Premieră de excepţie a Teatrului „Mircea Albulescu” din Câmpina. „Făt-Frumos din lacrimă”, basmul în proză scris de Mihai Eminescu a prins viaţă pe scena Casei Municipale de Cultură „Geo Bogza”, sâmbătă seara. Responsabili pentru acest minunat act de cultură sunt membrii şcolii câmpinene de teatru, elevi Liceelor Tehnologic Energetic, Colegiul Naţional „Nicolae Grigorescu” şi Colegiul Tehnic Forestier, coordonaţi de profesorii Tomi Cristin şi Ovidiu Cuncea – actori la Teatrul Naţional Bucureşti , care sunt totodată şi regizorii piesei.
Spectacolul este rodul muncii de câteva luni a şcolii câmpinene de teatru care funcţionează de aproape doi ani la Casa de Cultură. Proiectul cultural a fost iniţiat de Adrian Dochia, preşedintele Asociaţiei “Teatrul Proiect” şi de Florin Frăţilă, preşedintele Comisiei de Cultură din cadrul Consiliului Local.
În deschidere au vorbit Adrian Dochia, preşedintele Asociaţiei “Teatrul Proiect” şi cei doi regizori, de la care am aflat că premiera trebuia să aibă loc pe 15 ianuarie, de ziua lui Mihai Eminescu, însă spectacolul nu a putut fi gata la timp.
Regizat într-o manieră modernă, spectacolul a ţinut firul poveştii şi a scos în evidenţă originalitatea, avântul de exprimare totală şi dăruire al tuturor celor care au pus suflet în realizarea sa, interpretarea tinerilor actori amatori stârnind ropote de aplauze. După această premieră, piesa va fi jucată pe multe scene din ţară şi va fi înscrisă la diverse concursuri de specialitate, toţi cei implicaţi sperând să repete figura frumoasă pe care au făcut-o anul trecut cu piesa „Soacra cu trei nurori”, care a obţinut numeroase premii.
“Am asistat la încă o zi frumoasă a culturii locale. Şcoala câmpineană de teatru continuă să ne demonstreze şi în acest an talentul tinerilor săi cursanţi, în exclusivitate elevi de liceu. Pentru mine este o bucurie să-i văd pe aceşti tineri pasionaţi de arta dramatică şi să înţeleg că o bună parte din ei se gândesc să meargă mai departe în cariera actoricească. Avem deja exemple din anii trecuţi, foşti cursanţi care au intrat la Universitatea de Teatru. Asta înseamnă că noi toţi, cei care am iniţiat acest proiect cultural, ne-am atins scopul şi anume acela de a le oferi tinerilor o şansă în plus să-şi urmeze visul. Ţin să le mulţumesc în primul rând lui Adrian Dochia, sufletul a tot ceea ce se întâmplă, profesorilor, elevilor şi în special maestrului Mircea Albulescu, prezent şi în această zi la teatrul ce-i poartă numele” – ne-a declarat Florin Frăţilă la finalul reprezentaţiei.
La rândul său, Adrian Dochia, a declarat: „Vreau să ajungem să-i facem pe copii să îşi dorească să joace în piese de teatru. Cursul de actorie, care durează aproximativ şase luni, beneficiază şi anul acesta de fonduri alocate de la bugetul local şi este gratuit, fiind aşteptaţi să participe toţi copiii interesaţi să descopere tainele actoriei. Dorim să mai organizăm o seară de teatru, cu cele două piese cuplate, la care să fie prezente toate liceele şi în felul acesta să-i determinăm pe elevi să participe la cursuri”.
Andreea Ştefan