Consiliul Local, acuzat de discriminare
La 1 iulie a intrat în vigoare un nou program de transport public interurban în judeţul Prahova. Cu toate acestea, la nivelul municipiului Câmpina, operatorii de transport public continuă să fie foarte supăraţi pe administraţia locală. Nu lipsesc acuzele de la nerespectarea legii şi până la… discriminare.De altfel, unul dintre aceşti operatori a înaintat o scrisoare administraţiei locale, în care sunt precizate toate doleanţele transportatorilor, doleanţe care ţin exclusiv de respectarea legii şi mai ales de respectarea acesteia de… toţi cei implicaţi în serviciul de transport public. Cel mai probabil, scrisoarea cu pricina va trebui discutată în prima şedinţă a Consiliului Local, în caz contrat, operatorii de transport ameninţând cu… justiţia şi cu pretenţii financiare!
O hotărâre ilegală?
Totul ţine de reglementarea serviciului de transport public pe raza municipiului Câmpina. Tocmai pentru a reglementa transportul public local, Consiliul Local a emis Hotărârea nr. 69 din 28 iunie 2007. Practic, prin această hotărâre se interzicea transportatorilor să pătrundă până în centrul municipiului Câmpina. În urma acestei hotărâri, transportatorii susţin că au fost “hăituiţi şi alergaţi de poliţie, care i-a şi amendat. Am primit amenzi cu zecile şi am fost nevoiţi să le contestăm în instanţă. De aici, a rezultat o grămadă de timp pierdut, bani cheltuiţi aiurea, pentru ca, în cele din urmă, tot Consiliul Local să-şi recunoască greşeala!”, după cum se menţionează în scrisoarea transmisă de transportatori administraţiei locale.Într-adevăr, după aproape două luni, Consiliul Local recunoaşte că hotărârea din iunie 2007 este ilegală şi o revocă, adoptând o nouă hotărâre – nr. 91 din 30 august 2007 – prin care se modificau graficul de circulaţie şi staţiile de pe traseu.Transportatorii sunt, însă, extrem de înverşunaţi şi continuă războiul cu administraţia locală: “La data adoptării hotărârii Consiliului Local era în vigoare Legea nr. 1892 din 2006, care prevede că “introducerea – eliminarea de staţii se face de către agenţia teritorială ARR, dar numai la solicitarea Consiliului Judeţean şi după aprobarea prin hotărâre a acestuia”. Ceea ce nu este cazul la Câmpina!
Argumentele transportatorilor
În scrisoarea adresată de transportatori administraţiei locale sunt precizate cu exactitate motivele pentru care ei consideră hotărârea Consiliului Local ca fiind ilegală: “nu există hotărâre de Consiliu Judeţean aşa cum spune Legea 1892/2006 valabilă la acea dată; dacă după 30 de zile ar fi fost aprobată în mod tacit de Consiliul Judeţean, deoarece nu s-a primit răspuns, de ce nu a fost pusă în aplicare cu data de 30 septembrie 2007?; în hotărârea Consiliului Judeţean prin care s-a aprobat programul de transport judeţean, această hotărâre a Consiliului Local nu a fost aprobată; accesul în staţii este permis discriminatoriu, ceea ce încalcă legile cadru care stau la baza emiterii hotărârilor Consiliului Local”.Pentru a-şi exemplifica argumentele, transportatorii au prezentat şi situaţia câtorva trasee şi staţiilor aferente. Astfel, potrivit transportatorilor, traseul Gară – Centru – Băneşti, care este considerat traseu judeţean, are aprobate toate staţiile pe artera principală a Câmpinei, traseul Câmpina – Urleta are aprobate trei staţii pe centru, în vreme ce traseele spre Mislea, Bordeni şi Plopeni nu au staţii decât la Autogară şi la Pram, ceea ce înseamnă la aproape doi kilometri de centrul localităţii. Cu ce ar trebui să ajungă oamenii care fac naveta pe aceste rute în centru? Potrivit transportatorilor, pe aceste rute sunt mulţi elevi care învaţă la Grupul Şcolar Petrol sau la Grupul Şcolar Construcţii de Maşini, situat în cartierul Turnătorie. Şi într-adevăr, pare bizar ca un elev din Băneşti să poate traversa centrul Câmpinei, unul din Urleta să ajungă până la Salcie, iar unul din Mislea – numai până la Pram, în condiţiile în care între aceste localităţi sunt numai câţiva km.Practic, aceasta este principala revendicare a transportatorilor, care solicită ca toate traseele să poată folosi aceleaşi staţii.
Hotărâre sau avizare?
O altă problemă ridicată de transportatori se referă la discuţiile purtate în Consiliul Local atunci când a fost vorba de aprobarea Hotărârii din 30 august 2007. La momentul respectiv, juriştii şi consilierii locali au precizat că “hotărârea va intra în vigoare numai după ce este aprobată prin hotărâre de Consiliul Judeţean”. Cu toate că de atunci nu a existat nici o hotărâre a Consiliului Judeţean, care să aprobe modificările din hotărârea Consiliului Local, totuşi, aceasta din urmă se aplică bine-mersi!
Se va ajunge în faţa instanţei?
În urma adresei transmise administraţiei locale, transportatorii solicită un răspuns cât mai prompt. Acesta nu ar putea veni mai devreme de 31 iulie, dată la care va avea loc prima şedinţă ordinară a Consiliului Local în noua sa formulă. Dacă va fi discutată această problemă şi în funcţie de răspunsul primit, transportatorii îşi vor stabili poziţia. În opinia acestora, însă, trebuie să existe un acces nediscriminatoriu în staţii din partea oricărui transportator, iar legea să fie una pentru toţi, indiferent în ce partid sunt implicaţi, în vreun fel sau altul, patronii societăţilor de transport. În cazul în care nu se va da nici un răspuns sau acesta ar fi nesatisfăcător, transportatorii ameninţă că vor ajunge în faţa instanţei, iar de această dată vor solicita şi daune morale şi materiale pentru bulversarea traseelor… Asta, doar dacă noul Consiliu nu va avea mai multă minte decât precedentul…
Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!