Vineri, 20 decembrie, cu începere de la ora 16.00, la Castelul “Iulia Hasdeu” s-a desfăşurat un regal muzical de excepţie, oferit de doi instrumentişti români, prieteni nedespărţiţi, prin sângele cărora curge, încontinuu, muzică simfonică de cea mai bună calitate. Chiar dacă puţini o înţeleg cu adevărat, muzica simfonică este prin definiţie de bună calitate (de aceea i se şi zice probabil “cultă”, pentru că dezvoltă simţul estetic, gustul pentru frumos), dar aici ne referim la sunetele scoase de cei doi virtuozi cu ale lor instrumente minunate, pianul şi vioara, devenite prelungiri ale mâinilor proprii. Mâini de pământeni care cântă divin. Minirecitalul oferit de Diana Ionescu (pian) şi Vlad Maistorovici (vioară), căci ei sunt pământenii despre care v-am vorbit ceva mai devreme, (şi pe care, cu toate că de-abia ce i-am pomenit, îi putem considera nemaipomeniţi), a avut loc în cadrul unui eveniment cultural de mare rafinament, găzduit de Muzeul Memorial “B.P. Hasdeu”, dar organizat de Casa de Cultură “Geo Bogza”. Directorul instituţiei, poetul Florin Dochia, ne-a declarat că “de foarte mult timp, nu cred că s-a auzit la Câmpina o muzică atât de valoroasă, atât de înălţătoare, precum cea cu care ne-au încântat, ne-au vrăjit şi chiar ne-au extaziat Diana Ionescu şi Vlad Maistorovici, în concertul oferit recent melomanilor câmpineni la Castel.” Programul concertului a inclus sonata lui Erno Dohnanyi şi o suită de piese celebre ale lui Freddie Mercury, aranjată şi adaptată pentru muzica simfonică de Vlad Maistorovici.
Vlad Harlav Maistorovici a început studiile liceale la Liceul “Carmen Sylva” din Ploiesti, iar la 16 ani a câstigat o bursa de studiu la Scoala Yehudi Menuhin, din Marea Britanie. A urmat, apoi, cursurile Colegiului Regal de Muzică de la Londra – beneficiind, si aici, de o bursă – pe care le-a finalizat in 2010.Violonistul ploieştean cântă pe o vioara confecţionată acum peste 150 de ani, Nicolo Gagliano, din colecţia Colegiului Regal de Muzică din Londra. După debutul la vârsta de nouă ani, în compania Filarmonicii “Paul Constantinescu” din Ploieşti, Vlad Maistorovici a susţinut concerte importante în mari săli europene, cum ar fi Wigmore Hall, Purcell Room, Saint John’s Smith Square, Basilica Santa Cecilia, precum şi la Ateneul Român. Prezenţa sa strălucită pe scenele europenea captivat publicul, într-un repertoriu care se întinde de la Bach până la compoziţii contemporane. Şederea sa la Londra este susţinută de Fundaţia Raţiu.
Diana Ionescu este o fiică a meleagurilor noastre, la Câmpina petrecându-şi copilăria. Este nepoata marelui muzician Marin Constantin (fratele bunicii sale), aşa că din fragedă copilărie a trăit într-un mediu muzical. La şapte ani, a început să studieze pianul. La început, cu Sanda Bobescu, o profesoară deosebită. A studiat apoi la Liceul de muzică “George Enescu”, după care a absolvit cu toate gradele posibile Universitatea Naţională de Muzică. Premiul de suflet a fost cel obţinut la Concursul Internaţional “George Enescu” ediţia 2001, pe care l-a primit când avea 20 de ani. Şi-a terminat doctoratul la Londra, unde locuieşte, împreună cu Vlad Maistorovici, de mai multi ani. A concertat, la rândul ei, în multe săli celebre. A.N.