Știri

Şomeri în uniformă

Viitorul absolvenţilor şcolilor de poliţie din ţară nu sună deloc bine. Nu acelaşi lucru se poate spune despre viitorul infractorilor, care vor fi “deranjaţi” în acţiunile lor ilegale de un număr tot mai mic de oameni ai legii. Pentru a doua oară în ultimii doi ani, Şcoala de Agenţi de Poliţie “Vasile Lascăr”, cea mai mare unitate de învăţământ mediu a Poliţiei Române, a fost scoasă din cărţile finanţărilor de către mai-marii MAI, cu urmarea nefericită a trimiterii acasă a celor 1400 de absolvenţi ai ultimei promoţii. Aceştia fuseseră anunţati, nu cu mult timp în urmă, că examenul de absolvire urma să fie organizat până la sfârşitul acestei luni, după care, la începutul lunii ianuarie 2012, ar fi urmat încadrarea lor, respectiv repartizarea lor la unităţile de poliţie din teritoriu. Putem spune că aproape că s-a repetat situaţia absolvenţilor promoţiei 2009, care nu au dat examenul de absolvire şi nu au fost încadraţi pe funcţii în vara anului 2009, ci câteva luni mai târziu. Spunem aproape s-a repetat situaţia, deoarece repetarea nu a fost identică, acum doi ani neexistând condiţia repartizării numai după vacantarea, în prealabil, a unui număr corespunzător de posturi. O condiţie a cărei realizare este extreme de incertă.
Săptămâna trecută, absolvenţii ultimei promoţii a Şcolii de Poliţie din Câmpina, care s-au pregătit doi ani pentru a se dedica profesiei de poliţist, au fost anuntaţi că nu vor mai da examenul de absolvire la sfârşitul acestui an, aşa cum fuseseră anunţaţi în prealabil, ci abia în anul următor, la o dată care încă nu este cunoscută şi care va fi comunicată ulterior la timpul potrivit. Astfel, elevii-poliţişti vor fi încadraţi după acest examen, adică tot într-un viitor incert. Absolvenţii promoţiei 2011 nu mai cred în aceste anunţuri. Mulţi dintre ei sunt hotărâţi să organizeze un protest în faţa sediului MAI din Bucureşti. Cu câteva săptămâni în urmă, nimeni nu-şi putea închipui o asemenea amânare sine die a încadrărilor pe funcţii, o situaţie mult mai ingrată decât cea de acum doi ani, când examenul de absolvire a fost amânat la o dată anunţată. Îmbrăţişarea carierei de poliţist este din ce în ce mai puţin aleasă de către adolescenţi, dovadă fiind scăderea continuă a numărului de locuri în această Şcoală, dar mai ales diminuarea drastică a numărului de candidaţi (6800 de candidaţi în 2010, dar numai 1586 în acest an).
La începutul anului şcolar, conducerea unităţii anunţa că “până pe 30 decembrie 2011, ultima promoţie a şcolii noastre va da examenul de absolvire, iar începând cu 1 ianuarie 2012, toţi absolvenţii vor fi încadraţi pe posturi.” După această amânare fără termen, cu siguranţă, în vara anului viitor, la examenul de admitere (dacă va mai exista cumva un asemenea examen), numărul candidaţilor va fi foarte mult diminuat. Pe 7 decembrie 2011, a fost publicată în Monitorul Oficial o lege extrem de restrictivă care modifică O.U.G. nr 54/16 iunie 2011 pentru stabilirea unor măsuri privind încadrarea în limita alocată cheltuielilor de personal din Ministerul Administraţiei şi Internelor. Multe modificări i se aduc OUG nr.54, dar cele mai importante vizează faptul că, de la 1 ianuarie 2012, nu vor mai fi încadraţi în muncă toţi absolvenţii şcolilor de poliţie subordonate MAI, aşa cum prevedea iniţial ordonanţa, ci numai cei ai Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”. În plus, încadrarea absolvenţilor celorlalte unităţi de învăţământ, printre care şi Şcoala de Poliţie din Câmpina, se va realiza „pe parcursul anului 2012, în limita numărului de posturi vacante sau temporar vacante”. Aşadar, o condiţie care poate amâna la nesfârşit încadrarea absolvenţilor. Şi ca să mai domolească puţin furia familiilor celor lăsaţi fără posturile promise, deci fără pâine, legea prevede că “elevii promoţiei 2011 care doresc să renunţe la această calitate şi, eventual, să se angajeze în altă parte (sistemul privat, de exemplu) sunt exoneraţi de la plata cheltuielilor de întreţinere pe perioada şcolarizării sau perfecţionării în unităţile MAI”.  Slabă consolare pentru cei care şi-au tocit doi ani coatele pe băncile Şcolii de Poliţie şi care au acceptat un regim militarizat de viaţă, cu multe privaţiuni, doar în speranţa că vor primi slujbele promise după examenul de absolvire.

Un comentariu

Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare