică, scuzându-se cu acest prilej şi pentru faptul că nu a avut timp să studieze cu atenţie Codul fiscal (noua variantă), o lege extrem de stufoasă şi de încâlcită: “Cei de la Direcţia Economică au propus varianta adoptată de consilierii municipali, pe care, din păcate, atât eu cât și Consiliul Local nu am analizat-o foarte bine. Nu am luat niste exemple de calcul edificatoare. Nu am fost informat de reprezentanții Direcției Economice că vom ajunge la asemenea valori ale impozitului, mai ales la apartamente, iar eu nu am avut timp să citesc Codul fiscal, pentru că este o cărțulie foarte groasă. M-am bazat pe concluziile dumnealor și acum trebuie neapărat să modificăm anumite coeficiente. Eu o să revin în Consiliul Local cu o modificare a taxelor și impozitelor locale, astfel încât procentul de majorare să nu fie 0,12%, ci 0,09%. Cu această cotă de impozitare, vom putea ajunge aproximativ la aceeași valoare a impozitului din 2015, doar puțin modificată în sus sau în jos. Vreau să fim corecți și să nu mințim cetățenii!”
Zilele trecute, un comunicat de presă – semnat de primarul Horia Tiseanu şi de Gheorghe Ecaterinescu, directorul Direcţiei Economice a Primăriei Câmpina, a încercat să aducă mai multă lumină în această poveste. Vă redăm mai jos textul acestui comunicat:
Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!