Cea de-a noua ediție a Festivalului ”Serbările Toamnei”, deși s-a desfășurat sub semnul marelui pictor Nicolae Grigorescu, a avut tot ambianța de bâlci provincial dintr-o comună mai răsărită, atmosferă cu care ne-au obișnuit organizatorii edițiilor precedente. Înaintea evenimentului, Comisia de cultură a Consiliului Local își exprimase public dorința ca formatul celei mai importante sărbători a orașului să se schimbe, iar festivalul, fără a deveni unul elitist (vorbim, totuși, despre o manifestare populară), să pună accent mai mult pe latura cultural-artistică, educativă, nu doar pe cea a consumismului bahico-pantagruelic încurajat prin tradiționalele terase-berării cu tot felul de preparate la grătar, asezonat cu shoppingul ieftin din nelipsitele tonete cu tricouri, pielărie, blănărie și gablonzuri.
Anul acesta ar fi fost o foarte bună oportunitate pentru schimbare și pentru promovarea unui nou format, cu atât mai mult cu cât patronajul spiritual al manifestărilor din week-end era eminamente artistic, ediția a noua a festivalului desfășurându-se sub pecetea ”pictorului național”, marele Nicolae Grigorescu.
A deranjat, de asemenea, și faptul că în fiecare an vedem aceleași lucruri. La început, pe traseul Hotel Muntenia – scena de spectacole, o defilare a autorităților administrației publice locale împreună cu invitații lor: reprezentanți ai Prefecturii, ai Primăriei Ploiești, primarii unor localități din zona Câmpina și de pe Valea Prahovei, reprezentanții orașelor înfrățite cu Câmpina etc. Apoi, onorurile Asociației ”Tradiția militară” (organizație prezentă și anul trecut), câteva mașini de epocă, fanfara Centrului Cultural Județean, ”statui vii”, face-painting, un simpozion la Casa de Cultură, adică ingredientele aceleiași rețete care riscă tot mai mult să cadă în desuetudine.
Noi cu Grigorescu, noi fără Grigorescu
Supărat probabil pe atmosfera de bâlci a festivalului, pe faptul că tușa sa nu se dorea a fi accentuată, deși evenimentul era desfășurat declarat sub semnul său, se pare că spiritul marelui Grigorescu a anulat mult anunțata expunere publică a schițelor grigoresciene câștigate de municipalitate după 15 ani de războaie juridice cu Muzeul Național de Artă din București.
Așa că amprenta marelui maestru al penelului a fost dată doar de participarea câtorva pictori invitați (ne-am fi bucurat să vedem mai mulți pictori locali), precum și de simpozionul de la Casa de Cultură ”Geo Bogza”, intitulat ”Pictura câmpineană de la Grigorescu până în zilele noastre”. După ce s-au întors anul trecut acasă, cele 202 schițe și desene semnate de Nicolae Grigorescu (realizate în creion, peniță și laviu), urmau a fi expuse la etajul Casei Căsătoriilor, dar mai sunt multe amenajări de făcut acestui spațiu până când el va putea găzdui în siguranță lucrările pe care Primăria Câmpina le-a cumpărat cu 600.000 de lei, în 1939, de la nepotul marelui pictor.
Inflație de invitați pentru puțini spectatori
Anul acesta, au onorat invitația municipalității câmpinene o mulțime de personalități publice: reprezentanți ai capitalei județului, parlamentari, primari ai localităților din jurul Câmpinei. La defilarea de la deschiderea festivalului au participat mai multe oficialități decât în alți ani, s-a văzut cu ochiul liber acest lucru. Nu a mai venit prefectul județului, dar au venit o mulțime de primari: Emanoil Savin din Bușteni, Gheorghe Stoica din Bănești, Gheorghe Ilie din Telega, Cornel Nanu – Cornu, Adrian Ungureanu – Brebu, Lucian Costea – Valea Doftanei, plus viceprimarul Ploieștiului. De asemenea, trei deputați din Parlamentul României (Grațiela Gavrilescu, George Ionescu și Virgil Guran), delegații din localitățile înfrățite cu Câmpina: Cimișlia din Republica Moldova (condusă de primarul Gheorghe Răileanu) și Kumanovo (condusă de viceprimarul celui de-al doilea oraș ca mărime din Republica Macedonia).
În cuvântul său de deschidere, înainte de a declara deschisă a noua ediție a Festivalului ”Serbările Toamnei”, primarul Horia Tiseanu a subliniat numărul mare de invitați prezenți pe scenă, atribuind acest fapt importanței ”polului Câmpina”. Se cuvine să amintim, de asemenea, că, cel puțin la deschiderea festivalului, câmpinenii au venit în număr mai mic, în comparație cu alți ani, cu toate că vremea a fost foarte frumoasă. Au mai fost prezenți mulți consilieri locali și câțiva consilieri județeni.
Premierea olimpicilor și a sportivilor
După deschiderea oficială a Festivalului, a avut loc premierea elevilor olimpici și a elevilor cu rezultate foarte bune la competițiile sportive naționale și internaționale. Premiile au fost acordate de primarul Horia Tiseanu, de Florin Frățilă, președintele Comisiei de Cultură, Învățământ și Sport a Consiliului Local Câmpina şi de membrii acesteia. Copiii au primit câte o diplomă și un smartphone. Elevii și sportivii premiați sunt următorii:
– Adrian Andrei Enoaie (clasa a VIII-a, Colegiul Național ”Nicolae Grigorescu”) – premiul al II-lea la Olimpiada Națională de Fizică (profesor coordonator Cătălin Chițu)
– Ioan Radu (clasa a VIII-a, CNNG) – premiul al III-lea la Olimpiada Națională de Geografie (profesor coordonator Mihai Alecu)
– Iulia Ștefania Voicu (clasa a VII-a, Școala Centrală) – mențiune la Olimpiada Națională de Biologie (profesor coordonator Elena Lamba)
– Amalia Florescu (CNNG) – media 10.00 la bacalaureat
– Ioan Radu (CNNG) – media 10.00 la Evaluarea Națională și admiterea la liceu
– Daria Duca – locul I Cupa României (copii) la triatlon (înot, alergare pe șosea, ciclism)
– Ioana Plăvan (Clubul Sportiv Școlar ”Constantin Istrati”) – medalie de bronz la aruncarea suliței, la Campionatul Balcanic de Juniori din Turcia; multiplă campioană națională la aruncări lungi (juniori și tineret); vicecampioană națională la seniori (profesor coordonator Nicolae Pavel)
– Andreea Lungu (Clubul Sportiv Școlar ”Constantin Istrati”) – campioană națională la aruncarea discului la juniori III și vicecampioană națională la juniori II (profesor Mihaela Marin)
– Marius Vasile (Clubul Sportiv Școlar ”Constantin Istrati”) – campion național la aruncarea discului (juniori II și III), vicecampion național la aruncarea greutății (antrenor Jenica Bran)
– Vlad Bădescu (Clubul Sportiv Școlar ”Constantin Istrati”) – vicecampion național la săritura în lungime (juniori III), (antrenor Jenica Bran)
– Silviu Marin (Clubul Sportiv Școlar ”Constantin Istrati”) – vicecampion național la decatlon (antrenor Jenica Bran)
– Iulia Cristea (Clubul Sportiv Școlar ”Constantin Istrati”) – vicecampioană națională la biatlon – copii (profesor Mihaela Marin)
– Leonard Văcărescu (Clubul Sportiv Școlar ”Constantin Istrati”) – vicecampion național la biatlon – copii (profesor coordonator Mihaela Marin)
– Andreea Iuliana Văcaru (Clubul Sportiv Contratimp) – campioană națională natație – 50 m fluture (profesor Octavian Postolache)
– Teodor Ștefan Magda (Clubul Sportiv Contratimp) – vicecampion național natație – 100 m bras (profesor Octavian Postolache)
– Alexandru Lungu (Clubul Sportiv Baracuda) – natație, campion național cadeți (400m și 800 m liber), (profesor Gabriel Cojocaru)
– Sonia Drăgan (Clubul Sportiv Baracuda) – natație, campioană națională (copii), la 100 m liber și 200 m mixt (profesor Gabriel Cojocaru)
– Bianca Costea (Clubul Sportiv Baracuda) – natație, campioană națională (copii), la 50 m și 100 m spate (profesor Gabriel Cojocaru).
O scenă dătătoare de emoții și fiori
Organizatorii, se vede treaba, nu s-au omorât cu controlul amenajării scenei de spectacole din Centrul Civic, de vreme ce aceasta a început să se miște și să scârție din toate articulațiile, după coborârea invitaților de pe ea. Drept pentru care aceasta a fost aranjată din nou, lucru care a determinat formațiile de dansuri folclorice să evolueze în fața scenei, iar pe copiii care urmau să cînte pe scenă, să aștepte multă vreme până la consolidarea acesteia.
Premierea în premieră a spiritului civic
Pentru prima dată, la Festivalul ”Serbările Toamnei” din anul acesta a fost premiat spiritul civic. Am putea spune că am asistat la o premiere în premieră. Cel evidențiat a fost câmpineanul Adrian Goagă, tânărul care, în luna februarie a acestui an, și-a riscat viața, aventurându-se pe apa înghețată a Lacului Bisericii, pentru a salva un copil de nouă ani și pe mătușa sa, prinși amândoi sub pojghița de gheață care s-a spart sub greutatea lor. Nici Adrian nu a avut mai mult noroc, gheața spărgându-se și sub el, dar până la urmă, toți trei au fost salvați de un pompier de la ISU Prahova – Detașamentul de pompieri Câmpina, pe numele lui, Viorel Daniel Șușu, originar din Valea Doftanei. Acesta din urmă a fost distins cu titlul de ”salvator al anului” de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Luând exemplul IGSU, executivul local s-a gîndit să-l evidențieze pe eroul fără uniformă din Câmpina, Adrian Goagă, mai ales că gestul său nu era prevăzut în fișa postului, ca în cazul pompierului salvator. Cu toate insistențele organizatorilor, Adrian Goagă nu a dorit să participe la ceremonie.
Spectacole muzicale reușite
Deși la deschiderea festivalului lumea nu s-a înghesuit, fiecare seară de spectacole a avut câteva mii de spectatori. Sâmbătă seara, au evoluat pe scena din Centrul Civic nume sonore ale showbiz-ului românesc: Adriana Deaconu, Veta Biriș, Ruby, Keo & Skizzo Skillz & Misty. Duminică seara, au încântat publicul Georgiana Crăciun, Elisabeta Turcu, Alina Eremia și Ștefan Bănică Jr, ultimul, bomboana de pe tortul festivalului, fiind prezent a doua oară la Câmpina, la Festivalul ”Serbările Toamnei”. Un festival care ar merita o schimbare la față și un format care să delecteze atât papilele gustative ale participanților, cât și sufletele acestora.
Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!