Știri

S-a stins din viaţă un cetăţean de onoare al Câmpinei

Săptămâna trecută, s-a stins din viaţă dr.ing. Ştefan Traian Mocuţa, cetăţean de onoare al Câmpinei. Este o mare pierdere pentru oraşul nostru, deoarece am avut toţi multe de învăţat de la marele dispărut. Printre multe lucruri minunate, Traian Mocuţa ne-a învăţat, de-a lungul vieţii sale remarcabile, ce înseamnă cu adevărat profesionalismul şi onoarea. Poate şi de aceea el a fost unul dintre cei mai respectabili locuitori ai Cetăţii Câmpina. Pentru că, din toate funcţiile şi poziţiile pe care le-a ocupat, Traian Mocuţa s-a luptat pentru imaginea cetăţii al cărei fiu a devenit prin adopţie, cetate pe care a îmbogăţit-o mereu, după puterile sale. Cel care ne-a părăsit brusc, cu puţin timp în urmă, s-a remarcat atât în ştiinţă, cât şi în politică. De fapt, s-a remarcat în toate domeniile în care a lucrat, peste tot pe unde l-au purtat paşii. Revista noastră a fost ultima publicaţie în care s-a oglindit viaţa inginerului Mocuţa. Cu numai câteva săptămâni înainte de a muri, în paginile Oglinzii a apărut un articol despre ultimul său mare proiect, cartea vieţii sale, la care lucra de 14 ani: “Bazine şi câmpuri petrolifere pe Terra”. O foarte interesantă lucrare de sinteză din domeniul geologiei zăcămintelor de petrol, bazată pe cursul pe care l-a predat mulţi ani studenţilor de la UPG, o lucrare monumentală care urma să vadă lumina tiparului. Despre viaţa şi activitatea inginerului Ştefan Traian Mocuţa ar fi multe de spus. Multe lucruri bune. De aceea, golul pe care îl lasă în viata comunităţii noastre va fi greu de umplut. Din acest motiv, el este astăzi regretat nu doar de rude şi de prieteni, ci şi de cei care nu i-au fost apropiaţi, dar care au auzit sau au citit despre el.
Ştefan Traian Mocuţa a fost unul dintre cei mai buni specialişti geologi ai Institutului de Cercetări şi Proiectări Tehnologice din Câmpina. S-a născut, la 20 august 1932, în comuna Sf. Paul din judeţul Arad. A absolvit în 1956 Facultatea de Geologie a Institutului de Petrol si Gaze din Bucureşti. A obținut titlul de doctor în geologie în anul 1970, cu o teză din domeniul geologiei petrolului. După absolvirea facultăţii, este repartizat la Institutul de Petrol şi Gaze Câmpina, înfiinţat în 1950. La început a lucrat ca inginer geolog, apoi ca cercetător ştiinţific şi ulterior ca cercetător ştiinţific principal III, II şi I. Aici obţine în timp toate gradele ştiinţifice, reuşind să deţină mai multe funcţii de conducere. Astfel, între anii 1966 şi 1990, a fost şeful Laboratorului de Geologia Zăcămintelor de Petrol, cunoscut ca Secţia 1 de Cercetare a ICPT Câmpina. În 1990 a fost numit director al ICPT Câmpina, poziţie din care a coordonat activitatea întregului institut timp de patru ani. În perioada 1994-1996, în urma vacantării unui post de senator, a făcut parte din Senatul României. În anul 1996, a revenit la ICPT Câmpina, fiind numit consilier. În vara lui 2013 i se acordă titlu de Cetăţean de Onoare al municipiului Câmpina. A fost ales membru al mai multor organizaţii şi societăţi ştiinţifice internaţionale în domeniul geologiei şi petrolului. Astfel, la începutul anilor 1990, ajunge membru al Society of Petroleum Engineers, SPE-ROM, şi face parte din “European Steering Committee” pentru mărirea factorului de recuperare a țițeiului.
A fost trimis în străinătate, de multe ori, ca specialist în probleme de geologie, inginerie de zăcământ, cooperare tehnico-ştiinţifică, pentru a acorda asistenţă tehnică ţărilor solicitante. Timp de 15 ani, cât a deţinut funcţia de cadru didactic asociat al Universitații Petrol-gaze Ploieşti, a pregătit multe promoţii de studenţi.  
Ca membru al Senatului României, printre proiectele susţinute s-a numărat şi proiectul de Lege privind declararea ca municipiu a oraşului Câmpina. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare