EvenimentȘtiri

Salonul Internațional de Artă Fotografică Câmpina – România, la a treia ediție

Sâmbăta trecută, la Sala Mică a Casei de Cultură ”Geo Bogza”, s-a desfășurat ediția 2018 a Salonului Internațional de Artă Fotografică Câmpina, al cărui director, Răzvan Băleanu, este cunoscut din ce în ce mai mult câmpinenilor prin aceste manifestări culturale pe care le organizează atât de bine și care duc numele orașului nostru în întreaga lume. Datorită lui, la Câmpina se mai organizează anual un al doilea salon internațional de fotografie: Onyx. Salonul fotografic Campina este în vizibilă creștere de popularitate și de valoare, de la an la an. El se desfășoară la început de an, dar pentru fotografii trimise și jurizate în anul precedent. Anul trecut, la ediția a doua, au participat 562 de autori din 62 de țări, cu 7157 de lucrări. Datorită numărului de participanți, având în vedere numărul țărilor participante și al lucrărilor primite, ediția Campina 2017 a devenit cel mai mare Salon Internațional de Artă Fotografică realizat vreodată în România. Anul acesta (deci pentru ediția 2018, care privește fotografii din anul 2018), 624 de artiști fotografi din 68 de țări de pe toate continentele au trimis 8.109 lucrări la Campina International Exhibition of Photography, ceea ce consolidează poziția Câmpinei pe harta mondială a fotografiei, dovedind și de această dată că suntem un tradițional punct de întâlnire al marilor artiști fotografi din întreaga lume.
Vernisajul a avut două elemente de bază. Primul l-a constituit o proiecție video ilustrată muzical a fotografiilor premiate, precum și o selectie a fotografiilor acceptate. Al doilea l-a reprezentat o expoziție conținând o selecție a fotografiilor premiate. La această ediție a salonului foto a fost prezent și unul dintre câștigătorii concursului, Feridun Kismet, din Turcia. Juriul a fost același ca și în edițiile precedente: Jakab Tibor din Târgu Mureș, dr. Teodor Radu Pantea din Oradea și Mircea Anghel din Craiova, alături de care s-a aflat, bineânțeles, și Răzvan Băleanu. Toți patru, prin munca lor plină de abnegație, au reușit să selecteze în expozitie și să premieze cele mai bune lucrări.  Încă de acum un an, pentru a promova numele Câmpinei și mai bine peste hotare, asociația Campina Photographic Exhibitions Society a introdus un sistem de distincții fotografice care să fie oferite participanților ce obțin acceptari în saloanele organizate de Răzvan Băleanu. Anul acesta, în premieră, au fost acordate două premii speciale: „Cel mai bun autor” – Arnaldo Paolo Che (Hong Kong) și „Cel mai bun fotoclub” – Shangtuf Image & Art Club din China. Printre cei câțiva fotografi români care au trimis lucrări, s-a aflat și și un câmpinean, Mircea Scorțeanu, care a participat cu o fotografie realizată în Câmpina și intitulată „Nu cedăm”. Mircea Scorțeanu a participat și anul trecut cu o fotografie apreciată de juriu.
„Mă bucur să văd că sala este aproape plină, că sunt aici mulți câmpineni iubitori de artă fotografică. Fotografia este făcută, în fond, pentru a fi privită, descoperită. Astăzi vernisăm ce-a de-a treia ediție a Salonului Internațional de Artă Fotografică Câmpina. În mod tradițional, avem parte de aceleași patronaje: înaltul patronaj al Societății Americane de Fotografie, al Uniunii Globale a Fotografiei și al Image Colleague Society International. Ediția din 2018 a fost una specială pentru că am avut o participare spectaculos de mare. Nu am sperat niciodată să reunim atât de mulți fotografi, să primit atât de multe fotografii – 8.109 fotografii de la 624 de fotografi, artiști fotografi consacrați, unii dintre ei nume foarte mari în arta fotografică mondială. Aș vrea să vă spun că Societatea Americană de Fotografie patronează undeva la 500 de expoziții în toată lumea, expoziții similare cu a noastră, la care participă, în medie, 200 de fotografi. Iar noi am reușit să adunăm 624 la această a treia ediție la cele cinci secțiuni – color open, monochrome open, travel, photojournalism și nature. Și la edițiile precedente am avut un număr record de participanți, dar de această dată este un număr cu adevărat foarte mare, care ne clasează printre primele saloane internaționale din lume. Numărul mare de fotografii primite ne-a obligat și la o muncă extraordinară. Mai întâi, pregătirea fotografiilor pentru jurizare, pe categorii, apoi jurizarea propriu-zisă. Societatea Americană de Fotografie impune să acceptăm 40% din fotografiile primite, iar din 8.109 lucrări să selectezi 40% a fost foarte dificil. Asta în condițiile în care aproape 90% au fost lucrări de top. După selectarea fotografiilor a venit următoarea etapă – premiile, unde a fost din nou foarte greu. Au fost sute de fotografii eligibile pentru a fi premiate și în cele din urmă am ales 133 de fotografii care au fost premiate. Sunt lucrări de excepție. Aș vrea să le mulțumesc tuturor participanților pentru încredere și juriului pentru munca depusă”, a declarat Răzvan Băleanu, la începutul evenimentului. Directorul și sufletul salonului s-a născut la Câmpina, dar lucrează de mai mulți ani în București, ocupând poziții importante în stafful tehnic al mai multor televiziuni de notorietate.
Pe website-ul asociației organizatoare (www.campinaexhibitions.net) oricine poate viziona toate fotografiile acceptate si premiate de la această editie, dar și de la edițiile trecute, precum și alte informații interesante despre cele două Saloane Internaționale de Artă Fotografică realizate anual în municipiul câmpinean, ONYX și CAMPINA, fondate și conduse de Răzvan Băleanu, care s-au dovedit a fi un succes încă de la primele ediții, concentrând toată elita artei fotografice mondiale în orașul nostru și stabilind recorduri consecutive privind calitatea artistică a fotografiilor, dar și privind numărul participanților.
Adrian BRAD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare