Știri

S-A ÎNCHEIAT ŢIGANIADA MĂRŢIŞOARELOR

De ceva vreme, în fiecare an, cu câteva zile înainte de sosirea oficială a primăverii, în mica noastră urbe, care se doreşte a fi un oraş turistic, dar mai ales un oraş european, începe ţiganiada mărţişoarelor.
Pe la sfârşitul lunii februarie, câţiva cetăţeni de etnie rromă, care vor să câştige un ban muncind, îşi instaleză, chiar în mijlocul oraşului, tarabele lor din stinghii de lemn si folie de plastic, peste care aştern feţe de masă care mai de care mai colorate. Apoi, îşi etalează marfa, la fel de urîtă şi de de prost gust, ca şi insesteticele tarabe.
Anul acesta nu au avut aşa de mulţi cumpărători, pentru că oamnenii civilizaţi vor să privească pe fereastră sau să meargă pe străzi, fără să simtă o ruşine enormă că locuiesc într-un astfel de loc, în care urâtul şi mizeria se plimbă de mână prin centrul oraşului.
Cum este posibil aşa ceva? Cine le dă autorizaţii acestor comercianţi? Cine le permite să-şi instaleze tarabele, ca pe corturi, în buricul târgului? Cine? Primăria, cea care ar trebui să le asigure cetăţenilor condiţii bune de viaţă, într-un oraş frumos, curat şi civilizat. Unde sunt frumuseţea, curăţenia şi civilizaţia când vezi aceste tarabe din stinghii de lemn si folie de plastic, acoperite cu muşamale pestriţe? Cum îşi permite domnul Primar să-şi insulte astfel concitadinii? După ce că orşul este gri, clădirile sunt cernite şi triste, străzile sunt pline de gropi, iar colbul este ridicat în aer de măturătorii cu mături de răchită ori de vânt, mai avem parte şi de această poluare vizuală: ţiganiada mărţişoarelor…
Nu am nimic cu aceşti vânzători ocazionali. Dar locul lor nu este în mijlocul oraşului! În niciun oraş civilizat din ţară nu veţi vedea asemenea tarabe în centru! Cu ani în urmă, aceşti comercianţi îşi vindeau marfa în spatele pieţei actuale din municipiul nostru, loc pe care, sfătuiesc Primăria să-l pună la dispoziţia lor pentru viitoarele vânzări.
Anca Huţu

5 Comentarii  

  1. Intr-adevar este o tiganie de nedescris in centrul orasului, mai ales in martie si decembrie. Vinovati sunt nu doar cei de la primarie, ci si cei care cumpara de la acesti tarabari.

  2. Sunt de acord cu "anonim".Suntem vinovati cu totii.Atitudinea noastra cred ca trebuie sa se concretizeze in decizia de a nu mai cumpara de la acesti tarabari, In plus, intr-un oras care da cu artificii de doua ,trei ori pe an, in zona zero,edilii trebuie sa se "alinieze" si sa nu mai accepte "tiganiade".

  3. Cum sa nu le dea domna autorizatii ? Nu cu ajutorul tiganilor a ajuns Tiseanu primar .
    Daca nu erau ei nici el nu mai era primar .

  4. Chiar daca s-or strange bani la bugetul local, nu merita sa avem o asa priveliste in centrul orasului. Sa puna mana primaria sa repare pavajele din parcuri si sa faca o fantana arteziana in locul "soclului" din spatele soldatului. Sa faca bine primaria sa-i traga la raspundere pe cei care se ocupa de curatenia orasului, ca ne-am saturat de atata mizerie!

  5. Din pacate, nimanui nu-i pasa ce simtim noi, locuitorii orasului. Eu nu le-as permite sa vanda la tarabe improvizate nici in spatele pietei! Ar fi bine sa se mai achizitioneze chioscuri de lemn (ca cele din fata pietei si Carrefour) si acolo sa-si vanda marfa toti vanzatorii ocazionali.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare