Știri

Scandal pe lista cu manifestările culturale finanţate de municipalitate

În buna tradiţie a metehnelor politicii dintre Carpaţi şi Mare, plină de ţâfnă, arţag şi vedetisme balcanice ieftine, la ultima şedinţă extraordinară a aleşilor noştri, politicienii pedelişti din miniparlamentul câmpinean au ţinut să compenseze liniştea cu care a fost aprobat bugetul Câmpinei cu o mascaradă ocazionată de dezbaterea proiectului privind susţinerea financiară a unor manifestări culturale, artistice, sportive şi educative ce vor fi organizate de Consiliul Local în acest an. Aici, la capitolul “discuţii sterile şi răzbunări”, politicienii de pe malurile Prahovei au ce învăţa de la cei de pe malurile Dâmboviţei.
Amintita listă cu manifestările culturale organizate de municipalitate până la sfârşitul anului a fost iniţiată de membrii comisiei de specialitate din Consiliul Local, fiind discutată şi aprobată de către toţi membrii respectivei comisii, printre aceştia numărându-se şi reprezentanţi PDL. Proiectul ar fi trecut rapid dacă nu ar exista răzbunare pe lumea asta şi dacă preşedintele Comisiei de sănătate, cultură, învăţământ, culte, tineret, sport şi turism nu ar fi consilierul liberal Florin Frăţilă, un constant adversar al primarului Horia Tiseanu şi al consilierilor săi pedelişti.
Cea care a aruncat prima petardă peste liniştea în care se desfăşura şedinţa a fost pedelista Elena Albu. Mică de stat, dar mare la sfat, doamna consilier, atunci când nu se încontrează cu viceprimarul Ion Dragomir din te miri ce motive, are obiceiul de a sări uneori la jugulara consilierilor uselişti, care, împreună cu cei pepededişti, formează actuala coaliţie majoritară din Consiliul Local. Cu frică de Dumnezeu, doamna Albu a dat de veste că proiectul are multe semne de întrebare, dar nu înainte de a pomeni de sărbătoarea Bunavestirii: “Deşi este Bunavestire, nu pot să nu atrag atenţia asupra faptului că lista manifestărilor culturale ridică multe semne de întrebare. În primul rând, nu este trecut un calendar al manifestărilor. Poate vreau să particip şi eu la una dintre ele şi nu ştiu când să mă duc. Ce este cu acest Ansamblu Artistic al Tineretului, de care noi nu am auzit? Apoi, de ce este nevoie de saloane de artă doar primăvara şi  toamna? De ce nu le facem şi vara şi iarna?  Este legal ca din bugetul local să dăm bani pentru cursuri de dans sau de teatru?”
Florin Frăţilă a încercat să o liniştească pe consiliera care găsise atâtea “cuie de-ale lui Pepelea” într-o nevinovată listă cu manifestări culturale, dar nu a reuşit: “Observ că şi de Bunavestire doamna Albu are chef de gâlceavă. Am avut şase şedinţe în care au participat şi colegii vostri din PDL, cu care am discutat până am cazut de acord asupra tuturor acţiunilor. Aţi fost toţi de acord cu lista. Degeaba vă daţi acuma neştiutori. De fapt, eu sunt convins că aţi vrut doar să vă daţi în spectacol la televizor.” Elena Albu, doamna Pepelea în variantă pedelistă, a încercat, în continuare, fără succes să-şi transforme ficţional “cuiele” în adevărate “piroane”.
De pe margine, jurnaliştii au putut observa că regia portocaliilor fusese pregătită de acasă (deşi sediul PDL nu este acasă), o regie subţire şi pe bani puţini, aşa că intervenţia “spontanee” a colegilor Elenei Albu nu a mirat, dar nici nu a entuziasmat pe cineva.
Daniel Telegescu, consilier PDL în Comisia de cultură, a lansat, cât a putut el de nevinovat şi de responsabil, săgeata acuzaţională de maximă gravitate: “În mare parte, lista manifestărilor culturale ne-a fost impusă.” Alţi consilieri PDL se întrebau de ce trebuie finanţat Balul Halatelor Albe, organizat de Fundaţia Medis, făcându-se că uită faptul că balul are o vechime de 10 ani şi că, după primele ediţii, a fost mereu cofinanţat de municipalitate, chiar şi în perioadele în care Consiliul Local era dominat de PDL. Ridicând lista cu manifestările culturale pentru a putea fi focalizată de camerele televiziunilor prezente (în foto), Frăţilă a trecut de la defensivă la atac: “Îmi place că pentru jafurile de la încălzirile şcolilor de către firma Termax, precum şi cele ocazionate de construirea pasajului de la DN1, nu v-aţi arătat atât de indignaţi, chiar dacă eraţi la putere, dar dacă este să subvenţionăm cursuri de dans şi de teatru pentru elevii câmpineni, vă apucă brusc indignarea.”
Apoi, directorii de la Casa Tineretului (Florin Buda) şi de la Casa de Cultură (Florin Dochia) au explicat cum este cu Ansamblul Artistic al Tineretului (“Este o idee a mea mai veche, prin care intenţionez să reunesc la Casa Tineretului toate grupurile şi ansamblurile de muzică populară şi uşoară, de dansuri folclorice şi de dansuri moderne. Aici, copiii vor fi îndrumaţi şi coordonaţi de instructori pe care va trebui să-i plătim pentru eforturile lor” – Florin Buda), precum şi cu legalitatea finanţării unor cursuri de dans şi de teatru (“La Casa de Cultură, se fac, de multă vreme, cursuri de dans şi de teatru. Acestea sunt cuprinse chiar in regulamentul de funcţionare al instituţiei noastre. Chiar eu am urmat, demult, un astfel de curs de teatru. Cursurile sunt gratuite pentru copii, dar adulţii plătesc. Noi avem angajaţi instructori pe care îi plătim din bugetul local, ceea ce este un lucru perfect legal” – Florin Dochia).
Primarul Horia Tiseanu, ca să mai calmeze un pic spiritele, dar numai un pic, a recunoscut că nu a studiat cu mare atenţie lista, având încredere în cei doi consilieri pedelişti din Comisia de cultură. Până la urmă, Albu a cotit-o mai ceva decât sovieticii la cotul Donului, în ultimul răzbel mondial, declarând, într-un târziu, că nu are de gând să voteze împotriva proiectului, doar că a avut mai multe întrebări la care a ţinut să primească răspuns. Aşa că, până la urmă, într-un amar şi caragialesc final, în stilul “pupat toţi Piaţa Independenţii”, lista cu pricina şi cu discordia imaginară a fost votată cu mare majoritate (o singură abţinere). Lista cuprinde 76 de acţiuni (co)finanţate, în acest an de către administraţia publică locală, multe dintre ele fiind preluate, pentru conservarea unei tradiţii sănătoase, de la precedentele consilii locale.
Suma totală necesară pentru finanţarea tuturor acestor manifestări se ridică la 699.000 de lei. Alocarea sumelor s-a realizat în funcţie de necesarul solicitat de fiecare instituţie culturală din subordinea municipalităţii (Casa Tineretului, Casa de Cultură, Muzeul Memorial B.P.Haşdeu, Biblioteca Municipală). A.N.

Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare