Știri

S-a constituit Asociaţia „Parcul Constantin Istrati”

Asociaţia are ca unic scop reabilitarea parcului cu acelaşi nume, zonă verde a oraşului cu mare potenţial turistic şi de agrement

Vă informam, acum câteva luni, că omul de afaceri Florin Abagiu pregătește un proiect grandios, unic în Prahova: „4 all seasons Seva”. Cel care deține societatea FilSam și Hotel Seva vrea să realizeze pe locul fostei Baze Fibec, pe care a achiziționat-o cu un an în urmă, un complex sportiv și de agrement. Acesta, cel puțin din imaginile materialelor de promovare, îți taie respirația, purtându-te cu gândul spre filmele SF. Este vorba despre un resort de lux și un complex sportiv de excepție, iar într-o enumerare a principalelor dotări putem aminti: un hotel de 5 stele cu o capacitate de aproape 60 locuri; două restaurante (unul panoramic, la ultimul nivel al viitorului hotel, iar celălalt cu produse eco din zona Câmpina); săli de evenimente; un mic teren de golf pentru începători înconjurat de o pistă de alergare, totul împrejmuit cu o plasă iluminată feeric; un centru spa, o piscină semiolimpică și o sală polivalentă amenajate la subsol; un teren de tenis și un teren de minifotbal care, pe timpul iernii, ar urma să devină patinoar, sub toate aceste ultime dotări fiind proiectată o parcare subterană. Cu acest proiect european spectaculos și de mare atractivitate, Câmpina, cu siguranță, s-ar putea înscrie în mod strălucit pe harta turistică a României, alături de clasicele muzee memoriale dedicate lui B.P. Hasdeu și genialei sale fiice, precum și pictorului național Nicolae Grigorescu.
Mai nou, Florin Abagiu a înființat o asociație non-profit, Asociația „Parcul Constantin Istrati”, prin care, în colaborare cu municipalitatea, vrea să reabiliteze parcul de peste drum de fosta Bază Fibec, astfel încât să îl redea circuitului turistic într-o stare cât mai naturală, cât mai bine valorizat și integrat zonei verzi din care face parte, cu cât mai puține intervenții asupra frumuseții sale aproape sălbatice. 
„Asociația noastră este constituită din mai multe persoane fizice și juridice. Numai prin intermediul ei vom putea aduce fonduri, vom obține subvenții, pentru că asociația este nonprofit. Noi vrem doar ca, printr-un parteneriat cu Consiliul Local și Primăria, să reabilităm Parcul Istrati, care acum este total neîngrijit. Nu arată foarte rău, dar ar putea să arate foarte bine. Parcul are o suprafață de mai multe hectare, iar faptul că o mică parte din teren aparține Ocolului Silvic nu ne-a descurajat. Am chemat responsabili ai Direcției Apelor și Pădurilor pentru a le solicita sprijin, ca să ne lase să reabilităm parcul prin câteva schimbări necesare, dar fără niciun pic de beton turnat, fără intervenția masivă a mâinii omului. Am primit acest acord, iar acuma nu  ne mai rămâne decât să facem un proiect cu tot ce vrem noi să realizăm în acest parc, cu îmbunătățirile pe care vrem să le aducem locului,  proiect pe care vrem să îl promovăm în Consiliul Local, cât mai repede posibil. După aprobarea lui de către legislativul municipal, parteneriatul asociației noastre cu municipalitatea va fi posibil, dar și benefic câmpinenilor. Iar prin intermediul acestui parteneriat am putea accesa chiar anumite proiecte europene pentru a obține fondurile necesare. Asociația noastră este deschisă oricui va dori, în viitor, să adere la ea. Oricine este bine venit alături de noi, pentru a ne da o mână de ajutor,  fizic sau financiar, pentru a aduce sponsorizări etc. 
Ce vrem noi să facem aici, ce îmbunătățiri ne-am gândit să aducem parcului. În primul rând, aș sublinia că locul are niște copaci superbi, un platou, în zona superioară, de unde se deschide o panoramă deosebită a văii Prahovei,. Noi vrem să începem printr-o toaletare a copacilor, pentru că sunt mulți arbori care stau să cadă. Există în acest parc câțiva nuci seculari de o rară frumusețe. Am vrea să amenajăm niște alei fără niciun pic de beton, alei cu pământ bătătorit, pe care lumea să se poată plimba în voie. Pe unele alei se pot organiza circuite de biciclete. Sunt tot acolo două izvoare pe care le putem capta pentru a le pune mai bine în valoare. În parc, se pot organiza și concursuri de orientare sportivă, ceva asemănător cu vânătoarea de vulpi. De asemenea, am putea amenaja, tot pentru copii, o pistă de modelism, mai ales că la Câmpina există un club de modelism bine apreciat. Cu aprobarea Primăriei, va trebui să împrejmuim parcul tot cu un gard ecologic, cu nuiele, dar un gard îndeajuns de solid ca să poată proteja locul cum se cuvine. Am putea amenaja acolo un fel de grădină zoologică, un loc unde trecătorii să poată admira diverse păsări și animale (fazani, ponei, căprioare etc). Până vom obține fonduri pentru realizarea unui sistem de iluminat electric, am putea lumina locul, provizoriu, cu lămpi solare. Zilele trecute, niște locuitori ai zonei mi-au spus că au văzut în Parcul Istrati căprioare. Locul are deja un ecosistem al lui, iar asupra acestuia vrem să acționăm cu multă grijă, pentru a-i aduce doar ușoare modificări, care să nu-i dăuneze absolut deloc. În Lacul Curiacul am aruncat recent sute de kilograme de pește puiet, pentru pescuit sportiv. Am putea lega în viitor Lacul Curiacul cu Parcul Istrati printr-o pasarelă supraterană, peste strada care coboară spre Gară, astfel încât să reușim integrarea celor două zone naturale, cu mare potențial turistic, într-un mod cât mai fericit și cât mai benefic comunității câmpinenilor”, ne-a declarat recent Florin Abagiu. 
Adrian BRAD

Un comentariu

  1. Doamne ! De ce ne dați palpitații amăgitoare ? Pentru o clipă, citind titlul și subtitlul, am sperat, în adâncul sufletului, că era vorba de ÎNTREGUL parc Istrati, și nu doar de ciotul rămas până azi din el. Mi-am făcut iluzii naive, imaginându-mi că cine știe ce asociație puternică o fi luat ființă, care va cere autorităților de stat retrocedarea către Câmpina a terenului pe care odinioară a fost superbul parc Istrati, lăsat comunității locale cu limbă de moarte de marele savant. Am revenit însă rapid cu picioarele pe pământ, resemnându-mă că voi trăi prea curând minunea de a vedea cu ochii mei reparată cea mai mare nedreptate pe care statul comunist a făcut-o orașului meu: distrugerea superbei moșteniri a lui Istrati și înlocuirea ei cu cazarmele unde Securitatea și-a instruit poterele care au prigonit pe toți martirii neamului retrași să lupte prin munți cu arma în mâini. Pentru o clipă chiar am visat că pata de rușine ce-a aruncat-o statul stalinist pe obrazul orașului nostru va putea fi ștearsă 🙁 Nu ne mai dați, vă rugăm, așa palpitații și iluzii deșarte: haideți să nu mai numim un ciot neglijat de pădure cu numele imensului parc de odinioară. Cel puțin până noi, câmpinenii, proprietarii de drept ai terenului (conform voinței celui care l-a creat) nu vedem ceva reparatoriu mai concret și mai substanțial, din partea actualului stat neocomunist, care încă îl deține și folosește până azi, prin ministerul respectiv ce administrează școala construită pe el. Căci până una-alta, principala acțiune legată de Constantin Istrati, pe care a făcut-o statul ce ne-a luat parcul, a fost să-i demoleze în 1978 marelui savant căsuța pitorească, ce azi ar fi întregit treimea muzeistică ce trebuia să existe pe Câmpinița.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare