Știri

Rechizitoriu la adresa sistemului sanitar

Conferinţa de presă a PSD a prilejuit reprezentanţilor acestei formaţiuni politice lansarea unui adevărat rechizitoriu la adresa sistemului sanitar. De la problemele generale, la cele punctuale, ale Spitalului Municipal, de la problemele medicilor de familie, la conceptele de bază ale politicii sanitare ale unei ţări, toate au fost subliniate de Mihaela Neagu Petrovici, în… cvadruplă calitate – medic, consilier local, membru observator în Consiliul de Administraţie al Spitalului Municipal şi vicepreşedinte al PSD Câmpina.
Subfinanţarea cronică, sursa tuturor necazurilor sistemului sanitar
Acesta este punctul de vedere al medicului câmpinean, care a venit cu un argument puternic: procentele alocate sănătăţii în România şi în alte state membre UE, pentru comparaţie. „Subfinanţarea cronică a sistemului sanitar stă la baza tuturor problemelor şi a tuturor relelor din acest sistem. În comparaţie cu multe dintre ţările din Uniunea Europeană, care alocă până la 15% din PIB pentru sănătate, la noi acest procent nu depăşeşte 4%. Medicii români sunt bine şi foarte bine pregătiţi, fiind repectaţi peste tot în lume, dar dotarea este foarte slabă şi de aici apar cele mai multe probleme. Subfinanţarea atrage după sine şi alte probleme, la fel de grave. După 1 iunie, data preluării oficiale de către administraţiile locale a spitalelor, s-au şters datoriile vechi, dar se fac altele noi, în primul rând, din cauza contractului istoric încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate. Sumele oferite prin aceste contracte nu ţin pasul cu realităţile, cu nevoile unităţilor medicale, cu cheltuielile acestora şi astfel spitalele încep deja să acumuleze noi datorii”, a declarat Mihaela Neagu Petrovici.
Spitalul Municipal, neautorizat…. sanitar!
De la problemele generale ale sistemului, Mihaela Neagu Petrovici a trecut la problemele punctuale ale Spitalului Municipal Câmpina. „Spitalul Municipal se doreşte a fi unul performant, dar este destul de vechi, nu a avut niciodată şi nu are nici acum autorizaţie sanitară de funcţionare, pentru că nu a întrunit niciodată condiţiile pentru a o obţine. Nu are circuitele necesare şi nu reuşeşte să îndeplinească destule condiţii, mai ales acum când se doreşte şi obţinerea ISO pe nişte criterii europene, dar care necesită investiţii foarte, foarte mari. Deşi spitalul nu are profil de urgenţă, fiind încadrat ca şi spital municipal, medicii sunt nevoiţi să asigure şi urgenţele, în condiţiile în care nu se primesc bani pentru asta. Dar spitalul de la Câmpina este singurul de pe Valea Prahovei şi până la Ploieşti, care poate asigura urgenţele, deşi nu este plătit pentru aceste servicii. Şi aici este una dintre marile sale probleme”.

Despre managementul spitalului, „robinete” şi responsabilităţi
Vorbind despre Spitalul Municipal, Mihaela Neagu Petrovici nu putea rata subiectul managementului, chiar dacă a precizat că „nu am decât calitate de observator în Consiliul de Administraţie al spitalului din partea Colegiului Medicilor, nu s-a dorit să fiu reprezentant al Consiliului Local, pentru că nu am… culoarea politică potrivită”.
„Managementul se încearcă a fi unul performant, dar nu ştiu dacă se va reuşi. În ultima perioadă, s-a încercat închiderea unor robinete de scurgere a banilor, dar nu ştiu cu cât succes. Există un raport al Curţii de Conturi cu detalii clare, cu precizarea chiar a unor vinovăţii. Ştiu că Poliţia Economică are cunoştinţă de concluziile acestui raport, dar cu toate acestea întârzie nepermis de mult luarea măsurilor corespunzătoare pentru cei vinovaţi. De ce? Mi-ar fi greu să răspund…Sunt multe lucruri asupra cărora conducerea spitalului nu a dat explicaţii, iar la ultima şedinţă a Consiliului de Administraţie, managerul nici măcar nu a fost prezent. Poate la următoarea şedinţă…”, a mai adăugat Mihaela Neagu Petrovici.
„Medicina de familie ar putea rezolva multe probleme…”
Despre cabinetele din Policlinică, Mihaela Neagu Petrovici a spus că „au condiţii nu tocmai prielnice, aşa cum este şi în spital, unde condiţiile sunt chiar mai proaste. De altfel, acest lucru îi şi determină pe mulţi oameni să se adreseze către clinicile private, unde chiar dacă dau mai mulţi bani măcar au parte de condiţii civilizate şi de respect”.
Un capitol aparte a fost reprezentat şi de atenţia care ar trebui acordată medicinei de familie: „Medicina primară ar trebui să se extindă, pentru că este baza piramidei sistemului sanitar, în orice ţară civilizată. În Uniunea Europeană, 90% dintre cazuri se rezolvă în medicina primară, dar la noi acest procent este sub 70% şi sunt folosite multe metode rudimentare, totul fiind la limita standardelor minime. Dezvoltarea medicinei primare ar duce la o scădere semnficiativă a costurilor în spitale. De asemenea, dezvoltarea aşezămintelor sociale şi a secţiilor pentru bolnavi cronici ar scădea presiunea bugetară a spitalelor, pentru că e o realitate pe care trebuie s-o recunoaştem, mai ales pe timp de iarnă, mulţi dintre cei internaţi în spitale sunt doar cazuri sociale sau bolnavi cronici”.
În Câmpina, nici un medic nu şi-a cumpărat cabinetul!
Din cei 19 medici de familie din Câmpina, nici unul nu şi-a cumpărat până în acest moment cabinetul. „La Câmpina, singurul medic care încă se mai gândeşte dacă să-şi retragă sau nu dosarul de cumpărare a cabinetului sunt eu” – a mărturisit Mihaela Neagu Petrovici, care a şi detaliat: „Pentru că nu avem un contract multianual cu Casa de Asigurări de Sănătate, nu ştim niciodată pe ce venituri ne putem baza. Spre exemplu, în acest an, veniturile ne-au scăzut cu 35% faţă de anul trecut. Cauza principală pentru care nici un medic de familie din Câmpina nu şi-a putut cumpărat cabinetul este preţul exorbitant la care a fost evaluat, chiar dacă multe dintre clădirile care adăpostesc aceste cabinete au şi peste o sută de ani. Preţul iniţial a fost de 600 euro/mp, iar după contestaţia noastră, s-a redus la 300 euro/mp. În cazul meu, de exemplu, cabinetul m-ar costa 65.000 euro, bani pe care eu nu-i am. Ar trebui să fac un credit la o bancă. În afara faptului că un credit pe o perioadă foarte lungă de timp ar dubla, practic, valoarea la 130.000 euro, este foarte greu de contractat un împrumut în condiţiile în care nu şti veniturile pe care le poţi obţine anul următor”.
Cerinţele medicilor către CAS
În calitate şi de reprezentant al Colegiului Medicilor, Mihaela Neagu Petrovici a formulat adevărate revendicări faţă de Casa de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii: „Cerem contracte multianuale cu Casa de Asigurări de Sănătate, posibilitatea de a negocia aceste contracte şi nu să ne fie impuse de Casă, aşa cum se întâmplă acum, dar şi o mai mare transparenţă în cheltuirea fondurilor şi precizarea sumelor care sunt cheltuite anual pentru profilaxie şi pentru o serie de alte categorii. Banii se scurg, nimeni nu ştie unde şi cum, iar programele derulate de minister se desfăşoară haotic. Toate acestea, din păcate, arată lipsa de interes a guvernanţilor faţă de sănătatea oamenilor”.
„Cireaşa de pe tort”
Senatorul Georgică Severin, prezent la conferinţa PSD Câmpina, a ţinut să comenteze astfel subiectul: „Sistemul sanitar este miza cea mai mare a afacerilor în actualul regim, atât la nivel naţional, cât şi local. În Câmpina, până în anul 2000 s-a privatizat cea mai mare parte a economiei. Din punct de vedere al terenurilor, al bunurilor imobiliare, al potenţialului de business, cele două spitale din Câmpina au rămas cireaşa de pe tort şi reprezintă o vacă de muls pentru firmele controlate de anumiţi politicieni, de o anumită culoare”.                        

Un comentariu

  1. De ce nu se dau la pretul pietei pentru urgentarea imbunatatirii actului medical in Romania.Indolenta,nepasare ,incompetenta si lumea sufera de dragul democratiei.

    Sigur ca e o vaca de muls pentru ca sunt multi boi pe linga,De ce nu se fac arestari daca se stie sine jefuieste in numele campinenilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare