Știri

Şcoala Goleşti, deşi veche, poate găzdui corespunzător procesul de învăţământ

Am primit la redacţie o scrisoare de la o cititoare, nemulţumită de condiţiile în care învaţă şcolarii din clasele I-IV de la Şcoala Goleşti (situată pe strada Fraţii Goleşti), şcoală care aparţine de Colegiul Naţional “Nicolae Grigorescu”. Cititoarea noastră ne scrie următoarele: “Şcoala are patru săli de clasă meschine (aprox. 20mp), unde învaţă/ respiră, privaţi de oxygen, 36 elevi/clasă, plus învăţătorul. Grupurile sanitare sunt infecte (turceşti), focare de infecţie. Şcoala are o singură uşă de acces, foarte îngustă, utilizată de cei 140 de elevi şi de cadrele didactice. Aşa că aviz ISU nu cred că poate obţine în veci. Este o ruşine de clădire de şcoală pentru Câmpina! Curtea şcolii, bineînţeles neasfaltată, este pe alocuri pietruită de curând. Nici vorbă de sală de sport, copiii alergând prin pietre prăfuite, care mai servesc, în pauze, drept muniţie pentru spart capete. Holul şcolii, cu miros pestilenţial de WC nespălat, ţine loc, când şi când, de sală de sport… Nu înţeleg cum Primăria Câmpina dă avize de funcţionare unei asemenea locaţii?”. 
Am vizitat Şcoala Goleşti şi am stat de vorbă cu directoarea liceului, profesoara Roxana Stan, care ne-a convins, cu argumente şi documente, că şcoala primară din subordinea sa poate găzdui corespunzător procesul de învăţământ. “Nu mă deranjează criticile aduse, fiindcă ştiu că sunt mânate de intenţii bune. Cu toate micile răutăţi strecurate insiduos printre cuvinte, cum ar fi afirmaţiile legate de pietrele din curte care servesc drept muniţie pentru spart capete, sau de mirosul pestilenţial al holului. Numai că noi nu am stat cu mâinile în sân şi ne-am preocupat cu înlăturarea tuturor deficienţelor. Aşa că pot spune că astăzi unele aspecte negative din trecut au fost rezolvate, iar altele sunt în curs de rezolvare. De fapt, sesizarea ne-a fost trimisă şi nouă. Încerc să demontez punctual toate acuzele. În primul rând, clasele nu au suprafeţe de 20 mp, ci de aproximativ 38 mp. În clase învaţă 32-33 de elevi, iar părinţii au ştiut de acest numeric şi l-au acceptat. Grupurile sanitare, se spune în sesizare, sunt infecte, lucru care nu este adevărat, deoarece s-au făcut toate dezinfecţiile şi dezinsecţiile necesare. Grupurile sanitare sunt turceşti, dar pentru şcoli, şi acestea sunt recomandate, dacă sunt igienizate corespunzător. Şcoala are avize de funcţionare de la autorităţile sanitare şi de mediu. Unitatea are, într-adevăr, o singură uşă de acces pentru cei 140 de elevi, dar mai avem două uşi spre strada Fraţii Goleşti, care se pot folosi pentru evacuarea elevilor în caz de incendiu şi în caz de cutremur. Am şi făcut, de altfel, simulări ale unor exerciţii de evacuare în astfel de situaţii de urgenţă. Spaţiul din zona uşilor duble îl vom reabilita în vacanţa de iarnă. În ceea ce priveşte avizul ISU, toate clădirile date în folosinţă înainte de anul 2006 nu au nevoie de un aviz special de la ISU. Aşa este legea. Noi am angajat un evaluator care ne va face un scenariu pentru incendii. Am avut şi un control ISU pe data de 1 octombrie 2015, care ne-a găsit că suntem în regulă. Aşa cum v-am spus mai devreme, sunt multe acţiuni în derulare. Planul de pază este făcut, am pus şi un buton de panică şi suntem conectaţi la o firmă de intervenţii. Am montat şi camere video pentru supravegherea activităţii de pe holuri. Am avut şi control ARACIP, care realizează activitatea de evaluare şi acreditare a furnizorilor de educaţie din învăţământul preuniversitar. Şi la acest control, din octombrie, am ieşit bine. Iar evaluarea ARACIP este o evaluare complexă, fiindcă te ia de la baza materială până la ultima infrastructură a unităţii. Holul nu miroase pestilenţial, dar a persistat un timp scurt mirosul de WC, pentru că am avut o problemă cu o toaletă înfundată cu şerveţele umede. Însă problema a fost remediată.  Tot legat de sesizare, vă mai pot spune că avem un proiect pentru asfaltarea curţii şi reparaţii interioare şi exterioare. Deci, în concluzie, la Şcoala Goleşti, procesul de învăţământ nu este afectat” 

4 Comentarii  

  1. O scoala cu clasele I-VIII,
    intr-un oras municipiu al unei tari cu pretentii europene ar trebui sa ofere conform normelor de proiectare/clasa circa 5 metri cubi de aer pentru fiecare elev; daca nu, ar trebui sa se gandeasca cei care se simt responsabili, macar la un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura pentru clasa cea mai mica in care invata/respira 36 de elevi la momentul actual.Va rog sa verificati ca volumul de aer este insuficient pentru buna functionare a procesului de invatamant; elevii prezinta hipoxemie cu tulburari metabolice.

Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare