Știri

Programul complet al Serbărilor Toamnei, ediția 2016

Anul acesta, ”Serbările Toamnei” (denumirea oficială a Zilelor Câmpinei, sărbătoarea populară dedicată tuturor locuitorilor orașului), vor avea loc pe 17-18 septembrie, iar tematica evenimentului va fi reprezentată de viața și opera pictorului Nicolae Grigorescu. Desigur, numai o parte din eveniment va purta amprenta ”pictorului național” (artiștii invitați vor picta și își vor expune lucrările în pasajul pietonal de la Ceas și în Parcul Milia, iar la Casa de Cultură va avea loc un simpozion pe tema ”Pictura câmpineană de la Grigorescu și până în zilele noastre”), întrucât nu vom scăpa nici anul acesta de terasele-berării-fumurii din Centrul Civic, pe ale căror grătare vor sfârâi iarăși tradiționalii ”mici”, obișnuiții cârnați și nelipsitele fleici și pastrame, fumurile rezultate din prepararea acestor produse, ridicate spre etajele superioare ale blocurilor învecinate, urmând a-i umple de respect pe locuitorii acestora. Se înțelege, de mult respect pentru organizatorii evenimentului și reprezentanții Primăriei finanțatoare a festivalului. Desigur, la astfel de evenimente nu poți mulțumi niciodată pe toată lumea. Cu toate acestea, Comisia de Cultură din cadrul Consiliului Local și-a propus şi a cerut organizatorilor din administraţia locală, încă de anul acesta şi mai ales pe viitor, să mai estompeze din atmosfera de bâlci a festivalului, președintele comisiei amintite, liberalul Florin Frățilă, exprimându-și public dorința de a accentua mult mai puternic latura cultural-artistică a evenimentului. După desfășurarea selecției de oferte, a fost aleasă firma care se va ocupa cu organizarea ediției din acest an a Festivalului ”Serbările Toamnei”. De aceea, suntem în măsură acum să vă prezentăm desfășurătorul festivalului. 
Festivalul va fi deschis sâmbătă, ora 11.00, cu o defilare care va începe din fața Hotelului Muntenia și se va termina în fața scenei de spectacole amplasate, ca de obicei, la intersecția Bulevardului Carol I cu Calea Doftanei. Participă la defilare reprezentanții Primăriei și ai Consiliului Local, persoane oficiale din conducerea județului, o mulțime de invitați (printre care pictori îmbrăcați în costume de la începutul secolului XX), reprezentanți ai localităților înfrățite cu Câmpina. Nu vor lipsi din peisaj mașinile de epocă, o fanfară militară și membrii Asociației ”Tradiția militară”, care vor încerca, prin acțiunile lor, să marcheze centenarul scurs de la intrarea României în Primul Război Mondial, precum și comemorarea celor 455 de câmpineni eroi ai acestui război. 
Ulterior, pictorii vor ocupa un cort în zona ”Ceas” și alte locații unde își vor expune picturile realizate în cele două zile ale festivalului. La finalul evenimentului, lucrările vor rămâne municipalității. 
La 11.30, vor rosti alocuțiuni primarul și câțiva invitați de marcă, după care va urma premierea elevilor cu rezultate deosebite la olimpiadele școlare naționale, dar și a elevilor sportivi, campioni sau vicecampioni naționali sau internaționali. Tot pe scena de spectacole, în intervalul orar 12.00 – 18.00, va avea loc un program artistic susținut de artiști amatori din Câmpina. 
Tot în aceeași zi, la Casa de Cultură ”Geo Bogza”, începând de la ora 12.30,  vor avea loc două manifestări: o expoziție retrospectivă de pictură și sculptură a artiștilor câmpineni și simpozionul ”Pictura câmpineană de la Nicolae Grigorescu până în prezent”. Membri ai Asociației ”Tradiția militară” vor da onorul la intrare și vor face demonstrații de instrucție de front.  Seara, de la ora 19.00, pe scena de spectacole vor performa Adriana Deas, Veta Biriș, Ruby, Keo & Skizzo Skillz & Misty.
A doua zi a festivalului va fi dedicată în întregime programelor artistice prezentate pe scena de spectacole. Astfel, de la 11.00 până la 17.00, spectatorii vor putea privi un program artistic susținut de artiștii amatori din Câmpina. Seara, vor avea loc spectacolele profesioniștilor Georgiana Crăciun, Elisabeta Turcu, Alina Eremia. Cel care va încheia festivalul va fi și cel mai așteptat artist, Ștefan Bănică Jr., care revine la Câmpina ca sa ne încânte încă o dată.  
De reţinut că tot la solicitarea Comisie de Cultură, având în vedere tematica din acest an a serbărilor oraşului – viaţa şi opera pictorului Nicolae Grigorescu -, ar putea fi inaugurată, la Casa Căsătoriilor, şi expoziţia de schiţe semnate de Grigorescu, lucrări intrate recent în patrimoniul cultural local. Decizia deschiderii expoziţiei le aparţine specialiştilor în conservarea operelor de artă, care susţin că momentan schiţele nu sunt pregătite îndeajuns pentru a putea fi expuse.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare