Lângă Hala Agroalimentară, Serviciul Public pentru Administrarea Pieței Centrale (SPAPC) construiește o clădire de spații comerciale de mărimi diferite, unde se vor vinde produse alimentare și nealimentare. Cu toate că va fi proprietatea sa, deocamdată SPAPC nu are de gând să-și mute aici sediul. Nu este exclus să mai vedem în corpul C2 încă o farmacie (în zona Pieței mai sunt cinci farmacii), având în vedere îmbătrânirea accentuată a populației din România și starea ei de sănătate.
O investiție anunțată de 10 ani
Proiectul ideatic al acestei investiții este vechi de aproape 10 ani. De circa un deceniu se vorbește despre construirea unui complex comercial pe Platou. Primarul Horia Tiseanu a promis realizarea cu certitudine a acestei clădiri (pe care o asemuia cu fostul complex Prisma de lângă București), încă din august 2010, în declarații publice pe cât de tranșante, pe atât de televizate. Ba chiar din perioada aceea spunea că documentația tehnică este gata și că anul 2011 va fi sigur anul în care locul se va transforma într-un șantier de construcții. Începerea lucrărilor a întârziat foarte mult, deoarece, după cum comenta ”gura-târgului” la timpul respectiv, realizarea clădirii C2 a fost ”rezervată” unui investitor local important, care ar fi trebuit să intre într-o asociere cu Primăria (un parteneriat public-privat). Anii treceau unul după altul, dar proiectul nu mai prindea viață decât efemer, în campaniile electorale ale alegerilor locale din acest răstimp. Investitorul agreat din umbra municipalității se pare că a renunțat, într-un târziu, la investiție, iar clădirea a trebuit să fie construită cu fondurile disponibile ale SPAPC. Reorientarea bugetului propriu către realizarea corpului C2 a făcut ca o altă investiție anunțată de conducerea SPAPC – parcarea supraetajată din spatele Pieței, de pe locul actualului bazar – să fie amânată pentru un orizont de timp îndepărtat; în fapt, sine die. Lucrările la corpul C2 au început în octombrie 2015, la câteva luni de zile după ce constructorul Edilconst SA, angajat al societății comerciale Mercantis BIG (cea care a administrat Piaţa Centrală înainte ca aceasta din urmă să fie preluată de SPAPC), a început o clădire comercială cu aceeași destinație, în imediata apropiere a corpului C2.
O investiție de 2,5 milioane de lei
Corpul C2 va fi executat de consorțiul alcătuit din firmele bucureștene Tahoma Bautrupp şi Athenaeum Construct, care au cîștigat licitația promițând că vor termina clădirea în 10 luni, la contravaloarea de 2,5 milioane de lei. Corpul C2 va include spaţii comerciale şi birouri, dar și un pasaj pietonal acoperit, care va realiza legătura cu corpul C1 (Piaţa agroalimentară). Această clădire are regimul P+1, structura ei fiind din beton cu un perete-cortină (alcătuit numai din geamuri). La parter vor fi spaţii comerciale, iar la etaj, spaţii comerciale, dar şi birouri. Marian Nistor, directorul Pieţei Centrale, ne-a declarat că nu va muta sediul serviciului pe care îl conduce în Corpul C2, tocmai pentru a putea maximiza veniturile din închirierea spaţiilor disponibile. Clădirea nu va avea parcare subterană, cum se vorbea acum câțiva ani. Important este că, deși înghesuite într-un spațiu cu întindere mică, cele două clădiri comerciale vecine, aproape lipite una de cealaltă, se vor încadra bine în peisajul urbanistic al zonei. Aceasta și datorită faptului că aceiași arhitecți au realizat cele două proiecte, făcând posibilă îmbinarea armonioasă a arhitecturii celor două clădiri învecinate, ce părea greu de realizat. ”Suntem în grafic cu lucrările, așa că nu pot fi decât mulțumit de felul în care au lucrat constructorii”, ne-a declarat Marian Nistor, directorul SPAPC.
Centrul multifuncțional de afaceri Mercantis va avea o clădire mai impozantă (subsol cu parcare, un parter şi patru niveluri), în comparație cu corpul C2 (parter, etaj, pasaj pietonal), dar și costurile celor două investiții diferă mult. Clădirea Mercantis va costa 4 milioane de lei, pe când corpul C2 va scoate din bugetul SPAPC circa 2,5 milioane de lei. ”Regula de trei simplă” nu poate fi aplicată în cazul de față, pentru că nu duce la un rezultat previzibil, ci numai la unele bănuieli care ar putea verifica lucruri de multă vreme știute: o societate privată își drămuiește mai bine banii decât o societate de stat. După termenul din contract și după cum arată azi corpul C2, este posibil ca inaugurarea clădirii să aibă loc în vara anului viitor. (A.B.)