Sâmbătă, 21 februarie, Casa de Cultură „Geo Bogza” a fost gazda a două evenimente dedicate îmbogăţirii sufletului şi minţii: o dublă lansare de carte şi un atelier de pictură pe haine.
Mai întâi a fost cuvântul…
Într-o atmosferă specifică unui act de cultură şi pe un fond muzical cu rol de susţinere contemplatoare, scriitorii Iulian Moreanu şi Florin Dochia au oferit universului literar alte două cărţi, în prezenţa unui public spectator fidel, devorator de lectură.
Prima carte lansată a fost cea a lui Iulian Moreanu, acesta fiind pseudonimul prozatorului şi profesorului Gheorghe Ciocodeică. Despre romanul „Năvala norilor” a vorbit Christian Crăciun, el însuşi scriitor şi profesor. În opinia sa, cartea este „un fel de bucurie genuină inocentă a receptării realităţii. Este un roman tradiţional, social şi psihologic, un roman care se citeşte cu mare plăcere”, este exact şi are un ritm care vine din cultul cuvântului.”
„Năvala norilor este primul meu roman, motiv pentru care îl şi iubesc foarte mult. El are un punct de plecare într-un alt roman, scris prin 1983, depus la concursul de manuscrise al Editurii Eminescu, dar care evident că nu putea apărea atunci. De altfel, el preia o parte din începutul acelui roman. Este, aşa cum cel mai bine a observat Florin Dochia, un roman al „inevitabilului triumf al eşecului sentimental”. Deşi are şi inserţii cu referiri la social, politic, până la urmă îl consider un roman de dragoste. O dragoste pentru două femei – una himerică, imposibilă, chiar interzisă, pentru o elevă şi o alta sigură, cu perspective maritale certe, dar sacrificată pentru prima. Pare absurd, nu? Şi totuşi… Finalul romanului l-am lăsat deschis, dându-i şansa cititorului să se simtă un fel de coautor al său, aşa cum am procedat şi în majoritatea textelor din cărţile de proză scurtă. Şi da, va avea şi o continuare, din care deja am scris vreo 50 de pagini. Bineînţeles că nu vă pot divulga amănunte, dar vă asigur că va fi ceva deosebit” – ne-a declarat autorul Iulian Moreanu.
„Ferestre spre curtea interioară” a fost cea de-a doua carte lansată. O carte pe care acelaşi Christian Crăciun a catalogat-o drept „o frumoasă definiţie a poeziei”. Volumul cuprinde poezii de dragoste prin care scriitorul Florin Dochia transmite direct emoţii şi trăiri în versuri cutremurător de profunde. Este un volum de poezii ce poate fi citit în doi.
„Florin Dochia este unul dintre acei poeţi pentru care frumuseţea versului e mai presus de alinierea la mode literare, pentru că gustul lui estetic îl îndrumă sigur către construcţiile poetice care să evite marca timpului” – Radu Voinescu.
La întâlnirea prilejuită de lansarea cărţilor au participat numeroşi oameni de cultură, precum şi consilierii locali Florin Frăţilă şi Marian Dulă.
… apoi a fost culoarea
Dorinţa de a exprima frumosul prin graţia unor tuşe de pensulă a fost motorul unui deosebit atelier de pictură pe materiale textile organizat de Clubul Femina în colaborare cu Uniunea Artiştilor Plastici, sucursala Câmpina. Provocate să-şi exploreze valenţele artistice în cadrul unei întâlniri al cărei moto a fost „Noi reinventăm moda”, membrele clubului şi nu numai s-au întrecut în a-şi transforma şi personaliza articolele sau accesoriile vestimentare în piese unicat. Bluze, tricouri, rochii, fuste, eşarfe, pantaloni, genţi şi încălţăminte au fost retuşate sau pur şi simplu înfrumuseţate, paleta cromatică făcând dovada elanului şi plăcerii cu care s-a lucrat mai bine de două ore.
Cele aproximativ 40 de invitate au dat frâu liber imaginaţiei sub atenta îndrumare a preşedintelui UAP Câmpina, Amalia Suruceanu şi a artistei plastice Cristina Popescu, care le-au oferit idei şi sfaturi, făcându-le complice în explorarea tainelor picturii.
„Membrele UAP și Club Femina, cât și invitatele lor, au putut participa la această fantastică experiență artistică alături de copiii sau nepoții lor, care au avut la dispoziție materiale didactice pentru pictat și desenat, într-un spațiu amenajat special pentru ei. Suntem la prima colaborare cu UAP și avem încredere că cele două organizații își vor mai reuni forțele în vederea realizării altor proiecte comune. Librăria Diverta a dăruit copiilor prezenți creioane și blocuri de hârtie pentru desenat. Noi am mai organizat în 2013, cu mare succes, două sesiuni de pictură pe haine alături de pictorița Ana Maria Ilica. Mulţumim UAP Câmpina, Librăriei Diverta şi gazdei noastre, Casa de Cultură «Geo Bogza», pentru implicarea într-o acţiune care s-a dovedit extrem de constructivă din punct de vedere social” – ne-a declarat Iuliana Dupu, secretarul Asociaţiei Pro Câmpina.
Andreea Ştefan