Verde la educație față în față, la Câmpina! Toate școlile gimnaziale, grădinițele cu program normal și prelungit, liceele și cele două postliceale din municipiul nostru, inclusiv Clubul Copiilor, se află, la acest moment, în scenariul verde.
După trei luni în care elevii au învățat în sistem online, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat Hotărârea nr. 5 din 03.02.2021 privind propunerea reluării activităților ce impun prezența fizică a preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ și stabilirea unor măsuri necesar a fi aplicate în contextul pandemiei de COVID-19. În acest sens, Ministerele Educaţiei şi Sănătăţii au publicat un ordin comun cu privire la redeschiderea și funcționarea școlilor.
Astfel, cursurile au fost reluate de luni, 8 februarie, în format fizic, odată cu începerea celui de-al doilea semestru, în majoritatea grădiniţelor, şcolilor şi liceelor din ţară. Un număr de 2.181 de localităţi sunt în scenariul verde, 903 în scenariul galben şi 149 în scenariul roşu, conform ultimei centralizări realizate de către Centrul Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei (CNCCI). Ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, a estimat că în această săptămână vor putea veni la şcoală peste 2,4 milioane de elevi, din totalul de aproape 3 milioane.

Semaforul scenariilor în educație
Scenariul verde la Câmpina a fost posibil datorită unei incidențe cumulate în ultimele 14 zile a cazurilor mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori. Dacă această incidență depășește 1/1.000 de locuitori, dar este mai mică sau egală cu 3/1.000, trecem în scenariul galben – prezenţă fizică pentru antepreşcolari în creşe, preşcolari în grădiniţe, pentru elevii din învăţământul primar, inclusiv clasa pregătitoare, precum şi pentru elevii din clasele terminale, a VIII-a, a XII-a şi a XIII-a. Iar scenariul roșu se aplică în cazul în care incidența depășește 3/1.000, dar este mai mică de 6/1.000, fiindu-le permis să meargă fizic la școală doar antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, cei din gimnazial şi liceal având ore în sistem online.
În situația în care rata de incidenţă la două săptămâni trece de 6 la mie şi localitatea este carantinată de către autorităţi, se închid fizic toate unităţile de educaţie şi pe toate categoriile de vârstă se trece la sistemul de învăţare online.
Pentru actualizarea scenariilor privind desfășurarea cursurilor, în fiecare vineri va exista o ședință CJSU, în sistem audioconferință, momentan. În funcție de cazurile nou depistate, astfel de ședințe pot fi realizate și în alte zile, a transmis Prefectura Prahova.
Potrivit ordinului comun al celor două ministere, masca de protecţie este obligatorie pentru întreg personalul unităţii de învăţământ și pentru toți elevii, ea urmând a fi purtată în sălile de clasă, în cancelarie, în timpul deplasării în incinta unităţii de învăţământ şi în timpul pauzelor, atât în interior, cât şi în exterior.
Excepții:
– masca de protecţie nu este obligatorie în cazul preşcolarilor.
– masca de protecţie nu este obligatorie în timpul orelor de sport, dar reprezentanții ministerului Sănătății recomandă ca aceasta să fie purtată.

Așadar, luni, 8 februarie, a sunat din nou clopoțelul în școlile câmpinene. Singurii care au lipsit au fost cei de la Colegiul Național Nicolae Grigorescu care au programată „Săptămâna Altfel“ în această perioadă și desfășoară activități online. Cele mai multe sunt întâlniri digitale cu reprezentanți ai liceelor sau universităților într-o sesiune de orientare în carieră, dar pe listă sunt și prezentări de proiecte ce vizează probleme de mediu sau sociale, experimente științifice, vizite virtuale la muzee și biblioteci celebre, lecturi online, vizionări de piese de teatru sau studii pentru aprofundare.
„Avem dezinfectanți, măști, materiale, prosoape de hârtie și hârtie igienică, tot ce ne trebuie ca să funcționăm în condiții de siguranță sanitară. Am achiziționat și în lunile noiembrie și decembrie, ca să fim siguri că avem rezerve, în speranța că școala ar fi reînceput în ianuarie. De asemenea, am primit materiale și de la inspectorat.
Totodată, suntem pregătiți cu cele 8 trasee pe care merg elevii claselor astfel încât să nu se creeze un flux mare de persoane. Sunt aceleași pe care le-am stabilit la începutul anului școlar. De asemenea, avem mai multe puncte de acces, astfel încât elevii să nu se înghesuie, iar agenții de pază, care acum și-au reluat activitatea, le supraveghează.
În acest ordin comun despre redeschiderea școlilor nu s-a făcut precizarea dacă este obligatorie măsurarea temperaturii elevilor sau montarea de separatoare, însă noi suntem pregătiți dacă vin astfel de normative. Totodată, avem și trei spații de izolare pentru elevii care prezintă simptome de coronavirus“, ne-a explicat, pe larg, prof. Roxana Stan (foto), directorul Colegiului Național Nicolae Grigorescu din Câmpina.
„Eu personal m-am vaccinat și la fel a făcut tot personalul din cabinetele școlare din Câmpina, dar o teamă tot mai există. Nu știi niciodată ce se poate întâmpla” – dr. Anca Ruxandra Pop
Triaj epidemiologic în școli

O activitate intensă în această perioadă, în care elevii vin în școli, este și cea a cadrelor medicale din cabinetele școlare. În Câmpina avem trei astfel de cabinete: la Colegiul Național Nicolae Grigorescu, la Colegiul Tehnic Constatin Istrati și la Liceul Tehnologic Mecanic, dar acestea deservesc toate unitățile de învățământ.
„După fiecare vacanță trebuie să desfășurăm un triaj epidemiologic în școli. Este o muncă de teren, de aceea ne împărțim și mergem în toate unitățile școlare pe care le avem în responsabilitate. Suntem două cadre medicale și deservim șase unități: Colegiul Național Nicolae Grigorescu, Școala Centrală, Școala Gimnazială nr. 3 Voila, Creșa nr. 1, Grădinița nr. 1 și Grădinița nr. 3 Voila“, ne-a declarat dr. Anca Ruxandra Pop (foto), medic la Dispensarul Școlar nr. 1 din Câmpina, din cadrul Colegiului Național Nicolae Grigorescu.
Ce înseamnă, mai concret, acest triaj epidemiologic? „Intrăm în fiecare sală de clasă și îi observăm cu atenție pe copii. Le spunem să poarte mască de protecție, să se spele pe mâini, să aerisească clasa – un lucru foarte important și să păstreze distanța“, ne-a explicat dr. Anca Ruxandra Pop. Evident, pandemia a intensificat frecvența efectuării acestui triaj epidemiologic care nu poate fi făcut doar de două, trei ori pe an. „Vom merge săptămânal în unitățile școlare pentru a face triaj și pentru a vedea dacă sunt respectate recomandările noastre. Astăzi (n.r – luni, 8 februarie) am fost la Școala Centrală, mâine mergem pe Golești. Munca noastră se desfășoară mai mult pe teren, acolo unde e nevoie. De asemenea, ținem o legătură strânsă de comunicare cu toți directorii instituțiilor de învățământ“, a mai precizat medicul de la cabinetul școlar.
Testarea rapidă a elevilor
O altă noutate este faptul că, de acum, elevii vor putea fi testați rapid de COVID, în incinta școlii, în baza unui formular de consimţământ completat de părinți sau tutorii legali, prezentat luni, în mod public, de cele două ministere. „Dacă nu sunt cabinete medicale şi nu este nici personal, este sarcina DSP pentru a asigura testarea elevului“, a declarat ministrul Cîmpeanu.
Testarea antigen are loc numai în cazul în care elevul prezintă simptome de coronavirus sau a fost în contact cu o persoană confirmată pozitiv. Prin completarea acestui formular, părinții aleg dacă școlarul va fi testat rapid doar în prezența lor sau în absenţă, la recomandarea personalului medical.
Procedura de utilizare a testelor rapide de diagnostic antigen pentru COVID-19 constă în recoltarea unui exudat nazal cu ajutorul unui tampon steril, urmată de descărcarea tamponului într-un mediu lichid furnizat de către producătorul testului şi ulterior impregnarea pe o casetă de testare. Rezultatul testării este disponibil în 15 minute, iar recoltarea se face de către personal medical, instruit.
„Urmează să primim normative cu privire la acest formular de consimțământ. Deocamdată nu l-am primit în mod oficial“, ne-a declarat, prof. Roxana Stan.
Vaccinarea profesorilor
La nivel național, în învățământul preuniversitar, 50,3% dintre angajați au declarat disponibilitatea de vaccinare raportat la totalul de 292.872 de angajați. În sistemul de învățământ universitar, procentul disponibilității de vaccinare este de cca. 77% (raportat la totalul de 60.389 de angajați în sistemul de învățământ superior, personal titular și asociat), se arată într-un comunicat al Ministerului Educației.
Numărul angajaților din sistemul de învățământ care și-au declarat disponibilitatea de vaccinare (inclusiv cei deja vaccinați până la data de 1 februarie 2020) este de 193.573 de persoane (147.314 persoane din sistemul de învățământ preuniversitar și 46.259 – personal din sistemul de învățământ universitar).
Numărul angajaților din sistemul de educație deja vaccinați cel puțin cu prima doză este de 27.033, reprezentând 14% din angajații cu disponibilitate de vaccinare (17.357 din sistemul de învățământ preuniversitar și 9.676 din sistemul de învățământ universitar, inclusiv cadrele didactice din învățământul superior medical).
„Aproximativ 40% dintre profesorii noștri s-au vaccinat deja și urmează să fie imunizați și alții care au fost programați. Majoritatea cadrelor noastre și-au declarat disponibilitatea pentru a fi vaccinate“, ne-a mai spus directorul Colegiului Național Nicolae Grigorescu din Câmpina.
R.A.I.