Cea mai mare şcoală din municipiul nostru, Şcoala Gimnazială “Al. I. Cuza” (în structura căreia intră Şcoala Sanatorială de la Voila, Şcoala Gimnazială nr. 3 şi Grădiniţa nr. 4), şi-a sărbătorit, de curând, patru decenii de existenţă. Considerată una dintre cele mai bune unităţi de învăţământ din Câmpina, şcoala a funcţionat la începuturile ei ca Liceul “Ilie Pintilie” (cu clase de liceu şi de şcoală generală), iar ulterior, din anul şcolar 1973 – 1974, sub denumirea de Şcoala Generală nr. 8 (cu clasele de liceu în lichidare până în 1978, când a rămas doar şcoală generală). Numele Domnului Unirii i-a fost dat şcolii în anul 2010.
De atunci, Ziua Şcolii se sărbătoreşte pe 20 martie, pentru că, la această dată, în anul 1820, s-a născut domnitorul Alexandru Ioan Cuza, ultimul domnitor pământean, născut între Carpaţi şi Mare. Cuza nu s-a remarcat doar prin realizarea Unirii Principatelor, ci şi prin profunde reforme în domeniul învăţământului. Sărbătoarea Şcolii Cuza a fost marcată de numeroase moment artistice. La început, corul de copii al unităţii a interpretat imnul şcolii, apoi a urmat un minirecital la orgă electronică al unei fetiţe de la Grădiniţa nr. 4, cele două momente fiind continuate cu dansuri, cântece, scenete, aproape toate având ca temă realizările unităţii şi ale domnitorului Cuza.
Printre spectatorii invitaţi, multe cadre didactice care au lucrat în cadrul şcolii, precum şi reprezentanţi ai municipalităţii şi ai altor instituţii publice câmpinene. Directorul Şcolii Gimnaziale “Al. I. Cuza”, profesoara de matematică Felicia Turosu, a mulţumit tuturor invitaţilor şi participanţilor la acest eveniment deosebit ce poate fi considerat un jubileu, chiar dacă până la împlinirea a 50 de ani va mai trece un deceniu. Spre finalul manifestării, a fost prezentat şi un material video despre istoria unităţii. De asemenea, ca şi în alte dăţi, a fost organizată cu acest prilej şi o expoziţie cu monede, medalii şi alte obiecte din vremea domnitorul Alexandru Ioan Cuza. A.N.