Revenim cu o nouă poveste frumoasă şi mai puţin ştiută despre activitatea extraprofesională a celui care ne-a părăsit la începutul lunii iulie, regretatul profesor Mircea Dabija. Din volumul „O istorie a şahului prahovean 1978 – 1998”, apărut în anul 2015 sub semnătura lui C-tin Marin, aflăm câteva informaţii menite a întregi tabloul acestui dascăl atât de îndrăgit de comunitatea câmpineană: „Prof. Mircea Dabija s-a născut în anul 1936, la Iaşi. A învăţat şah la 12 ani, cu ajutorul unei reviste pentru copii, împreună cu câţiva colegi din şcoala generală. A desenat table de şah pe cartoane, iar din lemn a cioplit figuri, jumătate vopsite cu cerneală. A absolvit Facultatea de Matematică din cadrul Universităţii Bucureşti în anul 1958. Ca student, a participat la un campionat studenţesc pe echipe, organizat de revista „Viaţa studenţească”, câştigat de Universitatea Bucureşti. Din echipă făcea parte la acea vreme şi Elisabeta Ionescu – Polihroniade. La şahul practic a ajuns până la obţinerea titlului de Maestru al sportului în anul 2004. La şahul prin corespondenţă a fost Maestru Internaţional ICCF din anul 2001. A activat la cluburi precum: „Ştiinţa Învăţământ” (Ploieşti), „Petrolul” (Ploieşti) şi în ultima perioadă a vieţii la „Energy” (Câmpina). Cu „Petrolul” Ploieşti a participat la o finală de Campionat Naţional pe echipe. Mircea Dabija nu a avut antrenori, dar a învăţat de la colegi de echipă precum Corvin Radovici, Corneliu Butnariu, Emil Macarie, Nicolae Achim. Întotdeauna spunea că mai are încă multe de învăţat”.
Echipa „Energy” Câmpina, din care făcea parte şi Mircea Dabija şi al cărei căpitan este dl. Nicolae Achim, a câştigat locul I pe ţară, de două ori, la Campionatul Naţional pe echipe la şah prin corespondenţă. Profesorul Dabija a participat recent la Campionatul European pe echipe la şah prin corespondenţă, ajungând în semifinale şi obţinând locul I, ceea ce i-a permis să se înscrie în 2016 la Campionatul Mondial de şah prin corespondenţă WCCC, concurs pe care l-a început la data de 20 iunie 2016, cu jucători din 14 ţări şi pe care nu l-a mai continuat, deoarece în dimineaţa zilei de 11 iulie a decedat.
„Cea mai frumoasă şi mai bine jucată partidă este cea pe care o voi începe mâine”, declara domnia sa într-o manieră aforistică. (F.C.)
Redacția Oglinda încurajează un schimb de idei liber și deschis. Cu toate acestea, vă rugăm să evitați limbajul vulgar, atacurile la persoană, amenințările sau incitările la violență. Orice mesaj care conține injurii, amenințări sau discurs de ură bazat pe rasă, etnie, religie, orientare sexuală sau alte caracteristici personale va fi șters. Mulțumim pentru înțelegere!