Știri

Referiri la Câmpina într-o excepţională carte de istorie

Apărut în 1987, volumul „O istorie mai puţin obişnuită. În culisele frontului secret din România”, autor Horia Brestoiu, este o remarcabilă prezentare a marii conflagraţii mondiale prin documentele serviciilor secrete de spionaj. 
Cităm din această fascinantă lucrare: „Reţeaua numeroaselor rezidenţe ale Gestapo-ului şi S.D. – Ausland (serviciul secret de informaţii al S.S.-ului) asigurau necesarul de informaţii acestor oficine reunite din 1939 de la Reinhard Heydrich în Oficiul Central al Siguranţei Reichului (R.S.H.A.). Funcţionau 14 centrale de rezidenţe în regiunea petroliferă de pe Valea Prahovei, respectiv 6 la Ploieşti, 6 la Câmpina şi 2 la Moreni. (…)”.
Pe bună dreptate un reputat cercetător român avea să menţioneze, nu fără o notă de firească ironie: „Cum vor fi încăput 6 rezidenţe ale serviciului de spionaj german într-un oraş cum e Câmpina?!” 
În spatele acestei vaste activităţi de spionaj în care se împleteau mai multe servicii secrete germane, care acţionau pe teritoriul României, se ascundeau intenţiile germaniilor de a controla strict economia şi politica românească după intrarea ţării noastre în război. Obiectivele erau: informaţii în legătură cu modul în care guvernul Antonescu aducea la îndeplinire cererile Berlinului. Gestapo-ul şi celelalte servicii, între care şi Abwehr-ul amiralului Canaris (serviciul secret al armatei germane), erau angajate în acţiunile duse împotriva organizaţiilor şi grupărilor de rezisentenţă, în supravegherea activităţii economice, a nivelului producţiei, a exporturilor pe alte pieţe decât cea a Reichului, în depistarea şi anihilarea acţiunilor de sabotaj duse de patrioţii români împotriva maşinii de război hitleriste. 
Abwehr-ul a folosit şi renumita „Divizie Brandenburg”, formată din saşi şi alţi germani din România, în zonele considerate vitale pentru apărarea regiunii petrolifere şi a navigaţiei pe Dunăre. Aceste servicii formau coloana a V-a a Germaniei naziste, constituită de mişcarea hitleristă în România.
Alin CIUPALĂ

Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare