Știri

Taxele şi impozitele locale pentru 2016 au fost reajustate la valori mult mai mici

La ultima şedinţă a Consiliului Local, taxele şi impozitele locale au fost ajustate la valori minime permise de noul Cod Fiscal, astfel încât fiscalitatea locală din 2016 să fie aproximativ aceeaşi cu cea aplicată anul acesta, cu foarte mici diferenţe. Aşa cum promisese şi primarul Horia Tiseanu, s-a revenit astfel la valori suportabile de către cea mai mare parte a populaţiei municipiului, corectându-se valorile exagerat de mari aprobate în şedinţa extraordinară ce avusese loc cu trei săptămâni mai devreme. În şedinţa extraordinară din 4 noiembrie 2015, consilierii municipali au votat, încrezători în proiectul prezentat de primar şi realizat de Direcţia Economică, impozitele pe anul 2016. Unele dintre acestea s-au dovedit a fi mult mai mari decît cele aplicate anul curent. Astfel, impozitele aferente anului 2016 pentru unele imobile ale persoanelor fizice destinate activităţilor comerciale au fost mărite substanţial, cu procente considerabile care variau între 25% (la case) şi 45% (la apartamente). S-a considerat ulterior, şi de către primar, şi de către consilieri, că finanţiştii Primăriei nu au interpretat corect noile norme ale Codului Fiscal. Sau, mai exact spus, nu au aplicat procente mai mici de creşteri ale obligaţiilor fiscale locale, în limitele permise de noua legislaţie fiscală.
Vechea HCL vs noua HCL 
HCL din şedinţa extraordinară amintită mai sus stipula că, la persoanele fizice, impozitul pe clădiri are mai multe valori, după cum urmeză:
(a) Cota de impozit pentru clădirile rezidenţiale (folosite pentru locuit) şi clădirile – anexă (clădiri situate în afara clădirii de locuit), aflate în proprietatea persoanelor fizice, cotă care se aplica valorii impozabile, este de 0,12%.
(b) Cota de impozit ce se aplică asupra valorii clădirilor nerezidenţiale reevaluate, aflate în proprietatea persoanelor fizice, este de 1,5 %.
(c) Cota de impozit ce se aplică asupra valorii clădirilor nerezidenţiale nereevaluate, aflate în proprietatea persoanelor fizice, este de 2%. Clădiri reevaluate, în cazul persoanelor fizice, înseamnă valoarea rezultată dintr-un raport de evaluare realizat în ultimii cinci ani anteriori anului de referinţă.
(d) Cota de impozit ce se aplică asupra valorii impozabile a clădirilor nerezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, utilizate pentru activitati din domeniul agricol, este de 0,4%.
HCL de la ultima şedinţă are cote de impozitare mult mai mici. Astfel, la persoanele fizice, primele două cote de impozit prezentate mai sus au valorile 0,08% şi 0,2%, următoarele două cote păstrându-şi valorile: 2% şi, respectiv, 0,4%.
Pentru persoanele juridice, vechiul HCL stabilea următoarele valori corespunzătoare celor patru cote de impozitare: 0,12%, 1,5%, 7,5% şi, respectiv, 0,4%. Noul HCL vine cu reduceri substanţiale, noile cote de impozitare având acum valorile: 0,08%, 1,4%, 7,5% şi, respectiv, 0,4%. Se observă că legiuitorul local a dorit o cotă de impozitare mică pentru clădirile rezidenţiale, atât la persoanele fizice, cât şi la persoanele juridice.
Noul Cod Fiscal forţează categoria curţi-construcţii 
Noul Cod Fiscal stabilește obligatoriu impozitarea terenului intravilan până la suprafaţa de 400 mp, indiferent de categoria de folosință (curți-construcții sau agricol), la categoria de folosință curți-construcții. Ținând cont de aceaste impuneri ale Codului Fiscal, noul HCL stabileşte valori minime ale impozitului pe teren în intravilan – teren cu constructii, precum şi terenuri agricole în suprafaţă de până la 400 mp inclusiv, pentru persoane fizice si juridice. În funcţie de zonă, acestea sunt: zona A – 0,6042 lei/mp; zona – B 0,4215 lei/mp; zona C – 0,2668 lei/mp; zona D – 0,1410 lei/mp. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare