La ora 8.30 fix, P.S. Ciprian Câmpineanul (ce fericită coincidenţă onomastică pentru oraşul nostru), episcop vicar patriarhal, împreună cu un numeros sobor de preoţi şi ajutat în cântări de un cor format din studenţi ai Institutului Teologic Bucureşti, începea săvârşirea slujbei de sfinţire a Bisericii Spitalului de Psihiatrie Voila. O Casă a Domnului a cărei zidire vrednică de laudă şi de pomenire a început în urmă cu cinci ani. Biserica a fost posibilă graţie dragostei faţă de Dumnezeu şi faţă de oameni a ctitorului ei, Ioan Simion, preşedintele firmei Confind, împreună cu soţia sa Olimpia. Începerea ceremonialului religios, anunţată din timp pentru ora 8.30, a fost respectată cu stricteţe, lucru puţin posibil să se întâmple la o întâlnire a unor politicieni mioritici cu alegătorii.
Slujba sfinţirii Bisericii Spitalului Voila a fost un eveniment aşteptat timp de cinci ani de zile de mulţi creştini câmpineni. În anul 2007, începea proiectul ridicării acestui lăcaş de cult. Acum un an, pentru clopotniţă, spitalul a mai primit de la Consiliul Local Câmpina încă 150 m.p. Primul pas în realizarea acestei ctitorii l-a constituit trecerea de către legislativul municipal a unui teren de circa 1000 m.p. în administrarea Spitalului de Psihiatrie Voila. Terenul a fost localizat aproape de poarta principală şi de stradă, tocmai pentru ca, în viitor, să fie permis accesul în interiorul bisericii şi a celor care nu sunt internaţi. Constructorul-finanţator al lăcaşului de cult este firma Confind, cea mai importantă societate comercială din Câmpina, care a asigurat, de altfel, finanţarea întregii construcţii, de la temelie şi până în vârful turlei bisericii, cu toate dotările necesare. De fapt, adevăratul ctitor al bisericii este Ioan Simion, preşedintele CA din cadrul societăţii Confind. De mult a avut în minte preşedintele Confind proiectul ridicării unei biserici, dar hotărârea decisivă a luat-o în urma unei vizite pe care i-a făcut-o managerul spitalului, medicul Gabriel Ţintărescu, care îi solicitase, cu acel prilej, o sponsorizare pentru capela bisericii. Aflând că Spitalul Voila adăposteşte aproape zilnic circa 500 de pacienţi, Ioan Simion şi-a dat seama că o bună parte dintre bolnavi ar fi putut avea nevoie de un lăcaş de rugăciune pentru întărirea sufletelor lor greu încercate, că în curtea acestui spital va trebui amplasată biserica sa, pe care dorea să o ridice pentru a veni în ajutorul bolnavilor, pentru a-i ajuta să se vindece mai repede şi să se reintegreze mai uşor în societate. În 2007, proiectul ridicării bisericii a fost demarat, iar constructorul angajat de Confind s-a apucat de lucru. Un lucru în care s-au investit nu doar foarte mulţi bani, ci şi foarte multă muncă.
Construcţia Bisericii Spitalului Voila a avut câteva variante de lucru, încercându-se mai multe soluţii constructive. Lucrările au fost îndeaproape supravegheate şi supervizate de părintele Iustin Marchiş de la Biserica Stavropoleos din Bucureşti. Ele au început în anul 2007, cu echipa de constructori ai inginerului Eusebiu Ursu, însă la scurt timp, a fost realizat un alt proiect arhitectural de către arhitectul Ana Maria Goilav. Noul proiect se înscrie în tradiţia bisericilor munteneşti, fiind inspirat de paraclisele bolniţelor de odinioară. Biserica pare a avea şi influenţe ale stilului brâncovenesc, fiind împodobită la exterior cu brâuri orizontale vălurite care înconjoară edificiul precum nişte ape pline de mister care urcă spre cer. Proiectul tehnic de rezistenţă a fost realizat de către inginerul Cristian Vişoiu. Dar cea mai îndelungată muncă au avut-o totuşi echipele de lucrători ale inginerului Eusebiu Ursu. După cinci ani de eforturi susţinute, biserica a fost gata la sfârşitul săptămânii trecute, spre bucuria tuturor celor implicaţi. Slujba sfinţirii bisericii ce poartă două hramuri: Sf. Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon şi Sf. Muceniţă Filoteia de la Argeş, a strâns în curtea bisericii, duminică, aproape de orele prânzului, aproximativ 1000 de persoane. Târnosirea Bisericii Spitalului Voila a fost oficiată de către P.S. Ciprian Câmpineanul, episcop vicar patriarhal, împreună cu un sobor de 10 preoţi. După slujba de târnosire a urmat Sf. Liturghie. Au fost aduse de la Biserica Stavropoleos o parte din moaştele Sf. Pantelimon, depuse într-un lăcaş al altarului, urmând ca o parte din moaştele Sfintei Filoteia, al doilea patron spiritual al bisericii, să fie aduse de la Argeş. La finalul Sfintei Liturghii, din partea P.F. Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, prin intermediul P.S Ciprian Câmpineanul, au fost înmânate mai multe distincţii celor care au contribuit la ridicarea bisericii. Astfel, ctitorul lăcaşului sfânt, Ioan Simion, şi soţia sa au primit Ordinul “Sfinţii Împărăţi Constantin şi Elena”. Ordinul “Ştefan cel Mare şi Sfânt” a fost acordat primarului Horia Tiseanu şi managerului spitalului Gabriel Ţintărescu. De asemenea, arhitectul şi constructorul bisericii au primit şi ei diplome din partea Arhiepiscopiei Bucureştilor, mai exact din partea Întâi Stătătorului Bisericii Ortodoxe Române. Preotul Razvan Stoian, parohul Bisericii Sf. Andrei din Câmpina, care s-a ocupat cu multă abnegaţie de ridicarea acestei biserici, a fost ridicat în grad preoţesc. La fel şi preotul Liviu Milea, venit de la Giurgiu, care va sluji în biserica spitalului.
După terminarea ceremonialului religios, circa 200 de participanţi au fost invitaţi la Cantina Confind de către ctitorul bisericii, pentru a sărbători reuşita ctitoriei sale, o luminoasă şi plină de evlavie pagină din istoria municipiului nostru. Fiecare invitat la dineu a primit din partea conducerii Confind o icoană, un CD cu cântece bisericeşti închinate celor doi mucenici, o farfurie pictată cu imaginea celor doi sfinţi şi un istoric al acestui sfânt lăcaş. (A.N.)
După terminarea ceremonialului religios, circa 200 de participanţi au fost invitaţi la Cantina Confind de către ctitorul bisericii, pentru a sărbători reuşita ctitoriei sale, o luminoasă şi plină de evlavie pagină din istoria municipiului nostru. Fiecare invitat la dineu a primit din partea conducerii Confind o icoană, un CD cu cântece bisericeşti închinate celor doi mucenici, o farfurie pictată cu imaginea celor doi sfinţi şi un istoric al acestui sfânt lăcaş. (A.N.)
Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!