După cum vă anunțam în urmă cu mai bine de o săptămână, la Casa de Cultură „Geo Bogza” a fost deschisă expoziția Modernism Ascuns – Patrimoniul modernist ascuns în Câmpina, ce prezintă rodul muncii unei întregi echipe care s-a ocupat de cartografierea patrimoniului interbelic modernist al orașului în cadrul proiectului de cercetare cercetare «Modernism Ascuns | Cartografierea patrimoniului modernist ascuns: Câmpina – Proiect Pilot», realizat cu sprijinul Filialei Teritoriale București a Ordinului Arhitecților din România și susținut de Ordinul Arhitecților din România din timbrul de arhitectură.
Cu această ocazie a fost lansat și site-ul www.modernismascuns.ro, unde cei interesați pot descoperi cele mai valoroase clădiri moderniste ale Câmpinei, cu istoria lor recuperată din arhive.
„În total se regăsesc pe site 66 imobile dintre cele aproape 100 cartografiate, care au fost alese la rândul lor dintr-o listă de 444 clădiri valoroase ale orașului, din toate stilurile arhitectonice” – ne-a declarat Mădălin Focșa, istoric și geograf, membru al echipei de proiect, cel care a organizat anul trecut un tur local ghidat, premergător lansării rezultatelor cercetării.
Echipa proiectului este formată din: prof. dr. arh. Ana-Maria Zahariade – consultant științific, asist. dr. arh. Andreea Boldojar – coordonator proiect, Mădălin Cristian Focșa – cercetare de arhivă și documentare, realizare tururi ghidate; arh. Ștefana Pascu-Nica – documentare și realizare fișe imobile și fișe arhitecți; arh. Sarah Stoenescu, stud. arh. Andra Ghenoiu – realizare planuri de arhitectură; Matei Alexandru Stoenescu – fotografii; Maria Anghel – graphic design. Parteneri locali: Filiala Prahova a Ordinului Arhitecților din România, Primăria Câmpina, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Câmpina.
„Comunitățile nu prea își cunosc arhitectura, trecem pe stradă fără să privim cu adevărat clădirile pe lângă care trecem și atunci ne dorim ca d-voastră, comunitatea, să priviți fondul construit în alt fel, pentru că așa vi-l apropriați, simțiți că este al d-voastră” – a punctat arhitectul Ștefana Pascu la vernisarea expoziției, care a avut loc la data de 13 ianuarie.
Mulțumită acestui demers inedit, patrimoniul de arhitectură modernistă al Câmpinei, ce riscă să rămână nedescoperit, beneficiază acum de expunerea cuvenită și are potențialul de a fi integrat într-un context mai larg alături de opere semnificative ale unor arhitecți de prestigiu precum Richard Bordenache, Ion Boceanu și Horia Creangă, care au contribuit semnificativ la peisajul arhitectural al Câmpinei.
„Dorim să tragem cu această ocazie un semnal de alarmă asupra vulnerabilității patrimoniului modernist și nu numai de la Câmpina. Deși fondul construit dă identitate orașului, el nu este suficient înțeles, valorificat, conservat și protejat. Spre exemplu, pe lista monumentelor istorice se află numai circa o zecime dintre imobilele care ar întruni criteriile, la o primă evaluare generală. Chiar în condițiile reglementărilor actuale, când există o mare zonă construită protejată instituită prin Planul Urbanistic General, au loc în continuare intervenții ce încalcă Regulamentul Local de Urbanism, în special prin modificări ale fațadelor, ambianței și împrejmuirilor, care denaturează autenticitatea, coerența și farmecul clădirilor, scăzând an după an valoarea culturală și atractivitatea orașului. Au dispărut chiar și în ultimii ani unele clădiri valoroase, văduvite de o protecție eficientă pentru că nu li s-a conștientizat valoarea, în lipsa cercetărilor” – scrie Mădălin Focșa pe site-ul dedicat proiectului.
Expoziția este deschisă până la sfârșitul lunii ianuarie și poate fi vizionată în orele de program al Casei de Cultură.