Știri

RETROSPECTIVA ANULUI 2018 (iulie – decembrie)

Iulie 
La începutul acestei luni, Oglinda publică un articol în care viceprimarul Adrian Pițigoi își exprimă profunda nemulțumire față de stadiul lucrărilor de modernizare a Parcului de la Soldat. Valoarea totală a investiției se ridică la aproximativ 250.000 de euro. Criticând lentoarea lucrărilor („Practic, s-a eliminat tot ce nu putea fi folosit din vechiul parc, dar fără să se realizeze nimic nou; nici turnarea fundațiilor, nici rețeaua de apă, nici rețeaua electrică, nimic”), al doilea demnitar al municipiului i-a și ironizat puțin pe reprezentanții firmei care a câștigat licitația pentru execuția investiției. Este vorba despre Construct Edil SRL din comuna Câmpineanca, județul Vrancea, despre ai cărei reprezentanți vicele afirmă că „au venit cu panouri pe care scria că finalizarea lucrărilor va avea loc în anul 2020, nu în 2018, ca să fie asigurați”.
Executivul municipal a pus în aplicare hotărârea Consiliului Local din luna precedentă, prin care s-a aprobat mutarea locurilor de parcare a taxiurilor din fața Spitalului Municipal (deoarece personalul medical și pacienții unității spitalicești nu găseau aproape niciodată un loc de parcare) în spațiile de peste drum, din fața Băncii Bancpost.
Cititorii publicației noastrte erau informați despre faptul că Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” a fost gazda unui concert extraordinar susţinut de trupa Topside, alcătuită dintr-un un grup de militari americani ce aparţin Forţelor Navale ale armatei SUA staţionate în Europa.
Au fost publicate rezultatele la examenul de bacalaureat, care au evidențiat tendința în scădere a rezultatelor de la Bac 2018, în comparație cu Bac 2017, după ce în 2017 au fost înregistrate rezultate mai bune decât în anul 2016. Cele mai bune rezultate la examenul Bacalaureat 2018 le-a obţinut tot Colegiul Naţional „Nicolae Grigorescu”, care conduce şi anul acesta în topul liceelor câmpinene. „Grigorescu” a avut 178 de elevi admişi, trei respinşi şi doi care nu s-au prezentat. Cea mai mare medie (9,73) a fost obţinută de Sabrina Stoica, specializarea matematică-informatică.
Locuitorii blocurilor cu risc seismic nu se dau mutaţi în blocul de necesitate construit de municipalitate lângă blocurile de la IRA. Un bloc de mari dimensiuni, cu 56 apartamente cu două camere și 16 garsoniere, care a costat 9,5 milioane de lei. „Probabil, mulți sunt supărați că legea nu le permite, după consolidare, timp de 25 de ani, să-și vândă apartamentele”, consideră primarul Câmpinei.
Cea de a patra Conferinţă culturală Lemet a avut loc în după-amiza zilei de 11 iulie, în sala mică a Casei de Cultură „Geo Bogza” şi a fost un regal spiritual, căci în faţa unei audienţe de mai bine de o sută de câmpineni s-a aflat scriitoarea Ana Blandiana. 
Consiliul Local Câmpina a decis ca Parcul Milia și Parcul de la Soldat vor forma împreună Parcul „Regele Mihai I”. Până atunci, cele două parcuri aveau denumiri distincte, împrumutate din limbajul popular local.
După doi ani plini  cu numeroase runde de discuții între municipalitate și actualul transportator local, firma Eliro, Primăria Câmpina a pierdut orice șansă de a obține finanțare de la Uniunea Europeană prin proiectul „Reducerea emisiilor de carbon în zonele urbane, bazată pe planurile de mobilitate urbană durabilă”. Mai simplu spus, Câmpina a ratat modernizarea traficului său rutier prin fonduri europene.
La un festival internaţional desfăşurat în Bulgaria, Ansamblul Folcloric al Casei Tineretului a fost cel mai bun. La Festivalul Internațional de Artă Nestya din Bulgaria, ansamblul câmpinean a câștigat Marele Premiu al festivalului (Premiul I la secțiunea „Cel mai bun ansamblu”), dar și alte premii și medalii foarte importante: Medalia de aur la secțiunea „Cel mai bun dansator” (Mihai Vulpe), Medalia de bronz la secțiunea „Cea mai bună dansatoare” (Alexandra Ungureanu), Premiul I pentru cel mai frumos costum popular bărbătesc.
August 
În perioada 3-5 august 2018, s-a desfășurat Festivalul de Jazz-Rock din Câmpina. Prima ediția a vut loc în 2011, și de atunci festivalul a crescut mereu în valoare. Prima seară a ediției cu numărul VIII a festivalului a fost dedicată muzicienilor de peste Prut: Geta Burlacu și Valeriu Culea, două nume de referință ale muzicii din Republica Moldova.
Podul CFR de la Bobolia a fost  avariat grav din cauza ploilor torenţiale. Viiturile mult peste valorile normale au dus la dislocarea fundației de sub pila 7 (numărată pe sensul dinspre București), din cele 21 de pile (picioare), câte are podul respectiv. Pilele 6 și 8 au avut și ele de suferit, dar mai puțin. La început, s-a format un stăvilar de protecție în amonte de pila 7, apoi s-au aruncat traverse din beton, astfel încât piciorul avariat al podului a fost înconjurat din toate părțile de traversele de beton aruncate de pe pod, ca un zid aproape circular, care să nu permită apelor să lovească pila 7 din nicio direcție. Deși s-a încheiat un proces-verbal de calamitate între CFR și Primăria Poiana Câmpina, nici până în ziua de azi, nu au început lucrările de reabilitare și consolidare. 
„Trezeşte-te şi ieşi în stradă, dictatura a fost instaurată întotdeauna prin lege” şi „Semnează Iniţiativă Fără Penali. Protest 10 August în Victoriei, *UIE PSD & ALDE” sunt mesajele afişate pe un banner uriaş ce a acoperit o după-amiază de duminică vechiul pod ce traversează DN1 ce face legătura între Câmpina şi Poiana Câmpina. Bannerele fuseseră afişate de un grup de protestatari veniți de la Bucureşti. 
Oglinda informa despre cei 20.000 de prahoveni care au semnat pentru iniţiativa „Fără penali în funcţii publice”. Din primăvara acestui an, Uniunea Salvați România a iniţiat o strângere de semnături pentru a promova o iniţiativă cetăţenească ce transpune în Constituție cea mai importantă solicitare a românilor care au protestat anul acesta în stradă: fără penali în funcții publice. 
Pe terenul unei foste ferme de porci, municipalitatea vrea să ridice o grădiniţă cu fonduri europene. În cadrul ultimei lor şedinţe de lucru, consilierii municipali au aprobat documentația tehnico-economică pentru acest proiect.
Consilierul Constantin Cândea, președintele Comisiei „Administrație publică locală, juridic, relații cu publicul, servicii și comert”, a criticat cu tărie varianta exproprierii blocului Erin, decisă de municipalitate, considerând-o, de fapt, „o vânzare mascată”. Cândea a propus o mediere.  
După mai multe luni în care CS Câmpina a aşteptat ca Asociaţia Judeţeană de Fotbal Prahova să îndrepte abuzurile săvârşite împotriva sa, în urma judecării conflictului sportiv cu HM Junior, conducerea clubului sportiv al municipalității  a depus plângere penală împotriva membrilor Comisiei de disciplină din AJF Prahova pentru abuz în serviciu şi înşelăciune. Clubul câmpinean s-a constituit şi parte civilă în proces, cerând despăgubiri în cuantum de 30.000 de euro. 
Septembrie 
Pe 4 septembrie, s-a semnat contractul de finanţare europeană pentru modernizarea Muzeului memorial B.P. Hasdeu. Este vorba despre un proiect de restaurare a Muzeului Hasdeu, finanţat prin programul POR 2014-2020, a cărui valoare este de aproximativ patru milioane de euro.
Duminică, 9 septembrie, pe potecile accidentate care străbat pădurea de la poalele dealului Muscel, s-a desfăşurat cea de-a saptea ediţie a concursului de ciclism montan Campina Open MTB – Race for Autism. Tradiționala competitiție are un scop caritabil, deoarece ea este destinată strângerii de fonduri pentru ajutorarea copiilor care suferă de autism.
În prima jumătate a acestui an, sute de mii de români au mers în sejururi gratuite pe Litoral, în stațiuni montane sau chiar peste hotare, marii beneficiari fiind angajații din sistemul de stat, studenții și pensionarii. Suma totală pe care statul român a cheltuit-o, în prima jumătate a anului 2018, cu aceste pomeni cu un puternic iz electoral  se ridică la aproximativ 260 de milioane de euro. 
Intersecţia străzilor Conductelor și Constantin Stere a fost semaforizată. De-a lungul timpului, intersecția s-a dovedit a fi una dintre cele mai periculoase din oraș, cu patru-cinci accidente pe an, majoritatea produse pe fondul neacordării de prioritate.
Serbările Toamnei în an centenar au fost, de fapt, două festivaluri într-unul singur. Prima zi a „Serbărilor Toamnei”, sâmbătă, 15 septembrie, a fost dedicată folclorului, în această zi a festivalului desfășurîndu-se, practic, „Hora prahoveană”, o manifestare tradițională și distinctă până în acest an, organizată neîntrerupt la Câmpina în ultimii 23 de ani. 
Părintele Claudiu Cojan, pastorul creștinilor romano-catolici din Câmpina, a inițiat o acțiune lăudabilă: expunerea în aer liber a vechiului clopot din bronz al bisericii, după repararea și recondiționarea acestuia. Acum câteva decenii, clopotul a fost coborât din turnul bisericii, grav avariat la cutremurul din martie 1977.
În perioada 14-15 septembrie 2018, Câmpina a fost capitala competițiilor de orientare sportivă. Orientarea este o familie de sporturi unde concurenții, folosind harta și busola, trebuie să se deplaseze într-un mediu necunoscut (de obicei pădure) de la un post la altul, pentru a parcurge cât mai repede traseul de orientare.
Elevii Şcolii Centrale au pornit în marş pentru promovarea mobilităţii. În fiecare an, în perioada 16 – 22 septembrie se sărbătoreşte „Săptămâna Europeană a Mobilităţii”, o campanie europeană ce încurajează autorităţile locale din Europa să introducă şi să promoveze măsuri de transport sustenabile şi să invite cetățenii să încerce alternative la mersul cu maşina.
A fost dat în funcțiune, pe terasa Bulevardului Culturii, un skatepark pentru copiii și adolescenţii urbei care iubesc skatingul (mersul pe skateboard), rollingul (mersul pe role), ciclismul urban etc. Investiția este o premieră pentru Câmpina.
Octombrie 
La începutul lunii, Oglinda scria despre recent încheiata ediție a concursului ecvestru internațional Karpatia Horse Show, un spectacol cu iz aristocratic şi participare record desfășurat pe domeniul Cantacuzino de la Florești. Dacă în anii trecuți, participau concurenți din câteva țări, anul acesta, la Florești, au venit sportivi și arbitri din 10 țări cu tradiții în sportul ecvestru. Au fost 12.000 de spectatori.
În numărul din 9 octombrie, cititorii noștri puteau afla despre un arc peste timp, peste timpul unui secol: actuala directoare a Colegiului „Nicolae Grigorescu”, profesoara de geografie Roxana Stan, este strănepoata primului director al liceului, profesorul de fizică Ștefan Popescu, numit în funcție prin decret regal în septembrie 1919.
Referendumul din 6 și 7 octombrie 2018, pentru redefinirea familiei, nu a fost validat, deoarece prezența la urne a fost de aproape 20,5%, nefiind îndeplinit cvorumul de 30% (din totalul alegătorilor înscriși pe listele electorale) impus de lege. Referendumul a dovedit că românii nu se mai lasă manipulaţi de politicieni.
Câmpineanul Ionuţ Burloiu este Fotograful Anului în România. Pe 7 octombrie, în Capitală a avut loc gala de premiere a câştigătorilor concursului Fotograful Anului în România, competiţie aflată la prima ediţie.  Anul acesta, marele câştigător al trofeului Fotograful Anului în România şi al premiului de 30.000 RON a fost desemnat câmpineanul Ionuţ Burloiu, care a participat cu o fotografie la categoria „Peisaj”.
Începând cu anul 2003, statuia marelui om de cultură B. P. Hasdeu, realizată de către sculptorul Alfred Dumitriu, a fost amplasată, cu ocazia împlinirii a 500 de ani de atestare documentară a oraşului Câmpina, în zona centrală a Parcului Milia. La mijlocul acestei luni, autorităţile locale ale municipiului Câmpina anunţă publicul interesat asupra relocării statuii lui Bogdan Petriceicu Hasdeu. Cetățenii doritori să-și exprime opiniile în această consultare publică au avut la dispoziţie o hartă cu cinci amplasamente în zona centrală, propuse de către Serviciul Urbanism şi Amenajarea Teritoriului Câmpina.   
Câmpina face parte dintr-un Grup de Acțiune Locală (GAL), care poate atrage fonduri europene în valoare de peste șase milioane de euro (6.020.000 de euro), pentru implementarea unui nou proiect de dezvoltare a comunității locale, denumit „Sprijin pregătitor pentru elaborarea strategiei de dezvoltare locală a municipiului Câmpina”. Practic, vorbim despre șase milioane de euro pentru îmbunătăţirea vieţii câmpinenilor săraci.
Festivalul de Teatru „Mircea Albulescu”, ajuns la ediția a VI-a, revine la vechiul format, în sensul de a fi o competiție a unor teatre de proiect (în 2017, au fost mai puțin prezente astfel de teatre). De asemenea, tot ca o noutate, festivalul va avea un premiu unic ce va putea fi acordat pentru „Cea mai bună piesă”, „Cel mai bun actor”, „Cea mai bună piesă” sau cum va stabili juriul festivalului.  
Oglinda notează că, în această lună, un echipaj de poliție a cerut unui câmpinean (de fapt, prietenei sale, câmpineanul nostru fiind plecat în Franța, la momentul respectiv) să înlăture un slogan anti-PSD, afișat pe ferestrele casei sale aflate în cartierul Muscel.
Noiembrie 
În Oglinda, câmpinenii pot citi despre noua stea a echitației românești, despre Karina, elevă în clasa a IV-a la Şcoala Gimnazială „B. P. Hasdeu”, care, într-un un an, a învăţat să călărească atât de bine, încât a reuşit să devină dublă campioană naţională în echitaţie. Astăzi, se poate spune că ea este dedicată cifrei 10, căci este o copilă de 10 ani şi o călăreaţă de nota 10.
Pentru ultima rectificare a bugetului local a trebuit o ședinţă extraordinară a Consiliului Local, deoarece proiectul de rectificare bugetară propus de primarul Horia Tiseanu a fost respins prin votul consilierilor municipali ai Opoziției (PSD și ALDE).
Conducerea Primăriei Câmpina anunță că are în atenție opt proiecte europene pentru obținerea finanțării, unele proiecte fiind în faza de precontractare, iar altele avand deja semnate contractele de finanțare. Parcă niciodată nu a avut municipiul nostru în lucru opt proiecte europene.
În anul centenarului Marii Uniri, comunitatea din Provița de Jos s-a reunit pentru a readuce la viață portul tradițional românesc, printr-o expoziție de costume populare specifice zonei puse la dispoziție de locuitorii comunei.
Un arhitect câmpinean, George Valentin Ion, revenit pe meleagurile copilăriei după mai mulţi ani petrecuţi în Bucureşti, a restaurat din temelii una din vechile clădiri ale oraşului, de pe strada Vasile Alecsandri, transformând-o într-un modern şi monden restaurant-bistro: Vila Barbizon.
Tot mai puţine cupluri de pensionari la „Nunta de Aur” 2018, eveniment organizat din 2012 de către municipalitatea locală. La ediția din acest an a „Nunții de Aur”, încărcată de aceeași emoție și frumusețe ca în toți anii precedenți, nu s-au prezentat decât 12 cupluri de căsătoriți semicentenari.
Tot în această lună, la Tribunalul Prahova, a început procesul primarului Horia Tiseanu. Vorbim deci de etapa fondului.  15 noiembrie 2018 a fost ziua primului termen în procesul primarului câmpinean, acuzat de trafic de influenţă, abuz în serviciu şi instigare la săvârşirea infracţiunii de delapidare în formă continuată. În acelaşi dosar cu primarul au mai fost trimişi în judecată Gheorghe Ecaterinescu (fost director al Direcţiei Economice din Primăria Câmpina, între timp, decedat), Carmen Gheorghe (fost şef al Poliţiei Locale Câmpina) şi Octavian Micu (de la societatea comercială care a vândut Primăriei Câmpina o maşină Opel Insigna). Municipiul Câmpina (Primăria Câmpina, mai simplu spus) s-a constituit parte civilă. La primul termen de înfățișare, Primăria a cerut amânarea cauzei pentru a-și găsi un apărător. Următorul termen stabilit de instanță a fost  29 noiembrie 2018. Dar nici la acest termen nu a început efectiv procesul, deoarece avocatul Georgiana Dobre, curator special al Primăriei Câmpina, a solicitat un nou termen pentru a putea studia dosarul și pentru a-și pregăti apărarea. Instanța a fost de acord și a acordat un nou termen pentru 13 decembrie 2018. V-ați prins, deja, nu-i așa? Nici la acest termen nu au început dezbaterile în cauză, fiindcă la termenul din 13 decembrie, instanța a încuviințat o nouă amânare, acceptând cererea de înlocuire a curatorului special desemnat pentru a reprezenta Primăria Câmpina. Sistemul judiciar românesc permite astfel de prelungiri ale unui proces, prin tot felul de chichițe avocățești. Sunt elemente de procedură acceptate și de alte sisteme de drept, din țări democratice, deoarece se consideră că trebuie să prevaleze principiul asigurării unui proces echitabil, prin orice mijloace permise de lege, pentru justițiabilul în cauză. De aceea, dacă o parte susține că nu este pregătită sau că ar vrea un alt apărător, ori apărătorul cere un termen pentru a-și pregăti mai temeinic apărarea, toate aceste proceduri sunt acceptate de judecătorii instanței de judecată, chiar dacă aceștia din urmă își dau seama că se încearcă tergiversarea procesului. Următorul termen al procesului a fost fixat pentru 10 ianuarie 2019. La acest termen, în cazul în care apărătorul Primăriei este plecat în străinătate (pentru motive întemeiate) sau este bolnav (cu adeverință medicală care să ateste boala și necesitatea repausului la pat), se poate cere o nouă amânare. Dar nu trebuie să ne mire sau să ne indigneze aceste amânări în cascadă. În procesul municipalității cu firma Erin (constructorul și proprietarul blocului-schelet de lângă notariate), în primul ciclu procesual al cauzei pe care Primăria a pierdut-o cu un imens succes (dacă ne este permis acest paradox gramatical cu față de oximoron), amânările au fost atât de multe, încât s-au întins pe durata unui an de zile. 
Decembrie 
Câmpina a trăit frumos în atmosfera festivităților organizate de municipalitate în cinstea Centenarului Marii Uniri. Au fost trei zile pline de manifestări omagiale, menite a cinsti memoria marilor noștri înaintași care au pus bazele României moderne și întregite.
În zona notariatelor, mai exact, în locul unde a funcționat cândva barul Café Rouge, s-a deschis la Câmpina cabinetul senatorului George Marussi, reprezentantul în Senat al USR pentru circumscripția electorală Prahova.
La spectacolul de Revelion, care se pare că se va desfăşura în zona Notariatelor, deocamdată nu sunt cunoscute toate formațiile care vor urca pe scenă, dar sigură este participarea trupei Holograf, care a mai cântat la Câmpina la cumpăna dintre ani. Pentru Revelion 2019 a fost alocată din bugetul local suma de 100.000 de lei. Vom avea și un foc de artificii la finalul spectacolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare