Stimate Domn,
Scrisoarea pe care v-o adresăm, semnată atât de autorităţile locale cât şi de parlamentarii care reprezintă Câmpina, este rezultatul observaţiilor noastre asupra unui fenomen grav, ce pune în pericol viitorul şi chiar viaţa copiilor şi tinerilor noştri.
Recent, o elevă foarte bună la învăţătură, care a obţinut Medalia de Argint la Olimpiada Naţională de Matematică, a murit stupid, în urma unei căderi de la etajul trei al unei vile din Buşteni. Rezultatele autopsiei au arătat o alcoolemie de 0,9!
Ziariştii au tratat subiectul ca pe un fapt senzaţional, fără a încerca să evidenţieze opinia potrivit căreia consumul de alcool şi fumatul au devenit pentru mulţi elevi obiceiuri pe care nu se sfiesc să le practice, deseori, chiar în incinta şcolilor şi a liceelor.
Trebuie să ştiţi că anual, în Europa, peste 55000 de tineri mor ca urmare a supraconsumului de alcool! Aceste evenimente tragice ne arată că fenomenul despre care vorbim a devenit o reală problemă de sănătate publică.
Părinţii trebuie să aibă control şi autoritate asupra copiilor, iar şcoala trebuie să-şi joace rolul de ascensor social, prin actul de educaţie şi printr-un mediu securizant de care orice elev are nevoie.
Formarea unei păreri sănătoase despre un stil de viaţă corect nu se realizează dintr-o dată şi nici cu ton ridicat. Atât părintele, cât şi învăţătorul, mai târziu, dirigintele şi corpul profesoral, trebuie să manifeste răbdare şi deschidere către abordarea acestui subiect. Mai mult decât atât, familia şi şcoala trebuie să ofere modele de urmat. Copiii sunt receptivi la ceea ce există în jurul lor. Când în familia unui copil este dezordine, iar şcoala nu-l protejează, riscul de a derapa spre consumul de alcool şi fumat este imens şi apare ca o dorinţă de răzbunare pe părinţi, pe profesori. De aici până la absenteism şi abandonul şcolar nu este o cale lungă, dacă familia şi şcoala nu intervin pentru a stopa şi a găsi soluţii de rezolvare a problemei.
Părinţii sunt obligaţi să-şi însoţească copiii în evoluţia lor, implicit prin a-i ajuta să-şi formeze o opinie clară, tranşantă, despre consumul de alcool şi fumat, care pot să le afecteze sănătatea şi chiar să le pună în pericol viaţa. Dialogul părinte-copil pe acest subiect trebuie să aibă loc începând încă din primul an de şcoală, astfel încât la contactul cu colegii, mai târziu, în diferite grupuri şi ocazii, acesta să fie pregătit să spună “nu”, sesizând răul. Cu siguranţă, multor părinţi nu le place să vorbească despre alcool şi droguri, cu gândul că “niciodată nu se va întâmpla acest lucru cu copilul meu”. Trebuie să ştie părinţii că, deşi nu sunt sănătoase, nici legale, experienţele consumului acestor substanţe sunt des întâlnite la copii şi la tineri, în general. În ultimii ani, fenomenul a cunoscut o amploare deosebită, el producându-se la vârste din ce în ce mai fragede.
Ceea ce este trist este faptul că nu doar copiii provenind din familii cu probleme recurg la astfel de practici, ci, uneori, chiar şi aceia care învaţă bine şi sunt modele în şcoala lor. De ce încearcă să consume substanţele toxice pentru dezvoltarea lor? Din nevoia de a se integra într-un grup, din curiozitate, spun specialiştii.
Mesajul nostru către familie şi şcoală are un singur obiectiv: protejarea copiilor şi tinerilor împotriva acestui flagel prin măsuri de prevenire şi soluţii de ieşire din criză acolo unde este cazul. Şi aveţi în vedere faptul că prima măsură este aceea ca familia şi şcoala să ofere modele de urmat! Dacă părintele sau dascălul fumător îşi aprinde ţigara în faţa copilului, acesta din urmă nu va înţelege motivul pentru care lui i se interzice să facă acelaşi lucru.
Implicarea familiei prin dialog cu copilul şi supravegherea lui şi a anturajului său, iar a şcolii, prin comunicare în cadrul orelor de dirigenţie şi în campanii anti-alcool, anti-fumat şi anti-droguri, în colaborare cu forurile de specialitate (Direcţia de Sănătate Publică Prahova, Poliţia de Proximitate-Câmpina, Poliţia Locală din Câmpina, Inspectoratul de Învăţământ Prahova, Primăria şi Consiliul Local Câmpina), inclusiv cu fundaţii şi asociaţii de profil sunt n e c e s a r e astăzi mai mult ca oricând pentru a nu lăsa să se mai producă drame imposibil de reparat!
Ne exprimăm deschis dorinţa de a colabora şi de a sprijini eforturile dumneavoastră în combaterea consumului de alcool şi droguri prin programe strategice de prevenire, mergând în întâmpinarea tinerilor şi încercând să răspundem întrebărilor lor astfel încât să-i călăuzim pe un drum bun. În acest sens, rugăm conducerile instituţiilor de învăţământ câmpinene să transmită Primăriei municipiului Câmpina, o dare de seamă care să includă:
– numărul de elevi şcolarizaţi;
– situaţia privind cazurile depistate sau suspectate a exista;
– tematica orelor de dirigenţie pe ani de studii;
– măsurile care au fost luate şi cele care urmează a fi puse în aplicare;
– frecvenţa întâlnirilor cu Comitetul de părinţi sau cu părinţii individual/ şedinţe;
– modul în care are loc consilierea psihologică a elevilor;
– modul în care sunt supravegheaţi elevii în şcoală/liceu;
– dacă instituţia a solicitat şi găzduit campanii pentru combaterea acestui fenomen.
Asigurându-vă, încă o dată, de sprijinul nostru, cu speranţa că vom conlucra pentru binele copiilor noştri, vă rugăm să primiţi expresia profundei noastre consideraţii.
Din partea Primăriei muncipiului Câmpina: primar Horia Laurenţiu Tiseanu, viceprimar Ion Dragomir
Din partea Consiliului local Câmpina: Elena Albu, Marian Nistor, Horaţiu Zăgan, Dragomir Enache, Adrian Piţigoi, Daniel Ioniţă, Mihaela Petrovici, Luminiţa Dumitrescu, Monica Clinciu, Gena Preda, Gheorghe Tudor, Rodica Papuc, Viorica Stănică, Viorel Bondoc, Florin Frăţilă, Mihai Tifigiu, Marian Dulă, Daniel Telegescu