Amenajarea terasei care flanchează Bulevardul Culturii, coborând spre DN 1, a fost una dintre priorităţile administraţiei Tiseanu din ultimul deceniu. După consolidarea terasei cu vedere spre lunca Prahovei printr-o infrastructură capabilă să oprească alunecările de teren, după montarea unui mobilier stradal retro, stil secolul XIX, pe bulevard, după inugurarea, acum câţiva ani, în imediata vecinătate, a unui parc de distracţii pentru cei mici, municipalitatea s-a gândit ca de frumuseţea locului – una dintre cele mai pitoreşti zone ale oraşului, să profite acum şi tineretul adolescentin câmpinean (şi nu numai cei de această vârstă), practicant al unor sporturi cu mai multă adrenalină. Cu toată sărăcia bugetului local, municipalitatea câmpineană a reuşit să finalizeze, zilele trecute, construcţia unui skatepark pentru copiii și adolescenţii urbei care iubesc skatingul (mersul pe skateboard), rollingul (mersul pe role), ciclismul urban etc.
Astfel, miercuri, 26 septembrie, la ora 14.00, va avea loc inaugurarea „tehnică” a investiţiei, a cărei valoare se ridică la aproape 300.000 de lei. Skatepark-ul vine să completeze în mod fericit marile parcuri câmpinene existente şi reprezintă o modernizare semnificativă, conform standardelor europene, a dotărilor edilitare ale Câmpinei. În cele de mai jos, vom trece, de asemenea, în revistă principalele parcuri clasice de distracţii de pe domeniul municipiului, care s-au realizat în ultimii ani.
Totul a început în vara lui 2017
Proiectul a început în vara anului trecut. După realizarea întregii documentații tehnice, procedura de achiziție publică pentru proiectarea și execuția unui skatepark destinat tinerilor pasionați de skateboard și ciclism urban s-a finalizat în decembrie 2017. Licitația a fost câștigată de societatea Sofexpert Project SRL Șirna, iar valoarea lucrărilor se ridică la 294.876,78 de lei. Skatepark-ul, care are o suprafață totală de aproximativ 1.500 metri pătrați, a fost amenajat pe terasa de sub Bulevardul Culturii, mai exact pe strada Podului, foarte aproape de parcul pentru distracții dat în funcțiune cu doi ani în urmă. Lucrările la skate-park au început la finele lunii aprilie 2018, termenul de finalizare fiind de patru luni, care a fost depășit cu o lună. Dar o întârziere de o lună este permisă pentru investițiile publice din România, că doar nu suntem în Germania.
La noi, investițiile se termină pe ultima sută de metri, care, tradusă în timp, înseamnă pe ultima sută de ore. Cum s-ar zice, românul nu este neamț, cum nici Gheorghe nu e Franz. Prima dată s-au toaletat arborii din zonă. Suprafața de beton turnată a fost acoperită cu un strat de asfalt de patru centimetri. Lucrările propriu-zise au constat în realizarea unei suprafețe dedicate sporturilor urbane, cu scări și rampe de diferite mărimi, cu toate echipamentele aferente, realizarea unui sistem de iluminat, a mobilierului urban etc. La final, a fost împrejmuit skatepark-ul cu un gard din plasă bordurată. Conform studiului de fezabilitate, suprafața de beton destinată sporturilor extreme are 1.290 mp, lungimea bordurilor este de 303 m, împrejmuirea are 296 m, există 15 stâlpi de iluminat, bănci, coșuri de gunoi, o parcare de patru locuri și opt echipamente special pentru de skating.
După terminarea lucrărilor, mai mulți tineri pasionați de graffiti au venit să coloreze skatepark-ul, vopseaua necesară fiind pusă la dispoziție copiilor de firma care a realizat investiția. Primarul Horia Tiseanu recunoaște că „acesta este un obiectiv pentru tineri, dar și propus de către tineri în cadrul unui sondaj de opinie care s-a făcut acum mai mulți ani. Cu această ultimă investiție a noastră, tot versantul din vecinătatea Bulevardului Culturii s-a transformat într-un mare parc”. La inaugurarea de mâine, de la ora 14.00, va avea loc și un spectacol demonstrativ prezentat de mai mulți sportivi profesioniști de la Școala de Role AMB din București.
Un sport extrem şi captivant
Skateboardingul (sau skatingul) este un sport urban extrem care, în ultima vreme, captivează tot mai mulți copii și tineri. Cosmin Dumitru, initiatorul proiectului AMbianta – Echipa de Role AMB, a explicat pentru Ziare.com cum a început totul, în urmă cu circa 15 ani. De atunci, el și colegii de echipă îi învață pe începători, dar și pe avansați, să practice acest sport periculos și atrăgător deopotrivă. „După o lungă perioadă de antrenamente, concursuri naționale și internaționale, apariții TV și în reviste, în anul 2003 am început Proiectul AMbianța – (Echipa de Role AMB). Atunci a început și scoala de role”. Cursanții sunt învățați să se dea cu rolele ți în stil agresiv, învățând scamatorii și miscări extreme. Printre tehnicile și strategiile învățate de cursanți de la Cosmin și de la colegii săi se numără încălzirea înainte de a-ți pune rolele, metode „de stat în role”, metode de mers și tipuri de sărituri, dar și „scheme” extreme, precum „alunecarea pe bară”. La Școala de Role AMB din Bucureşti se pot înscrie persoane între 5 și 50 de ani, dar există și excepții, pentru că unii cursanți au avut 60-70 de ani.
Beneficiile mersului pe role
Mersul pe role arde foarte repede caloriile. În doar o oră de mers normal pe role, poți arde peste 300 de calorii. Cu cât patinezi mai viguros și crești intensitatea, cu atât vei arde mai multe calorii (poți pierde până la 600 de calorii pe oră). Mersul pe role stimulează întreaga musculatură, transformând astfel benefic zaharurile stocate în organism. Astfel, aceste zaharuri se transformă în mușchi, în energie, și nu în grăsime. Skatingul lucrează toate grupele de mușchi , iar asta se întâmplă, pentru că acest sport are un impact redus asupra ligamentelor, comparativ cu alergatul. După o sesiune de mers pe role, mușchii fesieri, ai abdomenului, ai coapselor și picioarelor vor tonifiați. Dacă îți miști și brațele în același timp, îți vei lucra aproape tot corpul. Combinarea mai multor tehnici și mișcări îți poate tonifia mult mai repede anumite grupe musculare, precum gambele, coapsele, abductorii și fesierii. Potrivit specialiștilor, dacă patinezi cu viteză, în poziție aplecată, cu genunchii îndoiți și folosindu-te de brațe pentru elan, îți vei lucra pe lângă mușchii picioarelor și pe cei pectorali și abdominali. De asemenea, skateboardingul antrenează sistemul cardiovascular și respirator, fiind unul dintre cele mai bune exerciții aerobice, îmbunătățind sănătatea inimii și a plămânilor. Asociația Americană pentru Inimă a inclus mersul pe role pe lista sporturilor care antrenează sistemul cardiovascular prin îmbunătățirea circulației sanguine și reglarea ritmului cardiac. Acest sport lucrează totodată asupra echilibrului și centrului de greutate, îți îmbunătățește mobilitatea și reflexele și îți întărește rezistentă, ajutându-te să obții o bună condiție fizică. De asemenea, mersul pe patine adduce beneficii și din punct de vedere psihologic, deoarece îmbunătățește starea de spirit. Mai mult, o plimbare cu rolele are o influență importantă în încetinirea procesului de îmbătrânire și în îmbunătățirea abilităților cognitive. Mai exact, este vorba despre memorie, gândirea critică, planificarea.
Clasicele parcuri de distracții
Skatepark-ul vine să completeze triada de parcuri de distracții care s-au amenajat în ultimul deceniu pe domeniul orașului nostru. Dintre acestea, amintim parcurile de lângă Lacul Bisericii și Lacul Curiacul, precum și Parcul Durbac. Lacul Bisericii și parcul din imediata vecinătate au fost amenajate complet în aprilie 2012. Lucrările început în toamna lui 2010 şi au fost complexe: fântână arteziană, locuri de joacă, consolidări, pavaje pe multe alei, iluminat public, bănci, spaţii verzi, gard de protecţie şi multe altele. O investiție complexă şi frumoasă, dar cu problemeimediat după inaugurare din cauza unor cetățeni care au furat coșuri de gunoi, au vandalizat mobilier stradal etc. Să sperăm că situația nu se va repeta și cu skate-parcul de pe strada Poduri. Parcul Curiacul a fost dat în folosință în toamna anului 2015, dar ecologizarea acestuia a constituit o mare provocare pentru firma Floricon Salub, cea care l-a amenajat. A fost solicitată în acest sens singura firmă din ţară care deţine excavatoare amfibii, pentru ca aceasta să cureţe lacul cum trebuie, iar ecologizarea apei să fie realizată conform standardelor în domeniu. Apa a fost foarte murdară înainte de începerea lucrărilor, din cauza unor dejecţii menajere care erau deversate în lac periodic, în cantităţi mici sau la adăpostul nopţii, astfel încât să fie greu depistabile. Parcul Durbac a fost dat în folosință în vara lui 2016. Nu se întinde pe o suprafață prea generoasă, dar are fixate, aproape unele lângă altele, multe bănci, aparate fitness, leagăne și instalații de joacă, tobogane de plastic și mese de șah, iar lucrul acesta îl face deosebit de atractiv. Atâtea aparate de fitness și pentru dezvoltarea mușchilor abdominali și dorsali nu întâlnim nici în parcuri mult mai mari (Parcul Curiacul, cel de lângă Lacul Bisericii). O altă atracție, mai ales pentru pensionari, constituie mesele de șah. În jurul fiecărei instalații de joacă s-a pus câte un covor cauciucat pentru protecția celor mici în caz de căzături. Vegetația destul de bogată face ca o bună parte din suprafața locului să fie umbrită în timpul zilei, ceea ce, pe vreme de caniculă, constituie un mare avantaj. Astăzi, ar fi trebuit să fie complet amenajat, conform termenului de realizare a lucrărilor, și Parcul de la Soldat, dar se pare că această investiție va fi gata abia la anul.
Adrian BRAD