Știri

Protecţia Consumatorului, acum trei sferturi de veac

În perioada marelui război, mareşalul Antonescu, şeful statului, a luat măsuri foarte severe ca să evite bursa neagră, o sursă de aprovizionare cu alimente pentru majoritatea populaţiei. Pentru a lichida specula, a impus preţuri fixe la toate produsele alimentare. Ziarul capitalei, „Gazeta Municipală” din 1943, ne semnalează mai multe măsuri luate de autorităţile vremii. 

Un titlu: „Ca la Breaza”. „În atenţiunea d-lui primar. În comuna rurală, staţiune climatică de interes local Breaza, se află trei măcelării, una mai făţoasă decât cealaltă. Toate aceste măcelării vând aproape în fiecare zi carnea de vacă cu 200 lei kilogramul, iar specialităţile cu 300 de lei. O singură dată aceşti măcelari au vândut carnea cu preţul maximal de 140 de lei kilogramul, în ziua când nişte inspectori ai Ministerului Economiei Naţionale s’au instalat în prăvălii şi n’au plecat de acolo până când nu s’a vândut sub ochii lor toată carnea, inclusiv aceea pe care măcelarii o păstraseră spunând că este arvunită. Că la Breaza se găseşte totdeauna carne şi că se vinde cu 200 de lei kilogramul este un secret pe care îl cunosc toţi bucureştenii cu maşini. Maşinile se opresc la Breaza în faţa măcelăriilor cu faianţă şi telefon şi târguiesc pentru toată săptămâna. Supunem acest caz în special d-lui Ion Manolescu, cunoscutul actor, care joacă şi rolul de primar al comunei, rugându-l să binevoiască a reflecta”.
Alte titluri: „Murdăria găsită de organele sanitare de control la Cofetăria de lux Nestor din Calea Victoriei”. „Comisiunea superioară pentru controlul localurilor de consum din Capitală a inspectat în cursul acestei săptămâni Cofetăria Nestor, proprietatea d-lor Stelian Voiculescu şi Gh. Cocorăscu. La acest local de întâlnire a unei «anumite» aristocraţii bucureştene, în care mai scapă uneori şi figuri binecunoscute din lumea interlopă, constatările comisiei au fost dezastruoase. Spicuim din procesul verbal: «toată vesela în bătaia muştelor; răcitorul foarte murdar; laptele descoperit; în laborator sertarele murdare; într-un sertar, ghete cu ciorapi murdari (…); halate murdare; în alt frigider, vase cu «delicioasa cremă Nestor» descoperite şi pline cu murdării căzute din rafturi de sus; sertarele meselor murdare; raftul din perete de asemenea murdar (…)»”.
„Cuiburi noi de prostituţie”. „În ultima săptămână, organele Inspectoratului Sanitar din Capitală au descoperit noi cuiburi de prostituţie clandestină: hotelul Camelia din strada Camelia al cărui patron, Cristian Teodorescu, a fost deferit judecăţii pentru practica prostituţiei clandestine; Dumitru Gruia, patronul casei din bulevardul Dinicu Golescu 37, a fost prins de două ori în cursul sătpămânii practicând aceeaşi scabroasă profesiune. Proxenetele Petra Ştefănescu din str. Cantemir 53 şi Susana Udvari din str. Crucea de Piatră 17 au fost găsite tolerând prostituţia clandestină (cea legală era sub controlul autorităţilor – n.r.). S-a constatat că numitele reţineau drept cotă 50% din «onorariile» încasate de fete. Amenzile de 50.000 – 100.000 ce li s-au aplicat nu au însă nici o eficacitate imediată. Folosind termenele legale ale căilor de atac în justiţie, proxeneţii reuşesc să temporizeze sancţiunile. Atunci când ajung în faza de execuţie, dispar”. 
 „Primul negustor amendat”. „Primul comerciant din halele Obor care a făcut «safteaua» noilor ordonanţe municipale, privind curăţenia oraşului, este Andrei Gheorghe, delegatul Societăţii de Pescărie «Borcea». Pentru faptul că a aruncat pe pavaj o căldare cu zoaie de peşte a fost amendat cu 10.000 lei”.
 „La fabrica Marin V. Galea”. „Inspectoratul General al Muncii din Bucureşti a cerut să se ia măsuri contra fabricii de mobilă «Marin Galea» din Şoseaua Mihai Bravu, unde se lucrează în condiţiuni cu totul neingienice pentru viaţa personalului”. 
„Deparazitarea hotelurilor”. „Măsura luată de organele sanitare pentru dezinsectizarea şi deparazitarea localurilor a fost extinsă şi la hoteluri. Medicii centrelor din capitală au primit dispoziţiuni să încheie acte de trimitere în judecată patronilor hotelurilor ce vor fi găsite cu insecte şi paraziţi. Celor care nu se vor conforma li se vor face propuneri pentru anularea autorizaţiei sanitare de funcţionare şi închiderea hotelurilor”.
„Verificarea cinematografelor din Capitală. Constatările comisiei speciale a Inspectoratului Sanitar”. „Cinema Florida din B-dul Ferdinand, unde s-a găsit «hall»-ul murdar cu bufet murdar şi în dezordine. Uşile laterale pentru incendiu erau încuiate. În curte, un closet improvizat într-o stare de indescriptibilă murdărie. Cinema Aro, din Palatul Aro, B-dul Tache Ionescu a fost găsit cu un bufet murdar întreţinut. Cinema American din Calea Moşilor nu are a doua uşă la cabină, iar closetele fără colaci. Cinema Splendid din Calea Moşilor a fost găsit cu uşile laterale încuiate. Closetele erau pur decorative fiind închise”. 
Alin CIUPALĂ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare