BREAKING NEWSȘtiri

Spitalul Municipal Câmpina ar putea avea cea de-a treia stație de oxigen la începutul lunii decembrie

Foto: www.hospitalsolutions.ro

Criza de oxigen din spitalele românești, generată de valul patru al pandemiei de Covid-19, scoate în evidență încă o dată, dacă mai era nevoie, după tragicele incendii din secțiile de terapie intensivă în urma cărora și-au pierdut viața zeci de pacienți, problemele majore din sistemul de sănătate coroborate cu lipsa de soluții și de reacție a responsabililor din cadrul administrațiilor publice locale și centrale.
Aflat în linia întâi a unităților medicale ce tratează pacienți infectați cu virusul SARS-CoV-2, Spitalul Municipal din Câmpina se confruntă în aceste zile cu mari probleme în a gestiona nevoia tot mai mare de oxigen a pacienților, pe fondul faptului că atât cele două instalații de oxigen din dotare, cât și rezervele suplimentare asigurate zilnic de zecile de tuburi de oxigen achiziționate cu mari eforturi de la furnizori acreditați, nu fac față nevoilor pacienților.
Potrivit informațiilor apărute în spațiul public în ultimele zile, conducerea Spitalului Municipal Câmpina a cerut preventiv autorităților locale, județene și naționale (Primăra Câmpina, Consiliul Județean, DSP, Prefectura Prahova, Ministerul Sănătății, DSU), încă de la sfârșitul anului trecut, să înceapă demersurile pentru achiziționarea unei noi instalații de oxigen, cea de-a treia a spitalului, care ar fi trebuit să asigure rezervele în caz de necesitate.
La aproape un an distanță de la acea solicitare oficială, aflăm de la Primăria Câmpina, care „și-a asumat atât investiția, cât și procedura de achiziție”, că birocrația (procedurile stufoase de achiziție) a stat în calea rezolvării situației: “În vederea achiziționării unei stații de oxigen pentru Spitalul Municipal Câmpina au fost organizate două proceduri de achiziție publică. La prima procedură simplificată, într-o singură etapă – online în SEAP, nu s-a prezentat niciun ofertant, aceasta fiind anulată din oficiu, fapt pentru care s-a reluat procedura de achiziție simplificată, într-o singură etapă în SEAP, la care a depus ofertă un singur ofertant. Oferta depusă a fost admisibilă și ofertantul a fost declarat câștigător, atribuindu-se contractual de achiziție publică în data de 21.10.2021. Termenul de livrare, instalare și punere a funcție a stației de producer oxigen este de 60 de zile de la data semnării contractului” – se arată într-un răspuns oferit celor de la observatorulph.ro, semnat de administratorul public al municipiului Câmpina, Adrian Dobre și de secretarul general Elena Moldoveanu.
Așadar, dacă lucrurile nu se vor împotmoli iarăși, noua sursă de oxigen a Spitalului Municipal Câmpina ar putea intra în funcțiune la începutul lunii decembrie.
Potrivit datelor din sistemul public de achiziții, furnizorul este Hospital Techincal Solutions, care se va ocupa de „proiectarea, livrarea și montajul unei stații de produs oxigen de 36 mc/ h” pentru suma de 648.800 RON (133.773 de euro).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare