Cred că e cel mai cunoscut om din Câmpina. Eu îl cunosc şi mai bine că suntem vecini, de aceeaşi branşă, a învăţământului, cu aceleaşi pasiuni străvechi, cartea (dânsul istoria înainte de toate), sportul (fotbalul înainte de toate). În vârste diferite şi în locuri diferite: domnia sa era „bec” pe la Băneşti parcă, eu eram înaintaş chiulangiu, prin zona gălăţeană. La Câmpina , am devenit fani, „Poieniţa”, dânsul super-fan, era mai vechi şi mai implicat sufleteşte, cu loc special în tribună şi cu întâmpinări triumfale.
Frumos şi cu părul coliliu, venise în zona aceasta din partea Cadrilaterului , unde avusese, între altele, probleme politice şi, drept recompensă, făcu ceva pârnaie. A fost absolvit şi solicitat să-şi valorifice talentul oratoric şi dicţia impecabilă în discursuri publice. Între timp, profesa la catedră prin mai multe şcoli din acest areal. Era, cum s-ar zice, „traseist”, de aceea a avut o legiune de elevi (şi eleve), prietenos până la familiarisme. Mai mult, era cel mai prodigios meditator la istorie, disciplină şi cunoştinţe meticulos didactice, cu tablă, scheme de-o acurateţe impecabilă şi cu o pasiune sinceră. Acum are credinţa că toţi de pe aici i-au fost discipoli, inclusiv rude ale lor, deci o mare familie. Gentilomul le zice tuturor persoanelor de genul feminin „sărut mâna”, indiferent dacă sunt puştoaice, trebuie să fie cumva fata sau nepoate cutăruia. Zilnic face un drum de 4-5 km, cu mersul sprinten, „ca o motoretă”, i-au spus mai mulţi.
Are o sensibilitate aparte, aprehensiune domoală, demult reclamă bătrâneţea, eu i-am mai citat din spuse ale unor personalităţi celebre. Dintre acestea, reproduc aici: „Dacă îţi porţi copilăria cu tine, nu mai îmbătrâneşti niciodată”; „Longevitatea îşi are rostul ei” (Martin Luthet King). „Bătrâneţea începe când se instalează conştiinţa propriei neputinţe” (Cioran). „Bătrâneţea nu este pentru fricoşi” (Voltaire). „Pentru oamenii cu minte şi femeile frumoase bătrâneţea nu există”. „Ah, de-aş mai avea o dată vârsta de 70 de ani!” (Voltaire). „Cine a fost odată cu adevărat tânăr, acela nu poate deveni cu adevărat bătrân” (Arghezi). ”Oamenii inteligenţi şi nobili devin bătrâni admirabili cu care este o plăcere să te întâlneşti” (Cicero).
Multă lumină în suflet, domnule Spulber!
C. Trandafir
…profu meu de istorie,m/a invatat ,adevarata fata a cuvantului rostit..edificand prin propriile idei,o expunere libera si sincera a crezului in istoria timpurilor moderne..un exemplu de simplitate si adevar ,pe care l/am comentat la bac ,spre stupoarea comisiei?..mA ROG ,ANII 70?…Regele a fost participant activ al insurectiei nationale?!..facand din notorietatea lui,posibilitatea uniunii,armatei cu muncitorii comunisti?..
Impresionant, mai ales atunci când un vechi prieten , evocă tinereţea prietenului său cu atâta însufleţire şi duioasă aducere aminbte. Am lăcrimat, fără să vreau. La mulţi ani DOMNILOR!