Știri

Serbările Toamnei 2013, un eveniment liniştit, în nota lui obişnuită

Serbările Toamnei, cea mai importantă sărbătoare populară a oraşului nostru, cunoscută şi sub denumirea de “Zilele Câmpinei”,  a ajuns la a şasea desfăşurare. Cei cinci ani scurşi de la naşterea evenimentului ne-au oferit ediţii mai bune şi mai puţin bune. Ediţia terminată în week-end-ul precedent poate fi considerată o ediţie liniştită şi rezonabilă. Adică de o calitate medie.
Astupaţi-vă urechile, dar nu şi ochii. Vin bikerii!
De la începuturile sale, festivalul a avut câte o tematică la deschiderea fiecărei ediţii. O tematică nu întotdeauna inspirată, dar care şi-a pus amprenta, mai mult sau mai puţin, asupra desfăşurării evenimentului din fiecare an. Anul acesta, festivităţile au început fără nicio notă definitorie, căci atmosfera de început a ediţiei 2013 nu a semănat nici cu cea din evul mediu, nici cu cea din vremea lui Caragiale, nici cu cea de carnaval, nici cu cea de bal. Organizatorii (vorbim aici de firma care a asigurat, din punct de vedere tehnic, desfăşurarea festivalului), a considerat că merge şi fără nicio notă distinctivă, fără complicaţii, optând pentru un format alambicat, în care elementele tradiţionale (terasele cu bere şi mici, tonetele cu dulciuri şi cozonac secuiesc, corturile cu gablonzuri, cu tricouri, haine de blană şi tot soiul de suveniruri), au fost îmbinate cu  unele mai noi (paradă cu bikeri, paradă cu fanfară şi majorete). “Merge şi aşa”, şi-or fi zis reprezentanţii firmei organizatoare. Că doar suntem în ţara lui “merge şi aşa”. 
Şi aşa s-a făcut că, la deschiderea acestei ediţii, câmpinenii prezenţi nu au văzut cavaleri medievali călare şi domniţe cu codiţe, care alegorice sau personaje caragialeşti, dar au putut admira o paradă a 30 de bikeri câmpineni (nu toţi bikerii locali au putut participa), care şi-au etalat impunătoarele lor motociclete cu motoarele turate la maximum, într-un vacarm ce putea fi auzit de la marginea oraşului. Nu a lipsit nici trupa unor majorete drăguţe sosite din Târgovişte, care şi-au etalat, la rândul lor, tinereţea, frumuseţea şi îndemânarea în sincronizarea mişcărilor cadenţate. Toată desfăşurarea de forţe de la deschiderea Serbărilor Toamnei – 2013 s-a făcut pe acordurile Fanfarei Consiliului Judeţean Prahova. Invitarea motocicliştilor nu a fost chiar neinspirată, căci privitorii de pe margine au rămas impresionaţi de mulţimea motocicletelor care au defilat cu steaguri fâlfâinde, a sutelor de cai putere zvâcnind dintre perechile de roţi argintii, cu spiţele groase strălucind în soarele începutului de toamnă. Vorbind cu purtătorul lor de cuvânt, am aflat că în Câmpina sunt aproape 50 de bikeri, o parte dintre ei organizaţi, nu cu mult timp în urmă, în clubul “Roata de foc”. În viitorul apropiat, motocicliştii locali intenţionează să organizeze, la fosta tabără şcolară de pe Voila, o întrunire anuală a iubitorilor de motoare pe două roţi din întreaga ţară.
Prima zi a festivalului
Deşi vremea a fost destul de posomorâtă, ea ţinut totuşi cu organizatorii-gazde ai festivalului: Casa Tineretului, Consiliul Local şi Primăria. În prima zi nu a plouat, lucru care i-a îmbiat pe câmpineni să participe în număr considerabil la spectacolele oferite de municipalitate, finanţate de la bugetul local cu 127.000 de lei (aproape 1,3 miliarde de lei vechi). Cum am precizat şi mai devreme, manifestările nu au fost nici cele mai fastuoase, dar nici cele mai sărace din istoria de cinci ani a Serbărilor Toamnei. Cu toate că nu a fost o manifestare retro, ultima ediţie a festivalului stradal nu a fost lipsită de obişnuitele personaje de atmosferă (clovni, personaje din poveşti şi din marile filme cu desene animate), de parcuri de distracţie, de amenajarea unor zone cu specific cultural şi meşteşugăresc. Nu au lipsit nici terasele cu bere şi mici sau pastramă de oaie la grătar, mâncăruri ce puteau fi stropite din belşug şi cu mustul producţiilor timpurii. Omniprezentele tonete cu gogoşi şi cozonaci secuieşti, parcurile de distracţii cu tot felul de comédii s-au integrat şi ele în peisaj. Cum era de aşteptat, deschiderea oficială a festivalului i-a revenit primarului Horia Tiseanu. Acesta a subliniat, în cuvântul său, importanţa sărbătorii, care va trebui mereu finanţată de municipalitate, făcând aluzie la unii lideri politici locali care au cerut direcţionarea banului public mai mult spre modernizarea infrastructurii municipiului, şi mai puţin spre spectacole muzicale publice. Pe scena amenajată, ca de obicei, la intersecţia Carol I – Calea Doftanei, au urcat mai mulţi demnitari: prefectul judeţului, senatori şi deputaţi prahoveni, consilieri municipali şi judeţeni etc. După ce oficialităţile au părăsit scena, ea a fost ocupată, pe rând, de mai mulţi artişti locali, cântăreţi de folclor sau membri ai unor ansambluri de dansuri populare. Sâmbătă, în prima seară a festivalului, primii care au urcat pe scenă au fost Tituş Constantin şi Iulia M, cunoscuţi interpreţi de muzică folk. După folk, muzica populară a fost din nou reprezentată, de data aceasta la un nivel mult mai înalt, de către  Emilia Ghinescu şi soţii Ionuţ şi Doiniţa Dolănescu (care l-a acompaniat pe soţ la vioară). A urmat un tânăr cântăreţ câmpinean de muzică pop, Valentin Gheorghiu, a cărui voce promite foarte mult. Apoi, publicul a fost încălzit de prestaţia Deliei Matache cu dansatorii ei adolescentini, leaturi cu cei doi chitarişti, dintre care unul a avut probleme serioase cu un cablu al chitării. Ultimul recital, susţinut de DJ Project şi Adela Popescu, a fost, de asemenea, bine primit de public. Având în vedere că a fost ultimul, după cutumele internaţionale ale muzicienilor, se presupune că a fost şi cel mai valoros.  
A doua zi a festivalului  
Duminică, vremea s-a înseninat, chiar dacă vântul a crescut în intensitate. Mai multă lume fiind liberă în sfânta zi de duminică, audienţa festivalului a atins cote maxime. Pe la ora 20.00, la intersecţia din Centrul Civic, dacă aveai răbdare, ochi buni şi un bun simţ al aproximării, puteai număra aproape 4000 de spectatori. Al doilea spectacol al festivalului i-a avut ca protagonişti pe Maria Dragomiroiu, The Sixteens, Aurel Tămaş, Andreea Bănică (cu focoasele sale dansatoare care au făcut atmosfera şi mai incendiară), şi trupa Bere Gratis, formaţie care a încheiat seria spectacolelor muzicale. Aurel Tămaş a întârziat aproape o oră, dar s-a revanşat arătând publicului, prin recitalul oferit, că a meritat aşteptarea sa. Prezentatoarea spectacolului, simpatica Diana Uţă, a avut o prestaţie bună. Ar fi putut fi şi mai bună dacă, în final, înainte de urcarea primarului pe scenă pentru a declara închiderea festivalului, nu l-ar fi numit pe Horia Tiseanu “cel mai iubit câmpinean” şi cel care “v-a oferit aceste spectacole”. Până la urmă, cu riscul de a fi consideraţi de unii prea cârcotaşi, suntem siguri că festivalul, devenit indiscutabil o tradiţie indiferent cine conduce oraşul, nu a fost finanţat din banii edilului-şef. Focul de artificii de la miezul nopţii de duminică a scrântit multe gâturi de spectatori şi a fost sfârşitul care a încununat opera numită “Serbările Toamnei” – 2013. A.N.

Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare