BREAKING NEWSȘtiri

Stadionul Rafinăriei din Câmpina are zilele numărate

Baza sportivă, cumpărată la pachet cu alte active ale Rafinăriei „Steaua Română“ în anul 2020, a fost revândută unui dezvoltator imobiliar

Sunt mulți ani de când stadionul Rafinăriei, altă dată perla bazelor sportive din cel de-al doilea municipiu al județului Prahova, face obiectul negocierilor dintre proprietarii Rafinăriei Steaua Română și administrația locală, pe de o parte, și între lichidatorii judiciari a ceea ce a mai rămas din fosta rafinărie și dezvoltatorii imobiliari, pe de altă parte.
Vremea incertitudinilor față de soarta singurului stadion cu gazon natural rămas în Câmpina pare să fi trecut, din moment ce tot mai multe surse confirmă faptul că vechea bază sportivă pe care au jucat, de-a lungul timpului, multe legende ale fotbalului românesc, a fost vândută recent unui dezvoltator imobiliar din București, o societate aflată în proprietatea oamenilor de afaceri Alina și Călin Dobra. Tranzacția nu a fost încă confirmată de reprezentanții TDR Energy SRL – compania care în 2020 a achiziționat toate activele fostei rafinării și cărora publicația noastră le-a cerut un punct de vedere în acest sens.
Vă reamitim că anul trecut toate activele Rafinăriei Steaua Română au fost cumpărate pentru suma de 3.388.439 lei (fără TVA) de către TDR Energy SRL București, companie care n-a ascuns niciodată intenția de a vinde mai departe ceea ce a cumpărat.

Foto: Anton Doru Dăscălescu

Primăria Câmpina a încercat în trecut să cumpere Stadionul Rafinăriei

De-a lungul timpului, publicația noastră a scris în mai multe rânduri despre negocierile privitoare la cumpărarea/ preluarea stadionului, toate sortite eșecului până în prezent.
La începutul anilor 2000 municipalitatea încerca pentru prima dată cumpărarea acestei baze sportive, însă prețul cerut de patronatul Rafinăriei era mult prea mare. În 2008 se punea în discuție un schimb de terenuri între administraţia locală şi Rafinărie, însă și acest demers a trenat mult timp, până când a fost scos din discuție.
În mai 2016, în presa judeţeană apărea un anunţ public conform căruia Rafinăria Steaua Română, societate declarată în insolvenţă de către proprietarii ei, vindea prin intermediul administratorului judiciar o serie întreagă de bunuri, printre care şi stadionul de fotbal. Conform anunţului, baza sportivă, având un teren în suprafaţă de 28.795 mp, era scoasă la licitaţie pentru suma de 1.937.293 euro. După mai multe licitații succesive, terenul a rămas nevândut. Executivul câmpinean a mai făcut o încercare, angajându-se, cu aprobarea Consiliului Local, să ecologizeze cu fonduri europene batalele Rafinăriei, iar la schimb să primească stadionul. Nici această încercare nu a avut, însă, mai mult succes.

Ansamblu rezidențial în locul bazei sportive?

Cel mai probabil, potrivit surselor noastre, noul proprietar al bazei sportive va folosi terenul achiziționat pentru a construi un ansamblu rezidențial având în vedere faptul că, din punct de vedere imobiliar, zona situată în Câmpina, pe bulevardul Nicolae Bălcescu, este deosebit de atractivă din toate punctele de vedere.
Potrivit Legii 69/2000, proprietarul unei baze sportive poate schimba destinația acesteia numai dacă în prealabil construiește o bază similar celei existente. Misiune destul de simplă în cazul de față, dezvoltatorul imobiliar având posibilitatea să găsească în jurul Câmpinei un loc ieftin pentru a construi noua bază.
Dar să vedem ce părere au doi foști sportivi ce și-au petrecut mare parte din viață pe acest stadion:
Mărgărit Ciubotaru, fost fotbalist local, în prezent antrenor de copii și junior, omul care a folosit și întreținut stadionul în ultimii ani: „Deocamdată nu știu nimic concret, nu m-a anunțat nimeni nimic, dar ar fi păcat de investițiile pe care le-am făcut la stadion. Dacă este adevărat ce se aude, că stadionul a fost vândut unui dezvoltator imobiliar, înseamnă că aici este sfârșitul acestei baze sportive și sigur o să moară și fotbalul în Câmpina. Mi-am petrecut mult timp din viață pe acest stadion și nici nu vreau să mă gândesc ce ar însemna să nu mai existe”.
Roberto Opațchi, fost fotbalist, actual antrenor de copii și juniori: „După Poiana, e stadionul copilăriei mele. Am jucat multe meciuri aici, la echipele câmpinene unde am fost legitimat, dar și ca adversar al echipelor locale. Dacă dispare acest stadion, cum se pare că se va întâmpla, este un mare pas înapoi pentru fotbalul câmpinean și pentru fenomenul sportiv în general. Cred că în această zonă, cu stadionul Rafinăriei și cu cel sintetic, de la baza Petrol, se putea face o bază sportivă deosebită, de nivel național, dacă exista interes din partea autorităților. Păcat că s-a ajuns aici!“

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare