La ultima ședință a Consiliului Local, consilierul Florin Frățilă a reamintit colegilor săi despre un fenomen social periculos, scos în evidență de incidentul petrecut acum două luni în parcarea unui club de noapte din Câmpina, atunci când două eleve de clasa a IX-a au molestat cu brutalitate o elevă de clasa a XI-a, la ieșirea din respectivul club, noaptea pe la ora 3.00. Șeful Comisiei de cultură, sănătate, învățământ din miniparlamentul câmpinean a atras atenția consilierilor locali, și în special, primarului Horia Tiseanu, ca șef al executivului câmpinean, că, dacă nu se vor lua grabnic măsuri de aplicare a legilor în vigoare în privinţa accesului şi – cu atât mai mult –, a servirii minorilor cu băuturi alcoolice în cluburile de noapte, astfel de situații nefericite se pot repeta. Consilierul a propus totodată şi înfiinţarea unui club al tinerilor, unde aceştia să se poată distra şi să poată socializa în siguranţă, departe de tentaţiile nocive din cluburile de noapte. Primarul a considerat că un astfel de club al tinerilor nu poate fi înființat decât la Casa Tineretului. În final, s-a decis convocarea Comisiei de ordine publică din Primărie, care s-a întrunit, chiar în ziua din capul primăverii, ca să dezbată pe toate părțile fenomenul prezenței minorilor în barurile de noapte, dar și pentru a decide luarea de către autoritățile locale a unor măsuri în vederea diminuării acestui fenomen. În urmă cu două luni, Florin Frățilă mai pusese o dată pe tapet această problemă, în plenul legislativului municipal.
În buna tradiție a vitezei cu care acționează autoritățile publice locale și centrale în România, interpelările lui Florin Frățilă au urnit greu lucrurile, dar bine că, până la urmă, acestea din urmă au fost mișcate din inerția proverbială a instituțiilor publice românești. Însă o campanie de readucere a minorilor acolo unde le este locul, în ceea ce privește modalitățile de petrecere a timpului liber (care ar trebui să fie mult mai decente), nu poate avea sorți de izbândă decât dacă legislativul central de la București ar adopta în acest domeniu o legislație riguros restrictivă și punitivă. Acțiuni mai ferme în acest sens au început să fie adoptate pe la mijlocul anilor 2000, o dată cu încercările unor parlamentari de a promova inițiative legislative care să stipuleze interzicerea accesului minorilor neînsoțiți de adulți în restaurante și cluburi de noapte. Totuși legislația noastră în domeniu șchioapătă atunci când merge, dar mai mult nu prea merge, nefiind funcțională și din pricina faptului că nu se aplică așa cum trebuie. Ea nu este atât de fermă cum este cea din țările democratice occidentale. Dacă tot ne place nouă, celor care trăim aici, la marginea Europei civilizate, să imităm tot soiul de obiceiuri importate din Vest, ar fi bine dacă am lua exemplul americanilor, care interzic până și în magazine vânzarea de băuturi alcoolice minorilor. Nemaivorbind că în America există un majorat juridic la 18 ani, cu privire la care legea permite tinerilor ce au împlinit această vârstă să conducă singuri autovehicule (desigur, după ce obțin permise de conducere auto), dar un plafon de vârstă mult superior, de 22 de ani, de la care tinerii au voie să cumpere băuturi alcoolice (din baruri, dar chiar și din magazine). Dacă tot am adoptat o groază de obiceiuri ale ”Unchiului Sam” (unele dintre ele, chiar de groază), ar fi foarte bine dacă am importa-o și pe cea cu consumul de alcool la 22 de ani, vârstă de la care ”țara tuturor posibilităților” consideră că tinerii pot fi mai responsabili atunci când consumă băuturi alcoolice. În cadrul discuțiilor de la întâlnirea Comisiei de ordine publică, la care au participat și primii doi demnitari ai orașului, dar și reprezentanți ai Poliției Câmpina (Poliția Națională), reprezentanții Poliției Locale au arătat că polițiștii din subordinea primarului au efectuat, în anul 2017, controale la mai multe unități de alimentație publică cu specific de chioșc de incintă școlară, iar în cadrul acestor controale nu s-au constatat vânzări de produse interzise minorilor. Începând cu anul 2017, au fost monitorizate și verificate unități de alimentație publică de tip „bar” și „restaurant”, în toate zilele săptămânii, atât ziua, cât și noaptea. Poliţia Locală susţine în raportul respectiv că nici în aceste locaţii nu au fost identificate probleme deosebite. Ciudat, pentru că reţelele de socializare sunt pline de fotografii în care minorii chefuiesc prin cluburi cu băutura pe masă, la ore târzii din noapte.
Să zicem deocamdată că este bine că s-a început acțiunea, dar să mai zicem și că mai multă vigilență și mai mult curaj nu ar strica din partea autorităților de ordine publică din acest oraș.
Următoarea întâlnire a Comisiei de ordine publică a fost programată pentru o zi din săptămâna viitoare, atunci când autorităţile au de gând să invite la o discuţie informală, pe problematica minorilor, dar şi pe o serie întreagă de alte problematici, proprietarii localurilor în care accesul minorilor este reglementat de legislaţia în vigoare.