Pe 11 aprilie calendarul ortodox îl pomenește pe sfântul ierarh Calinic de la Cernica, episcop al Râmnicului. Unul dintre marii asceți ai României, sfântul Calinic a trăit între anii 1787-1868 și a rămas în conștiința românilor ca un ierarh luminat, bun organizator și mare ctitor de așezăminte social-religioase, fiind în același timp un om extrem de modest, ducând o viață exemplară, cu adevărat sfântă. Era apreciat încă din timpul vieții de întreaga societate românească, fie ea religioasă sau seculară, și primise chiar darul facerii de minuni, existând numeroase mărturii în acest sens ale contemporanilor.
Orașul nostru îi datorează enorm sfântului Calinic. Ca stareț al mânăstirii Cernica, înainte de revoluția de la 1848, s-a îngrijit de buna administrare a unui sfert din moșia Câmpina, ce era în proprietatea mânăstirii, sprijinindu-i pe boierii locali filantropi să ridice școli, bolnițe și biserici. El este cel care a supravegheat ridicarea bisericii Sf. Treime de „la piață” în anul 1828, dar și a bisericii „de la han” în anul 1833 (refăcând-o după cutremurul din 1838). Deasemenea, în jurul lor a clădit chilii pentru bolnavi, a înființat și întreținut două școli timp de câteva decenii. Dealtfel numele lui este legat de istoria tuturor bisericilor din oraș, pe care le-a ajutat din plin mereu, și fără îndoială că a fost prezent în urbea noastră de numeroase ori, pentru că e știut faptul că se ocupa personal de lucrări și de bunul mers al bunurilor ce-i fuseseră date în grijă de ctitori.
La anul se vor împlini 150 ani de la trecerea sa la Domnul (una dintre primele portrete fotografice românești este această celebră litografie publicată de Dimitrie Papazoglu și luată chiar după moartea sfântului, care-l arată așa cum era pregătit de îngropare, în veșmintele arhierești și așezat în tronul episcopal). Poate că odată cu comemorarea sa, îl vom putea recunoaște și noi câmpinenii, în mod oficial, ca sfânt patron și ocrotitor al orașului nostru – pe care el l-a iubit și îngrijit cât a trăit, și pentru care se sigur se roagă cu putere acolo unde se află acum…
Mădălin-Cristian Focșa
Societatea de Științe Istorice – Câmpina