Organizată pe ultima sută de metri cu un nou comitet de organizare (în urma demisiei fostului președinte al Asociației Apicole Valea Prahovei, Mihail Apostolescu), a 13-a ediție a Târgului Mierii a fost o reușită cinstită. Adică fără fricțiuni cu Consiliul local, fără ifose și orgolii rănite și pline de miere însângerată. În prima zi a fost mai puțină lume decât în precedentele ediții, dar nici vremea nu a fost favorabilă. Una peste alta, a fost bine.
Au fost destui participanți, la inaugurare fiind prezenţi şi primarul Horia Tiseanu (câmpinean la a treia generație și potențial apicultor la a doua – dacă ținem cont că bunicul său avea mulți stupi și bani mulți în cont, alt cont decât cel menționat mai devreme), viceprimarul Adrian Pițigoi, senatorul Emanoil Savin (fost primar de Bușteni și amic cu Tiseanu de pe vremea când combăteau amândoi din petrolierul politic al matelotului Băsescu), un secretar din Ministerul Agriculturii căruia nu i-am reținut numele, dar care nici nu merită vreun efort în acest sens, după cât de frumos i-a fost discursul, lung cât o zi de post și încărcat cu o limbă de lemn înțepată de „rase” de albine, reprezentanți ai Consiliului local, ai Primăriei, ai Asociației Apicole Valea Prahovei (AAVP) – organizatorul de facto al evenimentului.
La intrarea în foaierul mare al Casei Tineretului, principalul teatru de operațiuni al Târgului Mierii, o echipă medicală a Școlii Postliceale Sanitare „Louis Pasteur” oferea servicii medicale pro bono, așa cum apreciata instituție medicală câmpineană ne-a obișnuit de atâția ani. N-aveam nici pe dracul, dar m-am dus și eu să-mi verific tensiunea și glicemia: asistentele medicale și directoarea Școlii, d-na Elena Murariu, erau prea frumoase ca să nu socializez un pic cu ele.
În rest, ce să vă mai povestesc. Conducerea AAVP a păstrat aceeași structură organizatorică, deci cu aceleași concursuri ca în precedentele trei ediții. Nu s-a riscat nimeni să mai organizeze concursul cu cine este cel mai iute mâncător de miere, cum a fost până în 2014, ca să nu cadă – Doamne, ferește – vreun concurent răpus de comă diabetică, fără ca reprezentantele de la Școala „Louis Pasteur” să aibă vreo vină în evaluarea glicemiei. Pentru că la această probă extrem de periculoasă, care a dăinuit aproape un deceniu, numai o minune a făcut ca nici un participant să nu cadă secerat după consumarea unui kilogram și jumătate de miere în 20 – 30 de secunde. Titlul de „Cel mai bun degustător de miere” a fost câștigat de un apicultor din Târgoviște, care a ghicit 15 sortimente de miere, câte au fost puse la bătaie. La Târg a participat și o delegație din Cimișlia, oraș înfrățit cu municipiul Câmpina.
Adrian BRAD