Asociaţia Transplantaţilor din România (ATR) a dat startul campaniei „Spune DA! Susţine donarea de organe” printr-o conferinţă de presă susţinută sâmbătă, 17 octombrie, la Casa de Cultură „Geo Bogza”, care a avut ca temă „Actul donării, transplantul şi starea post-transplant”.
Doctorul psihiatru Renata Iosifescu a prezentat celor de faţă două cazuri de pacienţi cu transplant şi a pus accentul pe cât de importantă este psihoterapia într-o astfel de situaţie. În ceea ce priveşte medicaţia post-transplant, reprezentantul unui lanţ de farmacii a adus la cunoştinţa publicului faptul că nu sunt probleme din acest punct de vedere, toţi transplantaţii beneficiind de medicamentele necesare.
La eveniment au mai fost prezenţi pacienţi cu transplant, bolnavi aflaţi în program de dializă ori simpli susţinători, oameni care recunosc importanţa şi beneficiile donării de organe.
În cadrul evenimentului s-au făcut referiri şi asupra legislaţiei şi procedurii privind acest gest umanitar. Astfel, am aflat că în România legea prevede posibilitatea prelevării de organe, ţesuturi şi celule de origine umană şi transplantul acestora exclusiv în scop terapeutic şi în mod gratuit, fără foloase materiale. Donator poate fi orice persoană, indiferent de vârstă, aflată în moarte cerebrală sau donatorul viu, care face parte din familie (până la gradul IV de rudenie) şi care poate să doneze numai rinichi sau o porţiune din ficat.
Sunt multe prejudecăţi şi informaţii eronate despre actul donării, iar această campanie are în vedere şi schimbarea atitudinii publice, conştientizarea oamenilor cu privire la modalitatea în care îşi pot exprima, în timpul vieţii, acordul pentru a deveni donatori.
“Oamenii nu sunt bine informaţi asupra a ceea ce înseamnă donarea de organe şi am constatat acest lucru din campaniile pe care le desfăşurăm în diverse oraşe. Nici chiar oamenii cu o pregătire superioară nu ştiu ce înseamnă în totalitate şi care este procedura legală în vederea efectuării unui transplant. Iar misiunea noastră tocmai în acest sens este direcţionată, pentru a-i informa corect pe oameni”- a declarat Gheorghe Tache, preşedintele Asociaţiei Transplantaţilor din România.
Legislaţia în vigoare prevede ca acest acord să fie unul informat, ceea ce înseamnă că este necesar consimţământul rudelor de gradul I pentru prelevare. Familia trebuie să respecte dorinţa defunctului, dacă acesta şi-a exprimat-o. Persoana aflată în moarte cerebrală, având leziuni grave şi ireversibile ale creierului, este considerată decedată, la acest donator, funcţiile cardiacă şi respiratorie fiind menţinute artificial în secţiile de terapie intensivă.
Creşterea numărului de donatori este necesară pentru că oferă şanse la viaţă din ce în ce mai multor oameni care au nevoie de un transplant. “La fiecare câteva minute, pe lista celor care aşteaptă un organ sau un ţesut se mai adaugă un nume. Tu sau cineva apropiat ţie poate fi ultimul nume de pe acea listă. Statisticile arată că zilnic, la nivel mondial, aproximativ 20 de persoane îşi pierd viaţa aşteptând. Opţiunea de a permite să-ţi fie prelevate organele nu te costă absolut nimic. E doar o problemă de etică şi de responsabilitate socială care se materializează în consimţământul dat la notar şi în informarea familiei” – se arată mapa de prezentare a campaniei.
Alături de cei 15 voluntari ai ATR s-au aflat şi motocicliştii de la Clubul Sportiv “Roata de Foc”, care au defilat în centrul municipiului, fluturând steaguri, în semn de susţinere a iniţiativei umanitare. În cadrul evenimentului a avut loc şi o expoziţie de desene cu tema „Organe desenate altfel”, lucrările fiind realizate de elevi ai unităţilor de învăţământ gimnazial, în cadrul activităţilor „Şcoala altfel”.
“Am iniţiat o campanie şi am desenat împreună cu copiii. «Şcoala altfel» a fost, de fapt, «săptămâna altfel», iar noi am fost invitaţi să le vorbim copiilor câte ceva despre donarea de organe. Copiii se exprimă mult mai bine într-o formă plastică, dovadă ca au creat desene extraordinare. Fiecare organ a avut o funcţie: creierul a fost şeful, ficatul – cel care munceşte, inima iubeşte, iar ei au desenat aşa cum au simţit” – a spus Eliza Coman, membru în comitetul director al ATR.
Asociaţia Transplantaţilor din România este o organizaţie neguvernamentală, nonprofit, care grupează şi reprezintă, la nivel naţional, pacienţi în stare post transplant şi pacienţi cu nevoie de transplant.
Toate aceste activităţi din cadrul campaniei au ca scop creşterea numărului de transplanturi şi diversificarea tipurilor de transplant în România.
Andreea Ştefan